PROFESSIONEEL & PERSOONLIJK

Module Professioneel Teamcoachen

Werken met groepen is een spannende zoektocht en het is een echt vak. Bij Teamchange verstaan we dat vak, en we dragen onze kennis en ons enthousiasme graag over. We hebben veel ervaring, en we hebben ook een visie: teamcoaches zijn soms te bemoeizuchtig. Hoe goed bedoeld ook, het maakt een coach minder professioneel. Wat wel professioneel teamcoachen is, daarover gaat deze workshop. Je krijgt een plattegrond van teamcoaching en veel tools.

Teamchange basistraining teamcoach Professioneel Teamcoachen

Erkenning & kwaliteit

Ons studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Even kennismaken?

Onderwerpen – Deze kernbegrippen van teamcoaching komen aan de orde.

 • Uitgangspunten en rollen van teamcoaching
 • Houding van de teamcoach en Het Coachwiel
 • Volkstuinteam en Probleemteams
 • Groepsdynamica en Dramadriehoek.
 • Het Keuzekruispunt!

Leerdoelen

 1. Leer hoe je eigenaarschap bij het team krijgt en houdt.
 2. Overzie de professie van de teamcoach met het Coachwiel en ken de 10 uitgangspunten.
 3. Krijg inzicht in wat jouw rol wel en niet is. Ontdek wat het is om een ‘reflective practioner’ te zijn.
 4. Je kunt werken met het team-ontwikkelmodel T0-T3 en weet wat Probleemteams zijn.
 5. Leer groepsdynamiek kennen met de drie-stromentheorie.
 6. Vergroot zelfkennis met het OKV model en de Dramadriehoek uit de Transactionele Analyse.

Deelnemers – Deze tweedaagse module is geschikt voor:

 • Zowel individueel- als teamcoaches. Je kan beginner zijn of gevorderd. Maar je bent wel al werkzaam in het vakgebied. 
 • Trainers die de modellen willen gebruiken in hun trainingen.
 • Leidinggevenden en projectleiders die denken dat ze meer effect op de ‘relatie’ willen hebben (aanvullend op de ‘taak’).

Leerhouding – We gaan ervan uit dat je interesse hebt in groepen en nieuwsgierig bent. We gaan er ook van uit dat je het soms best spannend vindt in zo’n groep. We vragen van jou dat je open staat voor je medecursisten en dat je wilt delen wat je meemaakt. Je ontwikkelt professioneel, en (dus) ook persoonlijk.

Dag 1 – De plattegrond van teamcoaching

 • Uitgangspunten teamcoaching / Werken met het Coachwiel. 
 • Van Volkstuinteam tot Topteam.
 • Leer probleemteams herkennen. 

Je leert wat je in je rugzak moet hebben als teamcoach. Je zult het Coachwiel leren kennen en een compleet overzicht hebben van het werkveld en de rolopvatting van jou, als coach. We behandelen het team-ontwikkelmodel, zodat je altijd weet waar je staat met een team, en waar je heen gaat. Verder kijken we naar vier typen ‘probleemteams’ en wat je bij elk van die typen kan doen als coach.

Avondprogramma: Een actieve workshop met oefening en/of spel

Dag 2 Kernkwaliteiten van de teamprofessional

 • Jezelf ontwikkelen als teamprofessional; aannames en overtuigingen
 • Werken met het Keuzekruispunt
 • Zelfsturing en eigenaarschap in teams.

Wat vraagt het van jou om een goeie teamprofessional te zijn? Hoe blijf je uit de reddersrol en hoe voorkom je overdracht? Welke (belemmerende) aannames heb jij over jezelf? Wij helpen jou om waarderend naar teams te kijken. Jij helpt teams om hun eigen ambities te formuleren en niet de jouwe. Tenslotte gaan we werken met het super krachtige “Keuzekruispunt”, speciaal ontwikkeld door Martijn Vroemen als model om (onder meer) te werken aan eigenaarschap en zelfsturing.

Tijden

 • Dag 1 – Van 09.30 tot 20.00 uur. Aansluitend diner. Er is een hotelkamer voor je gereserveerd.
 • Dag 2 – Van 09.00 tot 16.30 uur. 

Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.

 • We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
 • En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
 • Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
 • Van ons hoeft leren niet saai te zijn.  We houden van energie en actie!
 • De hele opleiding heb je één vaste docent + wisselende gastdocenten.

Martijn Vroemen – Heeft meer dan twintig jaar ervaring met groepstraining en teamcoaching. Hij is de oprichter van Teamchange en de schrijver van Team op Vleugels en het Handboek Teamcoaching.

Wendel Greve – Is organisatiepsycholoog en heeft veel ervaring in het begeleiden van allerlei soorten teams en professionals.Ze heeft haar eigen bureau en is ook trainer bij de Baak. Wendel begeleidt leerprocessen met verve en is kundig in het experimenteren met verschillende interventies.

