case - wat vind jij? Denk mee!

"Met hem wil ik niet meer!"

Wat kun je doen en wat moet je zeker laten? Wat zijn je argumenten?

Situatieschets

Een fijn sportmaatje heeft jou en je vaste collega gevraagd bij een droomopdracht in zijn bedrijf. Zelfsturende teams ontwikkelen, opleiden van alle teamleiders en zijn MT coachen. Bij de eerste sessie zien jullie hem best rare dingen doen. Hij loopt vaak de sessie uit met zijn telefoon. Mensen ergeren zich en een vrouw spreekt hem erop aan. Zijn antwoord is ronduit denigrerend. Er ontstaat tumult, jullie besluiten een korte pauze in te lassen. In die pauze zegt jouw collega: met deze man wil ik niet meer werken.

Wat vinden collega's ?

10 reacties

 1. Crisisinterventie

  Ik zou vragen “Wat bedoel je met; “Ik wil niet meer…”
  en dan… “Wat stel je voor?” “Wat wil je nu op dit moment?”
  Dan zou ik aansturen om meteen een drie-gesprek te voeren tussen de opdrachtgever, jijzelf en je collega en het daar op tafel te gooien. Wat is de rol van de opdrachtgever in het team, Wat zijn de irritaties van je collega. Wat is helpend voor het team nu op dit moment. Vooral in het hier en nu blijven.

 2. Volgens mij start het met nieuwsgierig zijn. Wat maakt dat hij niet meer wilt? Het zijn tot nu toe allemaal aannames dat het te maken heeft met wat jij denkt.

 3. Naar mijn collega toe? Vind ik een lastige. Mijn eerste gevoel/gedachte welke bij me op komt is dat ik het raar zou vinden als mijn collega er al zo snel de brui aan zou geven. Ook al snap ik zijn gevoel hierover wel.
  Ik zou mijn collega zeggen dat ik ook behoorlijk baal en zelfs geschrokken ben van het gedrag van onze opdrachtgever en ons sportmaatje, maar dat ik het liefst deze eerste sessie eerst wel af wil maken. En dat we daarna eerst met zijn tweeen gaan zitten om onze observaties, gedachten en gevoelens hierover te ventileren en dan zullen kijken of het wel mogelijk/slim is dat wij deze opdracht ten uitvoer blijven brengen of dat we iemand anders moeten aanbieden.
  Dus onze grenzen bepalen. Tot waar zijn wij in staat in onze rol te blijven?

 4. Hoi, dat “parkeren” is wel een mooi woord inderdaad. En als het je lukt om het gebeuren functioneel te maken dat is natuurlijk goud….

 5. Waarschijnlijk zou ik mijn collega vragen om zijn acties (afhaken, opdracht teruggeven,…) te parkeren tot na de afspraak.
  En vragen of hij/zij in staat zou zijn de eigen ervaringen en beleving van het voorafgaande in te zetten als onderwerp. Mijn collega is geen partij in het verhaal en het kan dit team/manager helpen dit onder ogen te zien.
  Dit vraagt wel veel van mijn collega ☺️

 6. Ik snap de reacties, het zijn allemaal mogelijkheden. Maar je staat daar bij de koffiemachine, en je collega zegt “ik wil niet meer”: wat doe je op dát moment?

 7. Ik zou opnieuw gaan contracteren en heldere afspraken maken. Door het bespreekbaar te maken wordt misschien duidelijk waarom hij dit gedrag laat zien.

 8. Ik zou dit met de hele groep bespreken.
  Eerst feitelijk bespreken wat er gebeurd is en dan samen met de groep op zoek gaan naar het onderliggende patroon en iedere aandeel in dit patroon,
  En dus ook ieders aandeel in de verandering , samen een afspraak maken over gewenst gedrag tijdens samenkomsten.

 9. ik zou hem apart nemen, zeggen wat ik waargenomen heb en hem domweg vragen of alles ok is met hem. Dan stilte laten vallen en zien wat er gebeurt.

 10. Ik zou een gesprek met hem aangaan, aangeven dat mij bepaalde dingen opvallen tijdens zijn werk. Ik zou zeggen dat we dan wel vrienden mogen zijn, maar dat ik en mijn collega ons werk serieus nemen en zelf ook een naam hebben hoog te houden. Dat ik dit werk met hart voor de mens doe en dat ik van iedereen inzet en een menselijke houding en respect voor de ander verwacht. We streven immers een bepaalde visie na en dit gebeuren past daar niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer vraagstukken

"Het team zit onder mijn huid!"

Hoe maak ik de onderstroom zichtbaar bij dit team? Welke systemische wijsheid past hier?

Ik ervaar veel stress van het coachen van een medisch team in de gehandicaptenzorg. De teammanager zit inmiddels ook al ”ziek” thuis. Bij aanvang werd gezegd: ik ben benieuwd of jou het wel lukt, want tot nu toe is ….

"Het ligt aan hem/haar!"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

Je gaat met een wat zwaar hoofd een tweede sessie met een team van ondersteuners in. Ze willen echt beter samenwerken maar steeds worden afspraken niet nagekomen. De eerste keer was moeizaam, maar er zat …

"Nee hoor, jij wilt problemen zien"

Wat zijn je associaties? Hoe zou je je voelen denk je? Wat zou je willen, maar moet je écht niet doen?

In een klein team van vier spelen zaken in de onderstroom, zegt jouw contactpersoon. Hij geeft zelfs concrete voorbeelden. Het kernprobleem is dat er twee steeds de lead nemen, en de twee anderen blijven volgend …

"Oh wacht, het gaat over háár?"

Wat is je primaire, eerste gevoel hierbij? Waarom is dit een ethische kwestie?

Bij een intervisiegroep brengt iemand een casus in over een opdracht. De toelichting op het verhaal is al een tijdje gaande, en het gaat over een opdrachtgever waarvan de casusinbrenger vernomen heeft dat zij …

"Opdrachtgever wil opvolger"

Waarom is dit een ethisch dilemma? Welke waarden staan op het spel?

Bij het aannemen van een opdracht heb je verteld dat vertrouwelijkheid belangrijk is. Toch zit jouw opdrachtgever, manager van het team dat je coacht, bij je te vissen. Je zegt dat je niet veel kunt zeggen, en …

"Help ons gewoon even!"

Bedenk een reactie die het probleem omdraait in een voordeel

Je bent lekker aan het werk, het team ogenschijnlijk ook. Er worden open gesprekken gevoerd en regelmatig stelt men leuke vragen aan jou: hoe zou jij dit, hoe moeten we dat? Jij geeft soms antwoord, maar de …

"We zijn alvast begonnen"

Wat is het eerste gevoel dat in je opkomt? Wat zou je willen doen, maar is misschien onhandig?

Een mooie dag met het team, maar tot twee keer toe kwamen ze niet ‘vanzelf’ op tijd terug van koffiepauze en werken in subjes. Je stelt voor dat jij ze niet meer gaat ophalen, maar dat ze zelf op de tijd letten. Het team …

"Dit is het programma"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

De eerste sessie met het MT was goed, je had snel contact en je kon een mooi dagprogramma doen. Er werden spannende vragen gesteld en men was open. Je kreeg complimenten en ze willen graag verder. Een week …

"Bijna niemand mailt iets terug"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

e gaat met een nieuw team van start. Volgens de contactpersoon heeft iedereen enthousiast ingestemd met het idee om een sessie te doen. Er spelen geen zware toestanden: men wil gewoon de klokjes weer eens …

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!