Maak je competentieprofiel online

Als voorbereiding op onze meerdaagse opleiding zul je jezelf langs de meetlat leggen, zoals opgesteld door de Stichting Registratie. Dit competentieprofiel is leidend voor de inhoud van de opleiding.

Kennistoets Handboek Teamcoaching

Kennisquiz handboek teamcoaching

Teamprofessionals moeten uitstekende coach- en communicatievaardigheden bezitten. En een flinke dosis zelfbewustzijn. Kennis is ook belangrijk. Het geeft je houvast om definities te hebben en modellen te kunnen inzetten. Met deze vragenlijst kun je toetsen hoeveel je van het Handboek Teamcoaching hebt onthouden. Ook leuk om een keer te doen als je het boek nog niet gelezen hebt.

Handleiding Zoom met ruim twintig ideetjes voor werkvormen online

tips voor een mooie online meeting

Zoom is in korte tijd dé tool geworden voor online vergaderen, coachen en trainen. En niet voor niets. Het is een toptool, waarmee je elkaar heel makkelijk online kunt ontmoeten, met voordelen die Skype en Teams niet hebben. Deze handleiding is vooral gericht op sessies met groepen en teams, maar je kunt Zoom ook gebruiken voor 1-op-1 coaching of juist voor hele grote webinars.

De Complimentenregen

Feedback en complimenten

Actieve werkvorm met een positieve sfeer. Geef complimenten en verlaag de drempel om elkaar feedback te geven. Werkt vooral goed met mensen die elkaar al een beetje kennen. Kan ook een energizer zijn.

Beroepen Raden – Open vragen leren stellen

energizer en open vragen leren stellen

Over open en gesloten vragen Leg voordat je met de oefening begint het verschil tussen open en gesloten vragen uit. Een gesloten vraag begint met een werkwoord (heb jij…ga jij…wil jij), een veronderstelling (ik denk dat…ben je het daarmee eens?) of een keuze (ga jij…of ik..). Gesloten vragen werken goed als je het gesprek wilt sturen, […]

Oogsten – Lessen trekken uit een werkvorm

hoe je lessen trekt in een training

In teams zijn steeds processen aan de gang: leren, groeien, zaaien, botsen, vergroten, bewegen en stilstaan. Bovenstroom en onderstroom. Hoe maak je nu zichtbaar wat een team beweegt? Hoe kun je dit ‘oogsten’? Wat helpt daarbij, en wat ook niet? Wat levert het op? En wanneer kun je beter stoppen? Daarover gaat deze blogpost: gebaseerd op een brainstorm tijdens de leergang teamcoaching.

De 10-stappenmethode als ‘Socratische’ intervisie

socratische intervisie

De wijsgeer Socrates was een slimme vragensteller. Zo valt af te leiden uit de verslagen van zijn leerling Plato, die in De Dialogen liet zien hoe Socrates zijn gesprekspartners met louter vragen tot inzicht, en soms tot wanhoop bracht. In minder poëtisch Nederlands: je lulde jezelf helemaal vast bij hem. Dat is niet de bedoeling van socratische intervisie. Vaak wordt de 10-stappenmethode daarbij genoemd, omdat die draait om het stellen van vragen aan de inbrenger.

DE TEAMWIEL® VRAGENLIJST

teamscan en teamdiagnose instrument

Hieronder vind je een vragenlijst met 30 evaluatievragen om je team te beoordelen. De vragen gaan over houding en gedrag in het team en zijn afgeleid van het Teamwiel met de zes succesfactoren. Als je dit met je hele team invult kun je na afloop de antwoorden vergelijken en zie je algauw waar je met je team aan moet werken.

De Feedback Carrousel

in 5 rondes feedback leren geven

Oh, wat is iedereen altijd blij met goeie feedback, maar wat vinden we het moeilijk om dat te geven. Deze actieve oefening is altijd prijs. Valt vooral heel goed aan het eind van een dag. Ja, dat lees je goed. Iedereen heeft elkaar goed zitten observeren en zit vol met impressies. Deze feedback oefening geeft altijd energie. Feedback leren is best eenvoudig.

Vier korte intervisie methoden

Vier korte intervisies. Leren van elkaar en de praktijk

Intervisie is een geliefde aanpak omdat het praktisch is en omdat mensen van elkaar kunnen leren. Teamcoaches en trainers moeten minimaal een handvol intervisie methoden kennen. Varieer al naar gelang het vraagstuk maar doe één ding niet: van de methode die je kiest te veel afwijken. Je eindigt vrijwel zeker in een discussie en je schept een podium voor allerlei goedbedoelde adviezen. Voor je het weet zit de hele groep de probleemhebber te coachen.

Stelling Nemen – Leer elkaars standpunten kennen

Een en Oneens, stellingspel voor groepen

Teams verliezen bakken energie met het voeren van vruchteloze discussies. Een paar domineren het gesprek, of de groep durft niet goed kleur te bekennen. Iedereen loopt elkaar te overtuigen, niemand luistert echt of het is heel saai. Sowieso vermoeiend. Met deze werkvorm is dat verleden tijd.

Sociogram Maken – Breng teamrelaties in beeld

relaties tussen teamleden in beeld brengen

Een sociogram is een grafische weergave van de sociale structuur van een groep. Je kunt deze op papier maken maar ook levend neerzetten in de ruimte. Het maken en bespreken hiervan kan behoorlijk veel impact hebben. Vooral de serieuze varianten. Neem dus de tijd, schep veiligheid en spreek spelregels af zoals vertrouwelijkheid, respect en openheid.

De Vier-Hoeken Brainstorm

ideeën verzamelen en besluiten nemen in teams

In plaats van een discussie aan tafel te voeren, kun je ook gaan bewegen in de ruimte. Met beter resultaat. Deze werkvorm is erg geschikt voor heidagen, een team dat een heroriëntatie doet of een team dat zich over een lastig probleem buigt. Alles komt snel aan bod en iedereen is van alles op de hoogte. Kern van de aanpak is dat het vraagstuk vanuit vier verschillende invalshoeken wordt bekeken.

Onder het team-oppervlak – Plons de onderstroom in

geleide fantasie om de onderstroom zichtbaar te maken

Soms is het nodig om wat er ‘onder water’ speelt in het team naar boven te halen. Dit vraagt wel om durf, want wat er boven komt is niet altijd even prachtig. Maar het team dat met deze werkvorm aan de slag gaat kan als beloning een zeer verfrist inzicht verwachten in het eigen functioneren.

Maak je eigen teamrol-test

teamrollen test kun je zelf maken

Moe van al die testen waarmee mensen in een hokje worden geduwd? Toch zin om elkaar eens wat beter te leren kennen? Maak dan je eigen teamroltest! Je kunt het zo creatief maken als je zelf wilt. Het resultaat is dat je meer begrip voor elkaar krijgt, en dat op een speelse, vrolijke manier.

De Team Talkshow

Informatie delen in teams

Zet elkaar eens op het podium. Vraag je teamgenoten het hemd van het lijf. Met deze vrolijke werkvorm leer je elkaar beter kennen. Je ontdekt elkaars standpunten, elkaars vragen en zorgen, en misschien zelfs geheimen! De vorm is een soort late-night show waarin de talkshowhost twee mensen interviewt. En dit doe je een paar keer, steeds met andere mensen. Je kunt allerlei onderwerpen kiezen, zoals: wat weet jij van marketing? Moeten we een team worden? Hoe gaan we leiderschap organiseren?

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!