CASES: WAT ZOU JIJ DOEN?

"Het team zit onder mijn huid!"

Vraag: Hoe maak ik de onderstroom zichtbaar bij dit team? Welke systemische wijsheid past hier?

Situatieschets

Ik ervaar veel stress van het coachen van een medisch team in de gehandicaptenzorg. De teammanager zit inmiddels ook al ”ziek” thuis. Bij aanvang werd gezegd: ik ben benieuwd of jou het wel lukt, want tot nu toe is het nog niemand gelukt. Aanleiding: help ons met besluitvorming. Enkelen vragen: please, krijg die onderstroom op tafel. Reflecteren op hun eigen gedrag gaat echter heel moeizaam, daar zit pertinente weigering op, ik kom er niet doorheen. Ze willen m.n. praktisch aan de slag met concrete resultaten. En als we aan de slag gaan treedt er (onbewust) zelfsabotage op en staan ze hun eigen succes in de weg. Ook ik krijg er dan soms van langs. Lijkt dat er veel angst zit, in de cultuur. Ik voel het inmiddels door heel mijn lijf.

Wat vinden lezers?

5 reacties

 1. Zou dit team wel van dit gedrag af willen, wie wel en wie niet, en waarom dan wel of niet? Is er wel een contract om samen dit probleem aan te pakken? Zijn ze allen gecommitteerd om mee te doen en contact te maken. Ik zou het gesprek aam gaan en daarna de test gebruiken uit het boek van Martijn. Heel veel succes!

 2. Hallo Monica, je opmerking ‘het ream zit onder mijn huid’ verteld al dat er sprake is van overdracht en tegenoverdracht. Ik denk dat het tijd wordt voor een externe intervisie begeleider, die geen historie met/of belang heeft bij het team. Door middel van een methodiek met vaste structuur en geen (mogelijke) discussie over professionaliteit (veilig én de billen bloot) kunnen barrières door het team zelf doorbroken worden. We zijn allemaal maar mensen:). Succes!

 3. Hoi Monica, in de zin ‘ik ben benieuwd of het jou wel lukt, tot nu toe is het niemand gelukt’ zit voor mij de kern van de energie die ik meen op te pikken van het team in je bericht. Ze leggen het daarmee bij jou neer en geven voor mij meteen de onveilige en onwillende energie aan. Ik zou me er zelf ook meteen onveilig door gaan voelen. En dat is vast hun kernthema. Ze nodigen je met die opmerking in feite meteen uit tot mee doen in hun systeem. Ze vragen om kijken naar de onderstroom maar lijken het vervolgens te vertikken met het argument praktisch en concreet bezig te willen zijn. Ik zou dit gaan benoemen wat je aan ze ervaart. En terug geven dat jij het niet voor ze op kan lossen, dat ze toch echt zelf zullen moeten openen en de diepte in. Dat je je voor kunt stellen dat dat onveilig voelt, maar dat het de enige weg is om veiligheid te gaan creeren met elkaar.

 4. Hoi Monica,
  Klinkt als een pittige situatie. En alsof er een ongezond patroon in het team of organisatie zit. Dus voordat je überhaupt aan de slag kunt met besluitvorming, op zoek naar “het systeem”. Wie wint er bij deze patstelling? Wie heeft er voordeel bij het laten voortduren van deze situatie? En welk gedrag zie je, waar blijkt de angst uit? Wie heeft de informele macht? Waarnemen, vragen stellen en met elkaar visueel maken hoe de krachten werken.
  Misschien kunnen ze hun eigen teamrollen-test maken? Die kan op een wat luchtigere manier inzicht geven in de verhoudingen.
  Hoop dat je een ingang weet te vinden, waarbij jij overeind blijft. Succes!

  1. Hallo Jacquelijn,
   Dank je wel voor het meedenken! De tip waarnemen, vragen stellen en met elkaar visueel maken hoe de krachten werken helpt. Ik was er even van afgedwaald. Een eigen teamrollentest is een goed idee, zat zelf ook te denken aan een teamopstelling oid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer minicases

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Profiel maken

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 1 mb

Profiel maken

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 1 mb
Verdiepende opleiding - met Essenties erbij heb je de erkenning
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

logokleinpath