case - wat vind jij? Denk mee!

"Het team zit onder mijn huid!"

Hoe maak ik de onderstroom zichtbaar bij dit team? Welke systemische wijsheid past hier?

Situatieschets

Ik ervaar veel stress van het coachen van een medisch team in de gehandicaptenzorg. De teammanager zit inmiddels ook al ”ziek” thuis. Bij aanvang werd gezegd: ik ben benieuwd of jou het wel lukt, want tot nu toe is het nog niemand gelukt. Aanleiding: help ons met besluitvorming. Enkelen vragen: please, krijg die onderstroom op tafel. Reflecteren op hun eigen gedrag gaat echter heel moeizaam, daar zit pertinente weigering op, ik kom er niet doorheen. Ze willen m.n. praktisch aan de slag met concrete resultaten. En als we aan de slag gaan treedt er (onbewust) zelfsabotage op en staan ze hun eigen succes in de weg. Ook ik krijg er dan soms van langs. Lijkt dat er veel angst zit, in de cultuur. Ik voel het inmiddels door heel mijn lijf.

Wat vinden collega's ?

5 reacties

  1. Zou dit team wel van dit gedrag af willen, wie wel en wie niet, en waarom dan wel of niet? Is er wel een contract om samen dit probleem aan te pakken? Zijn ze allen gecommitteerd om mee te doen en contact te maken. Ik zou het gesprek aam gaan en daarna de test gebruiken uit het boek van Martijn. Heel veel succes!

  2. Hallo Monica, je opmerking ‘het ream zit onder mijn huid’ verteld al dat er sprake is van overdracht en tegenoverdracht. Ik denk dat het tijd wordt voor een externe intervisie begeleider, die geen historie met/of belang heeft bij het team. Door middel van een methodiek met vaste structuur en geen (mogelijke) discussie over professionaliteit (veilig én de billen bloot) kunnen barrières door het team zelf doorbroken worden. We zijn allemaal maar mensen:). Succes!

  3. Hoi Monica, in de zin ‘ik ben benieuwd of het jou wel lukt, tot nu toe is het niemand gelukt’ zit voor mij de kern van de energie die ik meen op te pikken van het team in je bericht. Ze leggen het daarmee bij jou neer en geven voor mij meteen de onveilige en onwillende energie aan. Ik zou me er zelf ook meteen onveilig door gaan voelen. En dat is vast hun kernthema. Ze nodigen je met die opmerking in feite meteen uit tot mee doen in hun systeem. Ze vragen om kijken naar de onderstroom maar lijken het vervolgens te vertikken met het argument praktisch en concreet bezig te willen zijn. Ik zou dit gaan benoemen wat je aan ze ervaart. En terug geven dat jij het niet voor ze op kan lossen, dat ze toch echt zelf zullen moeten openen en de diepte in. Dat je je voor kunt stellen dat dat onveilig voelt, maar dat het de enige weg is om veiligheid te gaan creeren met elkaar.

  4. Hoi Monica,
    Klinkt als een pittige situatie. En alsof er een ongezond patroon in het team of organisatie zit. Dus voordat je überhaupt aan de slag kunt met besluitvorming, op zoek naar “het systeem”. Wie wint er bij deze patstelling? Wie heeft er voordeel bij het laten voortduren van deze situatie? En welk gedrag zie je, waar blijkt de angst uit? Wie heeft de informele macht? Waarnemen, vragen stellen en met elkaar visueel maken hoe de krachten werken.
    Misschien kunnen ze hun eigen teamrollen-test maken? Die kan op een wat luchtigere manier inzicht geven in de verhoudingen.
    Hoop dat je een ingang weet te vinden, waarbij jij overeind blijft. Succes!

    1. Hallo Jacquelijn,
      Dank je wel voor het meedenken! De tip waarnemen, vragen stellen en met elkaar visueel maken hoe de krachten werken helpt. Ik was er even van afgedwaald. Een eigen teamrollentest is een goed idee, zat zelf ook te denken aan een teamopstelling oid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer vraagstukken

"Het ligt aan hem/haar!"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

Je gaat met een wat zwaar hoofd een tweede sessie met een team van ondersteuners in. Ze willen echt beter samenwerken maar steeds worden afspraken niet nagekomen. De eerste keer was moeizaam, maar er zat …

"Nee hoor, jij wilt problemen zien"

Wat zijn je associaties? Hoe zou je je voelen denk je? Wat zou je willen, maar moet je écht niet doen?

In een klein team van vier spelen zaken in de onderstroom, zegt jouw contactpersoon. Hij geeft zelfs concrete voorbeelden. Het kernprobleem is dat er twee steeds de lead nemen, en de twee anderen blijven volgend …

"Oh wacht, het gaat over háár?"

Wat is je primaire, eerste gevoel hierbij? Waarom is dit een ethische kwestie?

Bij een intervisiegroep brengt iemand een casus in over een opdracht. De toelichting op het verhaal is al een tijdje gaande, en het gaat over een opdrachtgever waarvan de casusinbrenger vernomen heeft dat zij …

"Met hem wil ik niet meer!"

Wat kun je doen en wat moet je zeker laten? Wat zijn je argumenten?

Een fijn sportmaatje heeft jou en je vaste collega gevraagd bij een droomopdracht in zijn bedrijf. Zelfsturende teams ontwikkelen, opleiden van alle teamleiders en zijn MT coachen. Bij de eerste sessie zien jullie hem best ,,,

"Opdrachtgever wil opvolger"

Waarom is dit een ethisch dilemma? Welke waarden staan op het spel?

Bij het aannemen van een opdracht heb je verteld dat vertrouwelijkheid belangrijk is. Toch zit jouw opdrachtgever, manager van het team dat je coacht, bij je te vissen. Je zegt dat je niet veel kunt zeggen, en …

"Help ons gewoon even!"

Bedenk een reactie die het probleem omdraait in een voordeel

Je bent lekker aan het werk, het team ogenschijnlijk ook. Er worden open gesprekken gevoerd en regelmatig stelt men leuke vragen aan jou: hoe zou jij dit, hoe moeten we dat? Jij geeft soms antwoord, maar de …

"We zijn alvast begonnen"

Wat is het eerste gevoel dat in je opkomt? Wat zou je willen doen, maar is misschien onhandig?

Een mooie dag met het team, maar tot twee keer toe kwamen ze niet ‘vanzelf’ op tijd terug van koffiepauze en werken in subjes. Je stelt voor dat jij ze niet meer gaat ophalen, maar dat ze zelf op de tijd letten. Het team …

"Dit is het programma"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

De eerste sessie met het MT was goed, je had snel contact en je kon een mooi dagprogramma doen. Er werden spannende vragen gesteld en men was open. Je kreeg complimenten en ze willen graag verder. Een week …

"Bijna niemand mailt iets terug"

Wat kan er aan de hand zijn? Wat zou jij doen? Wat zijn je opties?

e gaat met een nieuw team van start. Volgens de contactpersoon heeft iedereen enthousiast ingestemd met het idee om een sessie te doen. Er spelen geen zware toestanden: men wil gewoon de klokjes weer eens …

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!