case - wat vind jij? Denk mee!

"Dit is het programma"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

Situatieschets

De eerste sessie met het MT was goed, je had snel contact en je kon een mooi dagprogramma doen. Er werden spannende vragen gesteld en men was open. Je kreeg complimenten en ze willen graag verder. Een week later ontvang je een vergaderverzoek, gericht aan alle teamleden, met een gedetailleerd programma voor dag 2. Jij staat daarin genoemd als degene die het gaat faciliteren. Locatie is ook bepaald. De datum had je inderdaad al met ze afgestemd, maar het programma niet.

Wat vinden collega's ?

4 reacties

 1. Ik zou ook contact opnemen met de contactpersoon en opdrachtgever van het programma, daarnaast wil ik graag weten wat het doel is van de dag en wat er kennelijk van mij verwacht wordt. Ik zou hen het beeld/ de conclusies uit voorgaande sessie voorhouden en checken of dit past bij hun beeld. Ik vind het van belang dat de verwachtingen over en weer helder zijn, maar ook dat ik daarbinnen de ruimte krijg om die rol zo ‘goed’ mogelijk in te vullen.

 2. Ten eerste stel ik mezelf de vraag wat ik gemist heb in de sessie met het MT. Was er voldoende scherpte? Zijn de kaders voldoende geweest. Waar zit mogelijkheid in het aanscherpen van mijn voorbereidingstraject.
  Vervolgens ga ik in gesprek met de opsteller van het programma en/of de opdrachtgever.
  Kan ik voldoende uit de voeten met het programma, eventueel met kleine aanpassingen, dan kan het op die manier doorgang vinden. Kan ik me niet vinden in het programma dan zal ik een nieuw programma voorstel doen. Uiteindelijk wil ik een effect bereiken met het team. Daarvoor ben ik ingehuurd. Het resultaat bepaald mede of er vervolgopdrachten uit kunnen komen. Het laatste waar ik als gevolg hiervan zit te wachten is een slechter referentie.

 3. Lekker respectloos! Alsof je als leverancier onderaan de hoop ligt, niets meer dan een instrument die hun bedachte kunstjes moet uitvoeren (waarschijnlijk een hobbyist in het MT die het leuk vindt te hobbyen met coachen nadat hij zelf een keer gecoacht is met kleurplaten). Ik zou nog even willen weten welke genius met welke geniale redenen tot dit programma is gekomen en dan afscheid nemen (tenzij je het geld hard nodig hebt: laat hen dan al het werk doen, voer het uit, denk alleen ‘DAGTARIEF’ en ga in de tussentijd lekker vissen op hun kosten).

 4. Erg bijzonder zou ik dit vinden, afgezien van het eventuele feit dat het programma er prima uit zou kunnen zien.
  Ik zou aangeven hier graag eerst nog over in gesprek te gaan. Want als ik dat programma werkelijk ga faciliteren wil ik achter de keuze van het gehele programma staan ) want wat doe ik daar anders?!) Daarnaast zou ik aangeven hier graag eerder bij betrokken te willen zijn geweest. Om mee te kunnen denken en om eventueel kritische vragen te stellen om het programma zoveel mogelijk passend te maken. Dat scheelt eventuele tijd en brokken nu achteraf.
  Verder wil ik weten hoe dit programma tot stand is gekomen? Wie hebben er aandeel in gehad en op welke manier?
  Als het programma prima in elkaar blijkt te steken zou ik hen vragen wat mijn meerwaarde voor hen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer vraagstukken

"Het team zit onder mijn huid!"

Hoe maak ik de onderstroom zichtbaar bij dit team? Welke systemische wijsheid past hier?

Ik ervaar veel stress van het coachen van een medisch team in de gehandicaptenzorg. De teammanager zit inmiddels ook al ”ziek” thuis. Bij aanvang werd gezegd: ik ben benieuwd of jou het wel lukt, want tot nu toe is ….

"Het ligt aan hem/haar!"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

Je gaat met een wat zwaar hoofd een tweede sessie met een team van ondersteuners in. Ze willen echt beter samenwerken maar steeds worden afspraken niet nagekomen. De eerste keer was moeizaam, maar er zat …

"Nee hoor, jij wilt problemen zien"

Wat zijn je associaties? Hoe zou je je voelen denk je? Wat zou je willen, maar moet je écht niet doen?

In een klein team van vier spelen zaken in de onderstroom, zegt jouw contactpersoon. Hij geeft zelfs concrete voorbeelden. Het kernprobleem is dat er twee steeds de lead nemen, en de twee anderen blijven volgend …

"Oh wacht, het gaat over háár?"

Wat is je primaire, eerste gevoel hierbij? Waarom is dit een ethische kwestie?

Bij een intervisiegroep brengt iemand een casus in over een opdracht. De toelichting op het verhaal is al een tijdje gaande, en het gaat over een opdrachtgever waarvan de casusinbrenger vernomen heeft dat zij …

"Met hem wil ik niet meer!"

Wat kun je doen en wat moet je zeker laten? Wat zijn je argumenten?

Een fijn sportmaatje heeft jou en je vaste collega gevraagd bij een droomopdracht in zijn bedrijf. Zelfsturende teams ontwikkelen, opleiden van alle teamleiders en zijn MT coachen. Bij de eerste sessie zien jullie hem best ,,,

"Opdrachtgever wil opvolger"

Waarom is dit een ethisch dilemma? Welke waarden staan op het spel?

Bij het aannemen van een opdracht heb je verteld dat vertrouwelijkheid belangrijk is. Toch zit jouw opdrachtgever, manager van het team dat je coacht, bij je te vissen. Je zegt dat je niet veel kunt zeggen, en …

"Help ons gewoon even!"

Bedenk een reactie die het probleem omdraait in een voordeel

Je bent lekker aan het werk, het team ogenschijnlijk ook. Er worden open gesprekken gevoerd en regelmatig stelt men leuke vragen aan jou: hoe zou jij dit, hoe moeten we dat? Jij geeft soms antwoord, maar de …

"We zijn alvast begonnen"

Wat is het eerste gevoel dat in je opkomt? Wat zou je willen doen, maar is misschien onhandig?

Een mooie dag met het team, maar tot twee keer toe kwamen ze niet ‘vanzelf’ op tijd terug van koffiepauze en werken in subjes. Je stelt voor dat jij ze niet meer gaat ophalen, maar dat ze zelf op de tijd letten. Het team …

"Bijna niemand mailt iets terug"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

e gaat met een nieuw team van start. Volgens de contactpersoon heeft iedereen enthousiast ingestemd met het idee om een sessie te doen. Er spelen geen zware toestanden: men wil gewoon de klokjes weer eens …

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

complete opleiding voor teamcoaches
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!