ONDERSTROOM BEGRIJPEN & BEÏNVLOEDEN

Groepsdynamisch Teamcoachen

Ken jij zo’n team waar de sfeer goed is, maar er worden geen afspraken nagekomen? Of het team waarin iedereen keihard presteert, maar er is geen saamhorigheid? En wat te denken van het teamlid dat jou als (bege)leider aanvalt en niemand zegt er wat van? Hoe red je je daar uit? Kom naar deze tweedaagse over Groepsdynamica en leer werken met de onderstroom. We gaan met praktische voorbeelden aan de slag en je krijgt helder overzicht: we maken groepsdynamiek eenvoudig. Minder schroom voor de onderstroom!

Erkenning & kwaliteit

Ons studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Even kennismaken?

Inleiding – Waarom is de onderstroom in teams zo boeiend? Omdat veel gedrag van groepen niet direct te verklaren valt uit het gedrag van individuen afzonderlijk. Er zijn blijkbaar andere ‘krachten’ aan het werk. We gaan deze ‘ingewikkelde’ groepsdynamiek eenvoudig maken. Met handige modellen en diverse tips krijg je er snel grip op. Je snapt wat er zoal onder water kan spelen. En hoe je subtiele of juist krachtige interventies kunt maken.

Leerdoelen

 1. Leer de onderstroom begrijpen: de misverstanden en de thema’s met het 4-IN model.
 2. Ontdek welke ingangen er zijn om onderstroom zichtbaar te maken.
 3. Oefen methodes om met de onderstroom te werken: beïnvloeden en interveniëren.
 4. Overwin je schroom om het bespreekbaar te maken.
 5. Je krijgt zicht op wat jou eigen behoeftes in groepen zijn en hoe je daarmee omgaat als teamcoach.
 6. Je gaat het geleerde heel concreet toepassen met de InterventieMatrix van Teamchange.

Deelnemers – Deze dag is geschikt voor:

 • Zowel individueel- als teamcoaches. Je kan beginner zijn of gevorderd. Maar je bent wel al werkzaam in het vakgebied. 
 • Trainers die de modellen willen gebruiken in hun trainingen.
 • Leidinggevenden en projectleiders die denken dat ze meer effect op de ‘relatie’ willen hebben (aanvullend op de ‘taak’).

Leerhouding – Je haalt het meest uit deze dag als je tijdens de reflecties cases in gedachten hebt. Overigens hoeven die beslist niet alleen ‘werkgerelateerd’ te zijn. Omdat we met elkaar moeten oefenen is het wenselijk dat je een open leerhouding hebt. 

Voorbereiding – Voorafgaand aan de training vragen we je om wat leeswerk te doen, en je krijgt twee korte zelfreflectie opdrachten. Verwacht geen programma waarin we van een afstandje naar abstracte teams kijken: we gaan werken met praktijkgericht oefeningen, jouw eigen situaties en voorbeelden.

Dag 1 – De focus ligt op begrijpen van de groepsdynamiek. We starten met een aantal stellingen over groepsdynamiek. Al snel zullen we 4 misverstanden bespreken, 4 diagnosestappen en 4 interventiemogelijkheden. Ook komt het 4-IN model aan de orde, over groepsbehoeften in de onderstroom. Er is tijd voor praktijkcases.

Dag 2 – De focus ligt op beïnvloeden van de groepsdynamiek. We kijken naar dysfunctionele patronen en hoe je daar de vinger achter kunt krijgen. Om te interveniëren is zelfkennis belangrijk. Hoe sta jij doorgaans in groepen? We gaan oefenen met interveniëren op meerdere lagen, waarbij we gebruik maken van een fantastisch overzichtelijk instrument: de InterventieMatrix.

Tijden – Inloop vanaf 09.00 met koffie. Leer je medecursisten kennen. Om 09.30 stipt beginnen we, of eerder als iedereen er al is. Er is een lunchpauze van 12.30 tot 13.30 en om 20.00 sluiten we af met een gezamenlijk diner. Er is een hotelkamer voor je gereserveerd. De tweede dag starten we om 09.00 en we zijn om 16.30 klaar.

Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.

 • We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
 • En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
 • Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
 • Van ons hoeft leren niet saai te zijn.  We houden van energie en actie!
 • De hele opleiding heb je één vaste docent + wisselende gastdocenten.

Martijn Vroemen – Heeft meer dan twintig jaar ervaring met groepstraining en teamcoaching. Hij is de oprichter van Teamchange en de schrijver van Team op Vleugels en het Handboek Teamcoaching.

