ACTIEVE OEFENING

De Vier-Hoeken Brainstorm

In plaats van een discussie aan tafel te voeren, kun je ook gaan bewegen in de ruimte. Met beter resultaat. Deze werkvorm is erg geschikt voor heidagen, een team dat een heroriëntatie doet of een team dat zich over een lastig probleem buigt. Alles komt snel aan bod en iedereen is van alles op de hoogte. Kern van de aanpak is dat het vraagstuk vanuit vier verschillende invalshoeken wordt bekeken.

Uitvoering

Doelstellingen

  • Nieuwe ideeën opdoen en creativiteit bevorderen.
  • Voorkomen dat ideeën te snel van tafel geveegd worden.
  • Een inhoudelijke verkenning over een lastig vraagstuk met het hele team doen.
  • Reflectie vanuit meerdere invalshoeken, waarbij alle teamleden inbreng hebben.

Stap 1. Vraagstelling en voorbereiding

Bedenk een hoofdthema, probleem of vraag. Zoals: de gevolgen van de invoering van teamwerk. Of: ons werkplan van volgend jaar. Of: hoe komen we aan meer klanten? Verdeel het onderwerp in ongeveer vier subthema’s, zoals: sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. Of: wat is nieuw, wat is hetzelfde, wat is zorgelijk en wat is uitdagend? Of: klanten, medewerkers, leidinggevenden, overheid. Maak hiervan vier flaps: de subtitel zet je bovenaan, de rest van het vel verdeel je in vier vakken. Hang elke flap in een hoek van de ruimte.

Stap 2. In vier groepen brainstormen

Maak vier groepjes (minimaal tweetallen, liefst iets meer) en start met elke groepje in een hoek van de zaal bij een flap. Eerst tien minuten over het subthema praten, daarna twee of drie conclusies (of ideeën, of vragen) in het eerste vlak schrijven. Rouleer de groepen en herhaal de procedure. Nu schrijf je de conclusies in het tweede vlak, et cetera. De spelregel is: bouw voort op wat de vorige groep al bedacht heeft. Ga niet wijzigen of bekritiseren, maar vul aan. Herhaal dit een derde keer.

Stap 3. Samenvatting en nabespreking

De vierde ronde: vraag de groep om alles te lezen en een samenvatting te maken. De conclusies kunnen ze opschrijven in het vierde vlak op de flipover. Maak tenslotte met de hele groep een ronde langs alle flaps. In elke hoek worden kort de hoogtepunten gepresenteerd en besproken met de hele groep.

Geef je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!