NOG STEEDS (MEER) ACTUEEL

Teamtools Online – 50 oefeningen met App & Web

Teamtools Online, eindelijk een oefeningenboek dat niet bang is voor het internet. E-mail, social media en smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van mensen die samenwerken. Waarom gebruiken we deze tools dan zo spaarzaam als het om samenleren gaat? Elk team heeft regelmatig onderhoud nodig. En oefening baart kunst. Daarom hebben we deze werkvormen opgeschreven. Om je daarbij te helpen. Alweer werkvormen? Ja, maar deze zijn anders!

In dit artikel

Update 2020 – In 2014 was dit het eerste boek dat online oefeningen integreerde in trainingen. Hoewel enkele van de beschreven tools inmiddels vervangen zijn door nieuwe tools, zijn de meesten nog steeds actueel, en de werkvormen nog altijd prima toepasbaar.

 

Veel trainers hebben nog behoorlijk wat schroom om bij opleiding en teamcoaching het internet op te gaan. Jammer, want de mogelijkheden met App en Web zijn eindeloos. Met Teamtools Online breng je teamontwikkeling uit het vergaderlokaal náár de dagelijkse realiteit.

In dit boek vind je maar liefst 50 inspirerende oefeningen waarbij je online tools kunt inzetten. Er zijn laagdrempelige werkvormen die je misschien al kent, maar nu met de uitnodiging om deze te verrijken met een tool op het web. En er zijn werkvormen die geheel online zijn, voor wie de uitdaging aandurft. Vrijwel alle oefeningen kun je ook zonder professionele begeleiding doen. En om het helemaal makkelijk te maken: alle tools die genoemd worden zijn gratis beschikbaar.

Nieuwsgierig? Hier bestellen

De aard van samenwerken verandert

Jij werkt vast ook in een of meer teams. Zet ze maar eens op een rijtje voor jezelf, het zijn er misschien meer dan je dacht. Ingewikkelde vraagstukken los je vaak makkelijker op door samen te werken. In teamverband kan creativiteit en innovatie ontstaan. Dit weten we natuurlijk allang. Maar de stijl en de aard van samenwerken verandert snel. Mede door technologische vernieuwing krijgt teamwerk steeds vaker een virtueel of tijdelijk karakter. Mensen vormen makkelijker gelegenheidsformaties die zich niet zoveel aantrekken van tijd-, plaats- of organisatiegrenzen. Dit doet een groot beroep op ons aanpassingsvermogen. Samenwerken en samenleren liggen dichter bij elkaar dan ooit.

50 werkvormen met resultaat

Ons doel met dit boek is om een verzameling werkvormen aan te leggen die ondersteunend zijn aan lerend werken in teamverband. Het zijn werkvormen die direct iets opleveren. Dus geen ijsbrekers, navelstaarders of oppeppers, maar werkvormen die je kunt gebruiken om elkaar goed te leren kennen, een beslissing te nemen of een probleem op te lossen. Uniek is dat alle werkvormen gebruik maken van online tools: soms heel licht, ter ondersteuning, vaak ook juist prominent. Enkele werkvormen zijn er zelfs helemaal op gericht online leren en werken als team mogelijk te maken.

Voor wie is dit boek bedoeld?

We denken dat vooral trainers en adviseurs het boek zullen gebruiken. Maar wat als teamleiders en teamleden zélf ermee aan de slag willen? Dat kan natuurlijk heel goed. Alle werkvormen zijn zo beschreven dat je ermee uit de voeten kunt zonder te beschikken over specifieke trainersvaardigheden. Slechts in een enkel geval adviseren we expliciet om een vaardige facilitator erbij te halen. Trainers en adviseurs, niet getreurd: vaak komen jouw kwaliteiten bijzonder goed van pas om de werkvormen meer diepgang te geven. Of ze in te passen in een bredere workshop of leergang.

Waarom met online tools?

Wellicht maak je gebruik van Dropbox of LinkedIn? Heb je een Twitter account of zit je op Facebook? De mogelijkheden van sociale media en andere online tools zijn enorm, maar nog onderbelicht voor wat betreft samenwerken. Met de beschreven werkvormen willen we die mogelijkheden bereikbaar maken.

 1. Soms om tijd te winnen: je kunt dan samen werken en leren zonder alsmaar bij elkaar te moeten komen. Overleg eens via een chatroom. Nu nog exotisch voor velen, maar onvermijdelijk dat dit tot je standaard repertoire gaat behoren.
 2. Of om mensen te engageren: de drempel om aan de werkvorm mee te doen kan lager worden als je achter je beeldscherm of met je telefoon kan ‘aanwezig’ bent. Iedereen kan meedoen: aan de kant zitten zwijgen is er niet bij.
 3. Zoveel werk vindt via een beeldscherm(pje) plaats: breng dus het samenleren ook dáárheen.
 4. Tenslotte kun je online dingen doen die voorheen onmogelijk of heel lastig waren. Leer elkaar bijvoorbeeld kennen door een moodboard van jezelf te maken.

Om met de wervormen aan de slag te gaan, hoef je niet eerst alles te kunnen. Je kunt een werkvorm kiezen die je al goed in de vingers hebt en waarbij je nieuwsgierig bent naar de online mogelijkheden. Of je kiest een werkvorm die goed aansluit bij de dynamiek van het team op dat moment, en je laat je verrassen door de werkvorm en het online gedeelte. Op deze manier doe je stap voor stap ervaring op met sociale media tools en verken je de mogelijkheden.

De 50 werkvormen hebben we verdeeld naar vijf thema’s:

 • Thema 1: Koers uitzetten en organiseren – Denk aan een startend team, het maken van nieuwe jaarplannen en het ontwikkelen van visie met elkaar.
 • Thema 2: Vaardigheden oefenen – Zoals besluiten nemen, problemen oplossen en een betere dialoog voeren. Maar ook teamdiscipline!
 • Thema 3: Reflecteren en leren – Dit gaat over stilstaan en outside the box denken. Met nieuwe ogen naar elkaar en naar je omgeving kijken. Innoveren dus.
 • Thema 4: Kennis delen intern en extern – Hoe maak je gebruik van elkaars expertise? En hoe onderzoek je de buitenwereld?
 • Thema 5: Online werken en leren – Hier ligt de nadruk expliciet op jezelf als team volledig 2.0 maken met behulp van online tools en sociale media.

Hoe we de werkvormen hebben beschreven

Op 100 pagina’s vind je de werkvormen, waarbij we steeds beginnen met de kenmerken en criteria. Uiteraard zijn dit onze inschattingen. Als je een oefening met meer of minder mensen wilt uitproberen kan dat altijd. Deel je ervaringen! Bij aanschaf van het boek krijg je toegang tot ons online werk(plat)form. Laat je collega’s weten hoe het liep, geef ons je tips en adviezen. Vertel elkaar de varianten die je bedacht hebt. Jouw inzicht is waar het uiteindelijk om gaat.

Nieuwsgierig? Hier bestellen

Aanverwante artikelen

Nieuwste artikel - Online werken zal blijven. Hoe gaan we dat beter doen?

Nieuwste artikel - De ongeschreven regels die vrouwen (nog) niet kennen

Nieuwste artikel - Online samenwerken in een virtueel team

Nieuwste artikel - 44 Tips bij het werken met een virtueel team

Nieuwste artikel - Kantoorlog, de strijd tussen vervreemding en zingeving

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!