zes (voorlopige) lessen

Teamcoaching tijdens-, en na Covid-19. Wat leren we?

Met collega teamcoaches (alumni van #Teamchange #Martijn Vroemen) hebben we een digitale sessie gehouden over ons vak van teamcoach en hoe ons vak wellicht onder druk staat dan wel kom te staan door de omstandigheden middels het Covid-19 virus.

In dit artikel

Samen met #Cathy Brouwers, #Albert Kos  #Anne Smulders, #Jorien Tilstra, #Ingeborg Weltevrede heb ik een gezamenlijke zoektocht gehouden waar antwoorden uit voort zijn gekomen, want wie zoekt zal vinden; toch? Het is wat mij betreft een illusie om te denken dat we op dit complexe vraagstuk binnen twee uur concrete antwoorden geven, maar een aantal aspecten wil ik graag delen.

 • Juist omdat we digitaal overgestapt zijn, is het opzoeken en vinden van teamleden voor een deel eenvoudiger geworden middels de diverse beeldbel mogelijkheden. Zeker voor teamleden die wat meer op afstand van elkaar werken valt in sommige gevallen op dat ze elkaar nu vaker ‘zien’ dan voor deze Covid periode. Het maakt de drempel om mij als (digitale) teamcoach te profileren en teams te helpen eerder lager dan hoger.
 • Daarbij valt ook op dat juist op inhoudelijke vraagstukken er digitaal heel goed geteamcoachd kan . Elkaar digitaal zien maakt dat we eerder naar inhoud geneigd zijn, het digitaal werken zorgt er ook voor dat die inhoud sneller verloopt. Zeker wanneer teamleden elkaar eerder live hebben gezien is er een goede basis gelegd om digitaal inhoudelijk verder te komen.worden
 • Maar op het moment dat er bijvoorbeeld op het gebied van onderling vertrouwen issues zijn, wordt het een stuk lastiger om dat digitaal te bespreken. Want: ik zie niet alles non-verbaal gebeuren, wat ik non-verbaal zie is moeilijker te checken, deelnemers zitten wellicht thuis niet in een ‘veilige’ omgeving en beeld/zicht en stem zijn enigszins vervormd of kunnen vertraagd binnen komen. Dat levert extra communicatie-ruis op. De vraag: “Wat speelt hier nu echt?” is op zich niet moeilijk om te stellen; de vraag is of alle leden van het team bereid zijn om in een digitale omgeving hier een eerlijk antwoord op te geven.
 • Dat laatste betekent dat ik als teamcoach een goed schaduw-draaiboek bij de hand dien te hebben om het toch over dit soort wezenlijke aspecten te hebben. Immers, waar mensen samen werken is er meestal wel ‘gedoe’ en het is onze taak als teamcoach om dat gedoe op een concrete manier bespreekbare te maken. Dat ‘naar boven halen’ is op zich al een complexe taak – maar dat is juist wat ons vak zo boeiend maakt! -digitaal is dat nog veel lastiger. Dit vraagt om extra verdieping. Daarnaast vraagt het van de teamcoach extra kennis en kunde van digitale mogelijkheden en vaardigheden.
 • Juist in economische moeilijke tijden is de functie van teamcoach noodzakelijk. Dat is natuurlijk preken voor eigen parochie en toch: wij geloven dat in onzekere tijden er extra aandacht gegeven zou kunnen worden aan het team als een geheel: wat zijn we met elkaar aan het doen, waarom zijn we een team, werken we wel met elkaar aan dezelfde doelen, wat spreken we elkaar af nu we elkaar live nog minder (gaan) zien, hoe en wat spreken we met elkaar af, zodanig dat we onze doelen halen als geheel, als team.
 • Omdat we door Covid-19 in een nieuwe fase terecht zijn gekomen – tijdelijk of niet – betekent dit dat niemand het nog echt weet en dat experimenteren beloond zou mogen worden. Fouten maken mag en fouten maken moet misschien zelfs om gezamenlijk uiteindelijk tot de juiste sleutel(s) te kunnen komen.

Aanverwante artikelen

Is een Scrum team wel echt een team?

Teamontwikkeling: de mise-en-place voor de teamcoach

Wat is Blended Learning? Teamchange gebruikt eLearning Sandwich

Het Teamwiel® – 36 ideeën voor diagnose en interventie

Volkstuinteam – het is geen team maar het voelt als team

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Ook vaardigheden zoals presenteren, debatteren, vergaderen onderhandelen en zelfs feedback geven en ontvangen kunnen prima digitaal ingestoken worden. Ik geef toe dat het nonverbale gedrag online soms lastig is te duiden. Toch blijkt dat zelfs feedback geven, als dat in tweetallen in een breakoutroom plaatsvind, voldoende veiligheid biedt en tot verrassende uitkomsten leidt.
  Anita de Jong
  trainer/coach bij Trainingen voor Politiek & Organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Het Teamchange Jaarcongres en Alumnidag 2023
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!