HET TEAMPROFESSIONALS NETWERK

Hoe gaat het met de samenwerking?

Aan de hand van een goede analyse van het samenwerkingsproces, kunnen de teamleden conclusies trekken en verbeterpunten formuleren.

https://www.teaminbeeld.nl/images/zin_obelisk_web.pdf

zin_obelisk_web

Alle kaartjes en de uitgebreide instructie via de link hierboven…..

Zin-obelisk
Met de oefening ‘De zin-obelisk’, ervaren de teamleden dat ze van elkaar afhankelijk zijn om
tot een goed resultaat te komen. Naast het feit dat de oefening leuk en verrassend is om te doen, vertelt het ook iets over de rol die je inneemt in een team en de manier waarop je samenwerkt. Aan de hand van een goede analyse van het samenwerkingsproces, kunnen de teamleden conclusies trekken en verbeterpunten formuleren.
De zin-obelisk is een geschikte werkvorm voor M1 en M2 teams die aandacht willen besteden aan samenwerken. Het spel is gericht op groepen van 5-8 teamleden. Eventueel kan het ook met meer.

De uitvoering van de opdracht
Geef eventuele observatoren de ‘Observatievragen’.
Deel de ‘Zin-Obelisk-Groepsinstructie’ uit aan iedere deelnemer.
Verdeel alle 32 kaartjes willekeurig onder de teamleden. Door samen te werken en van elkaars gegevens kennis te nemen kunnen de teamleden tot de oplossing komen. Overigens zijn niet alle gegevens relevant. Omdat je niet de kaartjes aan iemand anders mag laten
zien, zul je de gegevens mondeling moeten uitwisselen of bijvoorbeeld op een flipover moeten schrijven. Geef de teamleden ongeveer een half uur om tot de oplossing te komen en begin dan met de nabespreking.

Groepsinstructie
In de oude stad Atlantis werd een drie-dimensionale, rechthoekige, massieve obelisk gebouwd, genaamd Zin, ter ere van de godin Tina.
De obelisk werd binnen twee weken gebouwd, en het is jullie taak om te achterhalen op welke dag van de week deze klaar was.
Je mag de informatie op je kaartjes met anderen bespreken, maar je mag je kaartjes niet aan anderen laten zien.

Materiaal
o Zin-obelisk gegevens
o Observatievragen
o Zin-obelisk antwoorden
o 32 Zin-obelisk informatiekaartjes

Ik gebruik deze werkvorm voor teams die een stap willen zetten in de ontwikkeling op het gebied van samenwerking. Je kunt mooi inzoomen op de rol die teamleden innemen maar ook de manier waarop het team tot een besluit komt. Wat gebeurt er als je de druk opvoert door aan te geven hoeveel tijd er nog is? Bij een groter team werk ik met meer observatoren die ik een gerichte observatieopdracht geef.
http://www.coachingnoordnederland.nl/

Reacties

Eén reactie

 1. Hallo, dank voor het delen van deze werkvorm of beter gezegd, team spel. Ik wil het graag gebruiken, want ik denk dat het zeer geschikt is voor het team dat ik binnenkort ga begeleiden in hun samenwerking.
  Zou ik het spel eens met je kunnen doornemen ergens in de komende 2 weken? Ik heb wel wat vragen er over.
  Alvast dank voor je reactie.
  Hartelijke groet, Angelique de Laat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

complete opleiding voor teamcoaches
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!