Teamchange header

HOEVEEL SPEL WIL JE IN JE REALITEIT

De toekomst van gaming

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gaming-expert en zelfstandig gevestigd adviseur Annemieke Stoppelenburg schetst een vergezicht op de toekomst van gaming. Hoewel, vergezicht? De toekomst is al lang begonnen.

Gaming- Organisatieverandering met spelsimulaties. De Caluwé, Stoppelenburg en Geurts

In dit artikel

Mensen spelen graag. Dat is altijd al zo geweest. En niet alleen mensen, maar ook (jonge) dieren. Het meest universele speelgoed is een bal: geef een hond, een kind of een kerel een bal en het spel ontstaat vanzelf. In het digitale tijdperk heeft spelen een nieuwe betekenis gekregen: Er is sprake is van een ware spel-tsunami. Gaming en simulatie zijn het nieuwe leren en dringen steeds verder door in de samenleving.

Daarbij gaat het om het zoeken van nieuwe combinaties: iteratief, interactief, soms vluchtig, soms zeer grondig, vaak zelfs met onbekenden aan de andere kant van de wereld als tegenspeler. We zijn bezig met het ontwikkelen van een verzameling collectieve competenties van een onmetelijke schaalgrootte en eindeloze creativiteit, die instant voorhanden is. De uitdaging van de organisatieadviseur is om de klant naar die overvloed te helpen kijken, te helpen kiezen en te helpen operationaliseren.

Nieuwe werkelijkheid

Door de opkomst van nieuwe technologieën is het verspreiden van informatie en het collectief oplossen van problemen meer de moeite waard geworden en ook in een professionele omgeving steeds interessanter. In de eenentwintigste eeuw moeten we leren om bredere horizonnen van denken, handelen en samenwerken te omarmen.

Via gaming kan de collectieve betrokkenheid zich richten op doelen die nog verder in het verschiet liggen. We kunnen spelen met de toekomst. Technologie verandert onze relatie met de realiteit. Waar wij tot voor kort altijd vroegen hoe realistisch een spel moest zijn, is het in de toekomst eerder omgekeerd. Dan vragen we hoeveel spel we zullen inzetten in de realiteit.

In de nieuwe realiteit bestaat er een gigantische hoeveelheid gefragmenteerde kennis die gesynthetiseerd moet worden. Daarbij moeten we over de eigen grenzen, en die van het hier en nu, heen kijken. De uitdaging is het verbinden van praktijk en wetenschap en van verschillende disciplines. Ook zouden we een spelmakerscode moeten ontwikkelen, die normen en waarden voor gaming waarborgt: een spel mag niet manipuleren en mag geen geen verborgen ideologieën bevatten; een spel mag geen schade berokkenen; een spel is geen handel. Een spel moet sterker, wijzer en blijer maken. Je hebt als game ontwikkelaar macht en die moet je wijs gebruiken.

WIFI generatie

De jonge generaties zijn geboren als ‘digitale wezens’.  De huidige generatie Einstein is wat dat betreft nog maar het begin. De WIFI generatie groeit op met een vanzelfsprekende toegang tot de digitale en virtuele wereld. Dat heeft zijn effect op toekomstige ontwikkelingen, dat kan niet anders. De manier van leren verandert, de interactiemodellen tussen mensen en organisaties veranderen, en innoveren zal dus ook veranderen.

De professional kan daar op inspelen door zelf ook anders, breder te gaan denken en werken. Door verklaringen uit de wetenschap en het veld te combineren, bijvoorbeeld, door pluriform en interactief te werken, door open te staan voor nieuwe visies en onverwachte invalshoeken en deze te delen met anderen. Gezamenlijk verworven kennis moet kunnen groeien en rijpen, door tussentijds de inhoud vast te leggen, in het besef dat dit slechts tijdelijke inzichten zijn.

Het boek kun je hier bestellen

gaming boek middelgroot

Aanverwante artikelen

Schaamte en verandering. Veranderkundigen leren van Levinas

Advieskunst voor (interne) adviseurs: beter leren adviseren

Verschilmakers – een nieuw perspectief op gesprekken

Veranderen als samenspel. Kunnen we samen spelen?

Vier venijnige valkuilen bij veranderprocessen. De schaduwzijde van je gedrag

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zult een link via e-mail ontvangen om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Kom kennismaken met ons. Online!

Kennismaken met Teamchange kan meermaals per jaar. Het is online en gratis. In twee uur bespreken we al jouw vragen. Doorgaans betekent dat: het eerste uur praktijkvragen, en na een korte pauze gaan we in op opleidingsvragen. 

De volgende sessie is op 22 juni

We starten om 10.00 en gaan door tot 12.00. In deze sessie zullen we ons presenteren en je vragen beantwoorden. Maar daar blijft het niet bij. We kunnen oefeningen doen, kennis delen en cases bespreken. Geef jij maar aan waar je interesse ligt.

Meld je meteen aan! Daarna ontvang je van ons een uitnodiging met Zoom-link (na aanmelden kom je op een pagina waar je onze Zoom-handleiding kunt downloaden). Tot ziens. Oja: de sessie is gratis. 

logokleinpath