CASES: WAT ZOU JIJ DOEN?

"Met hem wil ik niet meer!"

Vraag: Wat kun je doen en wat moet je zeker laten? Wat zijn je argumenten?

Situatieschets

Een fijn sportmaatje heeft jou en je vaste collega gevraagd bij een droomopdracht in zijn bedrijf. Zelfsturende teams ontwikkelen, opleiden van alle teamleiders en zijn MT coachen. Bij de eerste sessie zien jullie hem best rare dingen doen. Hij loopt vaak de sessie uit met zijn telefoon. Mensen ergeren zich en een vrouw spreekt hem erop aan. Zijn antwoord is ronduit denigrerend. Er ontstaat tumult, jullie besluiten een korte pauze in te lassen. In die pauze zegt jouw collega: met deze man wil ik niet meer werken.

Wat vinden lezers?

10 reacties

 1. Crisisinterventie

  Ik zou vragen “Wat bedoel je met; “Ik wil niet meer…”
  en dan… “Wat stel je voor?” “Wat wil je nu op dit moment?”
  Dan zou ik aansturen om meteen een drie-gesprek te voeren tussen de opdrachtgever, jijzelf en je collega en het daar op tafel te gooien. Wat is de rol van de opdrachtgever in het team, Wat zijn de irritaties van je collega. Wat is helpend voor het team nu op dit moment. Vooral in het hier en nu blijven.

 2. Volgens mij start het met nieuwsgierig zijn. Wat maakt dat hij niet meer wilt? Het zijn tot nu toe allemaal aannames dat het te maken heeft met wat jij denkt.

 3. Naar mijn collega toe? Vind ik een lastige. Mijn eerste gevoel/gedachte welke bij me op komt is dat ik het raar zou vinden als mijn collega er al zo snel de brui aan zou geven. Ook al snap ik zijn gevoel hierover wel.
  Ik zou mijn collega zeggen dat ik ook behoorlijk baal en zelfs geschrokken ben van het gedrag van onze opdrachtgever en ons sportmaatje, maar dat ik het liefst deze eerste sessie eerst wel af wil maken. En dat we daarna eerst met zijn tweeen gaan zitten om onze observaties, gedachten en gevoelens hierover te ventileren en dan zullen kijken of het wel mogelijk/slim is dat wij deze opdracht ten uitvoer blijven brengen of dat we iemand anders moeten aanbieden.
  Dus onze grenzen bepalen. Tot waar zijn wij in staat in onze rol te blijven?

 4. Hoi, dat “parkeren” is wel een mooi woord inderdaad. En als het je lukt om het gebeuren functioneel te maken dat is natuurlijk goud….

 5. Waarschijnlijk zou ik mijn collega vragen om zijn acties (afhaken, opdracht teruggeven,…) te parkeren tot na de afspraak.
  En vragen of hij/zij in staat zou zijn de eigen ervaringen en beleving van het voorafgaande in te zetten als onderwerp. Mijn collega is geen partij in het verhaal en het kan dit team/manager helpen dit onder ogen te zien.
  Dit vraagt wel veel van mijn collega ☺️

 6. Ik snap de reacties, het zijn allemaal mogelijkheden. Maar je staat daar bij de koffiemachine, en je collega zegt “ik wil niet meer”: wat doe je op dát moment?

 7. Ik zou opnieuw gaan contracteren en heldere afspraken maken. Door het bespreekbaar te maken wordt misschien duidelijk waarom hij dit gedrag laat zien.

 8. Ik zou dit met de hele groep bespreken.
  Eerst feitelijk bespreken wat er gebeurd is en dan samen met de groep op zoek gaan naar het onderliggende patroon en iedere aandeel in dit patroon,
  En dus ook ieders aandeel in de verandering , samen een afspraak maken over gewenst gedrag tijdens samenkomsten.

 9. ik zou hem apart nemen, zeggen wat ik waargenomen heb en hem domweg vragen of alles ok is met hem. Dan stilte laten vallen en zien wat er gebeurt.

 10. Ik zou een gesprek met hem aangaan, aangeven dat mij bepaalde dingen opvallen tijdens zijn werk. Ik zou zeggen dat we dan wel vrienden mogen zijn, maar dat ik en mijn collega ons werk serieus nemen en zelf ook een naam hebben hoog te houden. Dat ik dit werk met hart voor de mens doe en dat ik van iedereen inzet en een menselijke houding en respect voor de ander verwacht. We streven immers een bepaalde visie na en dit gebeuren past daar niet in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer minicases

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Profiel maken

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 1 mb

Profiel maken

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 1 mb
Verdiepende opleiding - met Essenties erbij heb je de erkenning
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

logokleinpath