HET TEAMPROFESSIONALS NETWERK

Werkgeluk bevordert de kunst van leren en werken

Talloze Nederlanders reizen elke dag naar hun werk. Al 10, 35 of meer dan 40 jaren… Ga je met plezier of is het vooral een must? Werkgeluk bepaalt hoe jij naar je werk gaat. Als je ‘huppelend’ naar je werk gaat, sta je open om te leren, continu te verbeteren en te innoveren. Maar hoe ga je huppelend naar je werk? Welke functie je ook bekleedt, regie pakken is key. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk.

In dit artikel

Vragen die helpen om dit in kaart te brengen zijn: Waardoor raak jij bevlogen? Waarom doe je wat je doet? Wanneer ben jij bezig met leren? Doe je regelmatig nieuwe dingen waardoor jouw werk niet saai wordt? Wie is jouw voorbeeld? Als jij op je plek zit en open staat voor ontwikkelen, dan krijg je meer voor elkaar dan je nu bedenken kan. En wat een gevoel geeft het als je kunt zeggen: ‘Wat gaaf dat het mij gelukt is!’ Leren of ontwikkelen draagt bij aan je werkgeluk. En als je alleen al voortgang boekt, bedenk dan wat je kunt bereiken als je samenwerkt.

Zelfsturing

Een gezegde dat hierbij aansluit is: ‘Alleen ga je sneller en samen kom je verder’. Door met collega’s de dialoog aan te gaan, krijg je andere inzichten die je verder brengen binnen jouw vakgebied. Een trend op dit moment zijn de zelfsturende teams. Het is bewezen dat teams beter komen uit complexe vraagstukken dan individuen. Ook ontstaat er een betere dienstverlening door taken collectief op te pakken. Maar laat zelfsturing niet zomaar op teams los. Zelfsturing vraagt leiding, visie en reflectie. Hierbij is zelfreflectie op het leren en presteren op de werkvloer belangrijk.

Wanneer wordt samen werken samenwerken?

De kunst is om agile te werken. Agile betekent wendbaar. Deze manier van werken alleen al dwingt een team  om met elkaar te werken. Het stelt teamleden makkelijker in staat om gezamenlijk vraagstukken op te lossen. Organisaties die werken volgens de agile principes zijn enorm wendbaar, spelen dus makkelijk in op veranderingen, stellen mensen altijd boven processen en hulpmiddelen. Het is een bepaalde manier van denken die gericht is op het om kunnen gaan met onzekerheden. En zo meer duurzaam succes te boeken.

Wat heb je daarvoor nodig?

Bij het oplossen van problemen kijk je eerst naar elkaar welke (soms creatieve) mogelijkheden zijn er? Vervolgens bepaal je met elkaar welke koers je vaart. Op deze manier doe je tweemaal zo veel in de helft van de tijd. Voorwaarden is wel dat je bekend raakt met teamvaardigheden (gesprekstechnieken; echt luisteren naar elkaar en elkaar kunnen coachen); It-vaardigheden (werken met sharepoint; excell; apps). Zorg dat je werkgroep niet te groot wordt en dat je elkaar daadwerkelijk kunt vervangen.

Onderstroom

Tot slot is aandacht voor de onderstroom een vereiste. De onderstroom wijst op de onzichtbare facetten binnen je bedrijf. Dit zijn de zachte factoren. Denk daarbij aan macht of machteloosheid, vertrouwen of angst, achterdocht en wantrouwen. Maar ook de bedrijfscultuur, valkuilen die bij een organisatiecultuur horen, identiteit en kernwaarden van je organisatie. Het is dat deel waar vaak het minst over gesproken wordt of wat binnen veel organisaties niet uitgesproken wordt. Maar om te kunnen samenwerken is het essentieel deze te benoemen en elkaar hierop aan te spreken.

Over werkgeluk

In mijn boek “De kunst van leren en werken” staat werkgeluk centraal. Een bundel met thema’s als: teamwork; leiderschap; coachen en sales. Ervaringsverhalen gekoppeld aan bekende theorieën die vandaag de dag nog steeds aan de orde van de dag zijn. Omdat werkgeluk een nieuw fenomeen is, biedt deze bundel opnieuw inspiratie op de werkvloer en wat je zelf aan werkgeluk kunt doen. Daarnaast weet ik dat kunst voor een werkende heling zorgt en een bindmiddel is dat bijdraagt op de reflectie van het leven. Reden om ook te investeren in de vormgeving van de bundel. Het is een mooi en kunstig boek geworden.

De auteur

Ik ben Hans Prinsen, partner bij EMC Performance, een opleidingskundig bureau in Groenekan. Benieuwd naar mijn boek? Bekijk de preview hieronder of ga dan naar de site van EMC.

Nieuwsgierig? Hier is een sneakpreview van het boek.

Aanverwante artikelen

Nieuwste artikel - De toekomst van gaming

Nieuwste artikel - Teamtools Online – 50 oefeningen met App & Web

Nieuwste artikel - Unblame: hoe leiders veiligheid creëren

Nieuwste artikel - In de instrumentele wereld verdwijnt resonantie

Nieuwste artikel - De toekomst van gaming

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!