FILMTIP

Groepsdynamiek in 12 Angry Men

In een even eenvoudig als meeslepend scenario wordt het debat in een jury van een Amerikaanse rechtbank gevolgd. Is de jonge, zwarte verdachte schuldig aan een moord of niet? Daarover moeten 12 (witte, mannelijke) juryleden beslissen

12 Angry Men - Henry Fonda - I don't know

In dit artikel

Drukkende omstandigheden

De omstandigheden liegen er niet om. Het is bloedheet, de airco is stuk en over een uur start een belangrijke sportwedstrijd. De mannen van de jury willen snel naar huis en houden een vlugge stemming. Er worden opmerkingen gemaakt als ‘dit is een uitgemaakte zaak.’ De zaak lijkt inderdaad beklonken, en dan… elf leden stemmen ‘schuldig’, en een persoon zegt dat hij niet kan stemmen: ‘I don’t know’, is zijn reden. Hij twijfelt.

Er staat wel doodstraf op het spel, dus de beslissing van de jury moet unaniem zijn. In het anderhalf uur durende gesprek dat volgt wordt het effect op, én het tactvol bespelen van de groepsdynamiek geraffineerd in beeld gebracht. Vrijwel de hele film is de camera gericht op het gesprek aan tafel. Toch verveelt de film geen moment.

Tijdens het groepsgesprek wordt langzaamaan duidelijk dat iedereen zo zijn redenen heeft om te oordelen: verre van objectief. Als op een gegeven moment een jurylid overstag gaat (stemt onschuldig, bij een nieuwe telling), is de verontwaardiging van de anderen groot. Er wordt druk uitgeoefend, maar het gesprek gaat door.

Geweldige remake

Henry Fonda heeft de hoofdrol in de zwart-wit versie uit 1957. De remake in kleur uit 1997 is minstens even spannend, met een ijzersterke cast en Jack Lemmon in de hoofdrol. De film is erg geschikt om te gebruiken bij groepstrainingen en teamontwikkeling. Na afloop kun je veel momenten terughalen waarop je prachtig ‘onder water’ kon kijken. Niet alleen een les in groepsdynamiek, ook de kracht, en de valkuilen van communicatie, waarnemen en interpreteren komen goed in beeld.

12 Angry Men (de remake uit 1997)

Aanverwante artikelen

Drie basiswetten bij systemisch werken met teams

Thema-gecentreerde Interactie voor teamcoaches. De ‘legacy’ van Ruth Cohn

Groepsdynamica: het onder-water-leven van het team

De teamcoach als reflective practitioner

Kijken naar de onderstroom in teams: vier basisbehoeften

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Profiel maken

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 1 mb

Profiel maken

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 1 mb
Verdiepende opleiding - met Essenties erbij heb je de erkenning
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

logokleinpath