Wendel Greve – s organisatiepsycholoog en heeft veel ervaring in het begeleiden van allerlei soorten teams en professionals.Ze heeft haar eigen bureau en is ook trainer bij de Baak. Wendel begeleidt leerprocessen met verve en is kundig in het experimenteren met verschillende interventies.

Overige trainers die deze dagen mede verzorgen:


Geen data te zien hier? Kan aan Safari liggen of server. Probeer een andere browser of klik dit totaal overzicht. 

 • Voorbereiding – Voorafgaand aan de module vragen we je om de theorie vast te lezen en een enkele zelfreflectie oefeningen te doen via onzes interactieve, online leeromgeving. Dit vraagt minimaal een half uur werk.
 • Afronding – Om het leereffect maximaal te maken kun je in onze e-leeromgeving enkele verwerkingsoefeningen doen. Je vind er aanvullend materiaal en als je klaar bent krijg je een certificaat.
 • Studiebelasting – In totaal is het 5 dagdelen contacturen + 1 à 2 uur voorbereiding.
 • Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

Reviews van deze opleiding

Reviews

Module Groepsdynamica

9

'Enerverende en inspirerende module'

Wat een fijne trainers en mooie groep! De training gaf een inkijkje in het thema en zet aan tot meer verdieping. Dynamisch programma en verzorgde locatie.

Module Groepsdynamica

10

'Ontzettend rijk gevuld'

Enorm veel waardevols bijgeleerd in één dag. Heb veel informatie gekregen waarmee ik als teamcoach effectiever om kan gaan met groepsdynamica.. De dag nodigt uit tot zelfonderzoek, biedt waardevolle analysetools en tips voor interventietechnieken. Eigenlijk besef ik nu pas hoe veel ik heb geleerd. Bedankt Jonah en Martijn!

Module Groepsdynamica

9

'Fijne flow door het programma'

Fijne flow door de dag met hoge informatiedichtheid en een goed tempo dat niet gehaast voelt. Afwisseling in theorie, voorbeelden en zelf aan de slag om te oefenen, met fijne begeleiding om af en toe een zetje te geven of te verdiepen. Jullie zetten samen een fijne sfeer neer waardoor de groep meteen vertrouwd voelt. Mooi Wendel, hoe je bij de laatste oefening een zetje gaf om wat steviger te intervenieren. Je deed in je feedback voor hoe je het wat steviger kon doen. Dat maakte dat we het even kon ondergaan om het vervolgens zelf ook te doen, Leerzaam moment. En Martijn, prachtig hoe jij zo soepel door de theorie gaat, het goed begrijpelijk voor iedereen verwoordt en ook wel op een eigen, onderscheidende manier van wat ik van anderen hoor en lees. Dat verrijkt mijn taal om over teamdynamica te praten. Dank jullie wel!!

Module Groepsdynamica

10

'Super fijne en leerzame workshop'

Ik vond het een super fijne en leerzame workshop. Heel praktisch waarmee ik aan de slag kan. Heel fijn ook om de theorie van de boven en onderstroom op te frissen Leuke groep en veel geoefend! Niet altijd makkelijk maar aldoende leer ik! Feedback voor de begeleiders: Fijne begeleiders, heel rustig en nemen alle tijd voor je. Het voelde voor mij vertrouwd.

Module Groepsdynamica

9

'Workshop biedt veel houvast.'

Deze workshop bood me in een enkele dag wat ik zocht: een denkraam voor de dynamiek in groepen. We hebben dit heldere denkraam met elkaar getoetst aan onze eigen ervaringen zodat het ook echt tot leven komt. De twee begeleiders zetten het denkraam sterk neer en vragen door op onze ervaringen. Dat alles maakt het tot een rijke workshop.

Module Groepsdynamica

9

'Waardevol begin'

Een zeer waardevolle workshop die je als beginnend teamcoach nieuwsgierig maakt naar wat er nog meer is. In een open setting en geïnspireerd door eigen ervaringen weet Martijn de deelnemers te begeleiden in het ophalen van de onderstroom die er speelt binnen jouw team(s).

Prijs is exclusief 21% btw. Desgewenst kunnen wij btw-vrij factureren. Dat is voor particulieren en bepaalde organisaties voordelig. Vink deze optie bij inschrijving aan.

Stel je vraag!

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Handleiding Zoom + mini-werkvormen