KENNISBANK - WERKVORMEN

Repeating Question

De repeating question (herhalende vraag) is een manier om mensen te helpen snel tot de kern te komen. Ook helpt het de vraagsteller dat je vaak niet zo hard hoeft te werken, 1 vraag is genoeg.

Introductie: Zit in 2 -tallen tegen over elkaar.  2 rondes van 10 minuten. Zet een timer!  Zeg tegen de 2-tallen: bepaal wie A is die stelt de vraag en luistert, en wie B is die geeft antwoord.

Laat een hoge kwaliteit van aandacht ontstaan (even goed zitten in stilte, elkaar aankijken).

Vragen kun je aanpassen op je coachings/trainingsdoel bijvoorbeeld: wie wil je zijn als Teamcoach? wat is jouw Talent? waar ben je bang voor in groepen?

A mag alleen deze vraag stellen! Ga geen andere vragen stellen, samenvatten en  zeker niet lachen. Na het antwoord van B zeg je rustig dank je wel en stel je opnieuw dezelfde vraag.

Evaluatie in 2-tallen: na de 10 minuten vraag ronde: schrijft A voor zichzelf op hoe het was om deze vraag steeds te stellen.  B schrijft op wat hij/zij zichzelf heeft horen zeggen.

Daarna wisselen A en B van stoel en rol.

Evaluatie plenair: korte uitwisseling over de methodiek en het effect en eventueel de inhoud; wat levert het op qua inzicht.

 

 

 

Ik vind deze werkvorm altijd verrassend goed werken. Houd als trainer de leiding en wees wat ‘streng’ . Mensen vinden het vaak raar dat ze echt maar 1 vraag mogen stellen. De oefening werkt het beste als er een hoge concentratie is. 10 min. vind ik goed werken (meer kan ook!). Er moet ook even ongemak ontstaan, een stilte vallen om echt op een diepere laag te komen.
Komt uit de Appreciative inquiry (David Cooperrider)

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Werkvormen per type

Meer werkvormen

De Team Talkshow

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Profiel maken

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 1 mb

Profiel maken

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 1 mb
Verdiepende opleiding - met Essenties erbij heb je de erkenning
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

logokleinpath