HET TEAMPROFESSIONALS NETWERK

Werkgeluk bevordert de kunst van leren en werken

Talloze Nederlanders reizen elke dag naar hun werk. Al 10, 35 of meer dan 40 jaren… Ga je met plezier of is het vooral een must? Werkgeluk bepaalt hoe jij naar je werk gaat. Als je ‘huppelend’ naar je werk gaat, sta je open om te leren, continu te verbeteren en te innoveren. Maar hoe ga je huppelend naar je werk? Welke functie je ook bekleedt, regie pakken is key. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk.

Werkgeluk De kunst van leren en werken hans prinsen

In dit artikel

Vragen die helpen om dit in kaart te brengen zijn: Waardoor raak jij bevlogen? Waarom doe je wat je doet? Wanneer ben jij bezig met leren? Doe je regelmatig nieuwe dingen waardoor jouw werk niet saai wordt? Wie is jouw voorbeeld? Als jij op je plek zit en open staat voor ontwikkelen, dan krijg je meer voor elkaar dan je nu bedenken kan. En wat een gevoel geeft het als je kunt zeggen: ‘Wat gaaf dat het mij gelukt is!’ Leren of ontwikkelen draagt bij aan je werkgeluk. En als je alleen al voortgang boekt, bedenk dan wat je kunt bereiken als je samenwerkt.

Zelfsturing

Een gezegde dat hierbij aansluit is: ‘Alleen ga je sneller en samen kom je verder’. Door met collega’s de dialoog aan te gaan, krijg je andere inzichten die je verder brengen binnen jouw vakgebied. Een trend op dit moment zijn de zelfsturende teams. Het is bewezen dat teams beter komen uit complexe vraagstukken dan individuen. Ook ontstaat er een betere dienstverlening door taken collectief op te pakken. Maar laat zelfsturing niet zomaar op teams los. Zelfsturing vraagt leiding, visie en reflectie. Hierbij is zelfreflectie op het leren en presteren op de werkvloer belangrijk.

Wanneer wordt samen werken samenwerken?

De kunst is om agile te werken. Agile betekent wendbaar. Deze manier van werken alleen al dwingt een team  om met elkaar te werken. Het stelt teamleden makkelijker in staat om gezamenlijk vraagstukken op te lossen. Organisaties die werken volgens de agile principes zijn enorm wendbaar, spelen dus makkelijk in op veranderingen, stellen mensen altijd boven processen en hulpmiddelen. Het is een bepaalde manier van denken die gericht is op het om kunnen gaan met onzekerheden. En zo meer duurzaam succes te boeken.

Wat heb je daarvoor nodig?

Bij het oplossen van problemen kijk je eerst naar elkaar welke (soms creatieve) mogelijkheden zijn er? Vervolgens bepaal je met elkaar welke koers je vaart. Op deze manier doe je tweemaal zo veel in de helft van de tijd. Voorwaarden is wel dat je bekend raakt met teamvaardigheden (gesprekstechnieken; echt luisteren naar elkaar en elkaar kunnen coachen); It-vaardigheden (werken met sharepoint; excell; apps). Zorg dat je werkgroep niet te groot wordt en dat je elkaar daadwerkelijk kunt vervangen.

Onderstroom

Tot slot is aandacht voor de onderstroom een vereiste. De onderstroom wijst op de onzichtbare facetten binnen je bedrijf. Dit zijn de zachte factoren. Denk daarbij aan macht of machteloosheid, vertrouwen of angst, achterdocht en wantrouwen. Maar ook de bedrijfscultuur, valkuilen die bij een organisatiecultuur horen, identiteit en kernwaarden van je organisatie. Het is dat deel waar vaak het minst over gesproken wordt of wat binnen veel organisaties niet uitgesproken wordt. Maar om te kunnen samenwerken is het essentieel deze te benoemen en elkaar hierop aan te spreken.

Over werkgeluk

In mijn boek “De kunst van leren en werken” staat werkgeluk centraal. Een bundel met thema’s als: teamwork; leiderschap; coachen en sales. Ervaringsverhalen gekoppeld aan bekende theorieën die vandaag de dag nog steeds aan de orde van de dag zijn. Omdat werkgeluk een nieuw fenomeen is, biedt deze bundel opnieuw inspiratie op de werkvloer en wat je zelf aan werkgeluk kunt doen. Daarnaast weet ik dat kunst voor een werkende heling zorgt en een bindmiddel is dat bijdraagt op de reflectie van het leven. Reden om ook te investeren in de vormgeving van de bundel. Het is een mooi en kunstig boek geworden.

De auteur

Ik ben Hans Prinsen, partner bij EMC Performance, een opleidingskundig bureau in Groenekan. Benieuwd naar mijn boek? Bekijk de preview hieronder of ga dan naar de site van EMC.

Nieuwsgierig? Hier is een sneakpreview van het boek.

Aanverwante artikelen

De ongeschreven regels die vrouwen (nog) niet kennen

Mannenteams of vrouwenteams: verschillen en voorkeuren

Handboek Teamcoaching – Helpen zonder bemoeizucht

Team op vleugels – Gids voor geïnspireerd samenwerken

Weerstand bij verandering: drie basisopvattingen

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Profiel maken

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 1 mb
Het Teamchange Jaarcongres en Alumnidag 2023
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

logokleinpath