Verschillen overbruggen in teams

Alerte Tolerantie – Laat je zien!

In een vorig artikel heb ik het eerste principe benoemd dat ik in teams wil voorleven: Vrijmoedig Spreken. Vandaag wil ik het hebben over een even belangrijke deugd en dat is Alerte Tolerantie. We leven helaas in wereld waar mensen elkaar veroordelen om wie ze zijn. Ik kan niet de hele wereld veranderen, maar in teams heb ik wel degelijk invloed.

In dit artikel

Het lukt teams niet altijd om tolerant te zijn voor verschillen tussen mensen, net zoals dat in de samenleving ook best onder druk staat. Daarom wil ik teams helpen om vrijplaatsen te zijn waar mensen leren en ervaren hoe fijn en zinvol het is om verschillen tussen mensen te overbruggen.

Het team als mini-samenleving

Teams vormen niet alleen een samenwerking maar zijn ook een kleine samenleving. En net als in onze ‘grote’ samenleving krijgen we er te maken met allerlei verschillen. Gelukkig weten we uit onderzoek en ervaring dat het gebruik maken van die verschillen een team enorm kan versterken. Teams hebben diversiteit nodig, dat is al lang bekend uit onderzoek en ervaring. Door het combineren van verschillende kwaliteiten kan er synergie ontstaan, en dat is precies de ‘belofte’ van het werken in teamverband.

Toch is het werken met verschillen makkelijker gezegd dan gedaan. Want in de combinatie van verschillen ligt natuurlijk ook het potentiële onbegrip, of zelfs conflict op de loer. Diversiteit heeft alleen zin als we de verschillen weten te overbruggen. We hebben inclusie nodig.

Wat teamcoaches kunnen doen

We kunnen helpen met het formuleren van een gezamenlijke ambitie. En dan bedoel ik niet alleen het omschrijven van resultaat en doelen, maar ook – en juist – verbinding zoeken op het ‘hogere doel’. Op wat de teamleden echt inspireert. Niets zo verbindend als een gezamenlijke visie op wat er werkelijk toe doet. Zo’n visie ontbreekt in veel teams.

We kunnen alerter zijn op kwetsbaarheden over en weer die wel en niet relevant zijn. Daarmee bedoel ik dat sommige gevoeligheden toch vooral met lange tenen te maken hebben. Men is snel beledigd deze tijd. Wat helpt is om teamleden weerbaar te maken, te onderzoeken hoe je beter grenzen kunt stellen, hoe je veerkrachtiger wordt. Persoonlijke ontwikkeling dus.

Om gebruik te maken van verschillen moeten we wél weten wat die verschillen zijn. Sommige eigenschappen ‘zien’ we meteen aan de buitenkant van een mens, maar heel veel – ik zou zelfs willen zeggen de meeste – niet. Sterker nog, de uiterlijke verschillen leiden vaak af van de werkelijke verschillen. Ik werk er in teams aan om die verschillen te onderzoeken, en zichtbaar te maken. Daar hoort dus bij dat mensen ook op alle mogelijke manieren ‘uit de kast’ komen. Dat niet altijd makkelijk in een groep, waar men juist probeert zich aan elkaar aan te passen om erbij te horen.

En we kunnen nieuwsgierigheid aanwakkeren. Want tolerantie die niet verder gaat dan ‘doe je ding en ik bemoei me er niet mee’ is niets meer en minder dan onverschilligheid. En daar hebben we weinig aan.

De paradox van tolerantie

Tolerantie vraagt dus om alertheid. Oppassen dat er geen onwenselijke groepsdruk ontstaat, en zorgen dat men interesse in elkaar blijft hebben. Maar er is nog een reden om waakzaam te blijven, en die is verwoord door de wetenschapsfilosoof Karl Popper. In 1947 – kort na WOII – schreef hij dat onbegrensde tolerantie uiteindelijk zal leiden tot het verdwijnen ervan. Want dan zullen intolerante opvattingen gaan overheersen.

We moeten dus niet toestaan dat er opvattingen de ruimte krijgen die de identiteit van de ander ontkennen. Of die in strijd zijn met onze grondrechten of die leiden tot discriminatie. Dat lijkt misschien ver weg van werken in teams, maar dat is het volgens mij allerminst. Ik zal nooit vergeten dat ik als jonge adviseur bij een prestigieus adviesbureau kwam werken. Kort na mijn aantreden verscheen daar een talentvolle, nieuwe collega. Hij werd al snel bij de directeur op het matje geroepen, waar hem verteld werd dat het toch beter was als hij zijn oorringetje voortaan uit zou doen. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt.

De samenleving wordt diverser, en de tegenstellingen groter. We mogen hopen dat we vanzelf leren die verschillen te overbruggen. Maar we kunnen juist ook in teams daar actief mee aan de slag gaan. Dus teamcoaches: werk aan de winkel!

Zin om te leren hoe je hier aan kunt bijdragen?

Je kunt bij ons korte en lange opleidingen doen. En alles is altijd weer uit te breiden en sluit naadloos op elkaar aan. Bij elke opleiding krijg je 1 jaar gratis toegang tot een e-learning cursus, waarmee je alle informatie via samenvattingen, tutorials en filmpjes nog eens rustig kunt nakijken, zo vaak je wilt.

Aanverwante artikelen

Nieuwste artikel - Bezieling. Wie willen we zijn?

Nieuwste artikel - Handboek Teamcoaching – Helpen zonder bemoeizucht

Nieuwste artikel - In de instrumentele wereld verdwijnt resonantie

Nieuwste artikel - Motiveren en beïnvloeden, duwen of trekken?

Nieuwste artikel - Weerstand bij verandering: drie basisopvattingen

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!