Jonah Bavinck – Is graduate van het VU Exective Teamcoaching programma en heeft een eigen praktijk als veranderaar en teamcoach.  Jonah is scherp, snel en analytisch, maar kan ook heel goed aanvoelen wat er speelt in een groep. 


Geen data te zien hier? Kan aan Safari liggen of server. Probeer een andere browser of klik dit totaal overzicht. 

 • Voorbereiding – Voorafgaand aan de dag vragen we je om de theorie vast te lezen en een enkele zelfreflectie oefeningen te doen via onzes interactieve, online leeromgeving. Dit vraagt minimaal een uur werk per sessie.
 • Inbegrepen – In het totaalbedrag is alles inbegrepen. Dus arrangement, overnachting, maaltijden en cursusmateriaal. Er komen geen kosten meer bij. Deze opleiding kan desgewenst btw-vrij worden aangeboden. 
 • Afronding – Om het leereffect maximaal te maken kun je in onze e-leeromgeving enkele verwerkingsoefeningen doen. Je vind er aanvullend materiaal en als je klaar bent krijg je een certificaat.
 • Studiebelasting – In totaal is het 12 uur contacturen (2 dagen met avond ertussen) + voorbereiding en leeswerk.
 • Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

Reviews van deze opleiding

Reviews

Professioneel Teamcoachen

8

'Uitermate prettig en leerzaam'

Wat mij betreft was dit een uitermate prettige en leerzame cursus. De cursus werd gegeven in een schitterende omgeving en door trainers die inspireren. Ondanks mijn beperkte kennis van het onderwerp kon ik makkelijk aansluiten bij meer ervaren cursisten. Dit had naar mijn idee niet gelukt als de opzet van de cursus dan wel het niveau van de trainers niet van een hoog kaliber hadden geweest. maximaal geleerd in een korte tijd!

Professioneel Teamcoachen

9

'Zeer leerzame dagen!'

Hoewel ik niet werk als (team)coach, werk ik wel altijd met en voor teams dus het leek me goed er meer over te leren. Ben heel blij dat ik deze twee dagen gevolgd heb! De vele theorieën, inzichten en praktijkvoorbeelden gaan me in volgende opdrachten zeker goed van pas komen. Het gaf me nieuwe inzichten over teamontwikkelingen en -processen én over mijn eigen rol daarbinnen. Het is grappig dat je altijd weer nieuwe dingen leert en een stapje verder komt. De uitwisseling met groepsgenoten was een mooie bonus!

Professioneel Teamcoachen

10

'Ik heb heel veel geleerd'

Na de twee daagse training durf ik mezelf steeds meer teamcoach te noemen. Martijn is excellent in zijn vakgebied, de inhoud is op maat en de kwaliteit is hoog. Ik heb veel geleerd! Dank!

Professioneel Teamcoachen

10

'Veel geleerd in maar twee dagen!'

Ik heb veel geleerd, mede door de leuke open groep cursisten en niet te vergeten Martijn en Jonah, twee erg leuke docenten met veel inhoudelijke kennis en ervaring! Tijdens de interactieve training passeerden vele modellen de revue. Er was daarbij voldoende tijd ingeruimd om te oefenen met alle theorie, waardoor de tijd omvloog. Ik had na afloop van deze training meer energie, dan aan het begin! Na deze training ben ik bewuster naar de teams gaan kijken, zodat mijn interventies nog beter aansluiten, en daarnaast ben ik bewuster geworden wie ik ben, en hoe dat mijn coaching kan beïnvloeden.

Professioneel Teamcoachen

10

'Inspirerende en leerzame training op een fijne lokatie'

Nuttige en leuke training met veel praktische handvatten, handige modellen en goede praktijkvoorbeelden. Er zat een hoop energie in deze tweedaagse training, vooral ook door de fijne trainers. Ik heb veel geleerd, ook (weer) over mezelf.

Professioneel Teamcoachen

9

'Heel groot leerrendement'

We hebben met ons team beginnende teamcoaches twee inspirerende dagen gehad met Martijn. De combinatie van kennisoverdracht en practice what you preach, het voordoen van werkvormen, maakte het leerrendement heel groot. Het is direct toepasbaar in de praktijk en door het ook te hebben gezien geeft het mij vertrouwen er mee aan de slag te gaan. En daarbij was het ook gewoon heel leuk. Goede sfeer, persoonlijke verhalen, scherpzinnige observaties. Top!

Prijs is exclusief 21% btw. Desgewenst kunnen wij btw-vrij factureren. Dat is voor particulieren en bepaalde organisaties voordelig. Vink deze optie bij inschrijving aan.

Stel je vraag!

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Handleiding Zoom + mini-werkvormen