DRAAG BIJ AAN DE KENNISBANK

Je wilt een blogpost schrijven voor de site van Teamchange. Dagelijks komen hier veel lezers kijken en het aantal is nog steeds groeiende. In deze post vind je tips en instructies om een mooie post te maken die goed gelezen gaat worden op de site.

Het onderwerp

Allereerst natuurlijk: het onderwerp. We plaatsen graag informatie over de thema’s Samenwerken, Veranderen en Persoonlijk Leiderschap. Het kan een opinie zijn, een onderzoek, maar ook een nieuwe tool, een werkvorm of een boek dat je geschreven hebt.

Het zoekwoord

Je wilt natuurlijk graag dat je artikel goed gevonden wordt door Google. Kies daarom een ‘zoekwoord’ waarop jouw verhaal te vinden is. Dat kan één woord of een paar woorden zijn. Liever niet te algemeen (zoals: ‘communicatie’, of: ‘onderzoek’). En ook niet te specifiek (zoals: ‘meeschrijven’, of: ‘uitdagingen van de seniore interimmer’). Een zoekwoord mag wel uit twee of drie woorden bestaan: ‘teamwerk succesfactoren’, of: ‘een blogpost schrijven’ ;)

Zorg dat dit zoekwoord minimaal hier terugkomt: in de titel, in de inleiding, in één van de subkoppen, in de naam van de foto die je aanlevert, en liefst nog zeker tweemaal in de tekst. Check liefst vooraf het zoekwoord even bij Teamchange, want als het op de site al gebruikt is dan raakt Google z’n interesse snel kwijt.

En nu de blogpost schrijven

Het artikel moet minimaal 300 woorden bevatten. Je kunt tot wel 1500 woorden gaan voor een wat langer verhaal. Wat optimaal is, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik zou zeggen ergens rondom de 900 woorden, maar het hangt erg af van wat je te vertellen hebt.

Een blogpost schrijven doe je met korte paragrafen. Veel wordt gelezen op tablet en mobiel. Lange stukken tekst, daar haken mensen op af. Gebruik korte zinnen en een actieve schrijfvorm. Onderbreek tekst eventueel met een korte bullet-list of een kort genummerd rijtje.

  • Eerst de titel. Met het zoekwoord er in. Niet te lang en niet te kort. Het mag speels, maar het moet wel nog iets te maken hebben met je onderwerp. Kijk maar op deze site wat je zoal aantreft. Als het over je boek gaat is de titel liefst hetzelfde als de titel van je boek.
  • Na de titel volgt jouw naam (zonder link of andere verwijzingen: dat komt later).
  • Dan de intro van tussen de 50 en de 70 woorden. Trek de lezer er het artikel mee in. Wat is de vraag? Het probleem? Waarom is dit interessant?
  • Na de inleiding begin je met de tekst. Die start kan met of zonder subkop.
  • Zorg dat er in de overige tekst minimaal twee paragrafen zijn met een subkop erboven. Zo’n subkop is rond de 3 à 5 woorden.
  • Het kan helemaal geen kwaad om in de tekst naar een paar andere sites of artikelen te linken.
  • Sluit de tekst af met een conclusie.
  • De laatste alinea gaat over jou. Maak een subkop Over de auteur. Zet daar in een paar regels onder wie je bent en wat je doet. Zet er je naam en website erbij. Je email mag ook, of zelfs je telefoonnummer, dat is aan jou. Ook een bestellink naar je boek is prima. Links naar cursussen liever niet.

De vormgeving

Bij elk artikel zit een foto die je ziet in het overzicht op de site. Het is altijd een landscape formaat (dus breder dan hoog) en hij moet rechtenvrij zijn! Als het over een boek gaat, dan liefst een uitsnede van de kaft met de titel van het boek erop. Als je geen foto hebt mag het ook een tekening of illustratie zijn.

Op deze site kun je veel mooie gratis foto’s downloaden.

Een illustratie in de tekst (schema, diagram, tabel) kan ook, maar dan moet je even contact met ons opnemen. Doe dit liefst zo min mogelijk.

Als je een woord nadruk wilt geven kan dat: maak het blauw. Gebruik liever geen italic of bold en zeker géén onderstreping.

Alinea’s geef je aan met een alinea-omhaal en niet met een inspring. Sowieso komt inspringen online niet uit de verf.

Tenslotte: het spreekt voor zich dat je verantwoordelijk bent voor de inhoud van je blogpost. Je houdt het netjes, valt geen mensen aan en doet geen idiote beweringen. Deze site is informatief, je mag zéker een mening hebben en kritisch zijn, maar liever niet te politiek.  

Onze opleidingen

Erkenning & kwaliteit

Even kennismaken?

Nieuwsbrief ontvangen?

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

complete opleiding voor teamcoaches
Meer informatie +

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!