Samen met #Cathy Brouwers, #Albert KosĀ #Anne Smulders, #Jorien Tilstra, #Ingeborg Weltevrede heb ik een gezamenlijke zoektocht gehouden waar antwoorden uit voort zijn gekomen, want wie zoekt zal vinden; toch? Het is wat mij betreft een illusie om te denken dat we op dit complexe vraagstuk binnen twee uur concrete antwoorden geven, maar een aantal aspecten wil ik graag delen.
- Juist omdat we digitaal overgestapt zijn, is het opzoeken en vinden van teamleden voor een deel eenvoudiger geworden middels de diverse beeldbel mogelijkheden. Zeker voor teamleden die wat meer op afstand van elkaar werken valt in sommige gevallen op dat ze elkaar nu vaker āzienā dan voor deze Covid periode. Het maakt de drempel om mij als (digitale) teamcoach te profileren en teams te helpen eerder lager dan hoger.
- Daarbij valt ook op dat juist op inhoudelijke vraagstukken er digitaal heel goed geteamcoachd kan . Elkaar digitaal zien maakt dat we eerder naar inhoud geneigd zijn, het digitaal werken zorgt er ook voor dat die inhoud sneller verloopt. Zeker wanneer teamleden elkaar eerder live hebben gezien is er een goede basis gelegd om digitaal inhoudelijk verder te komen.worden
- Maar op het moment dat er bijvoorbeeld op het gebied van onderling vertrouwen issues zijn, wordt het een stuk lastiger om dat digitaal te bespreken. Want: ik zie niet alles non-verbaal gebeuren, wat ik non-verbaal zie is moeilijker te checken, deelnemers zitten wellicht thuis niet in een āveiligeā omgeving en beeld/zicht en stem zijn enigszins vervormd of kunnen vertraagd binnen komen. Dat levert extra communicatie-ruis op. De vraag: āWat speelt hier nu echt?ā is op zich niet moeilijk om te stellen; de vraag is of alle leden van het team bereid zijn om in een digitale omgeving hier een eerlijk antwoord op te geven.
- Dat laatste betekent dat ik als teamcoach een goed schaduw-draaiboek bij de hand dien te hebben om het toch over dit soort wezenlijke aspecten te hebben. Immers, waar mensen samen werken is er meestal wel āgedoeā en het is onze taak als teamcoach om dat gedoe op een concrete manier bespreekbare te maken. Dat ānaar boven halenā is op zich al een complexe taak ā maar dat is juist wat ons vak zo boeiend maakt! -digitaal is dat nog veel lastiger. Dit vraagt om extra verdieping. Daarnaast vraagt het van de teamcoach extra kennis en kunde van digitale mogelijkheden en vaardigheden.
- Juist in economische moeilijke tijden is de functie van teamcoach noodzakelijk. Dat is natuurlijk preken voor eigen parochie en toch: wij geloven dat in onzekere tijden er extra aandacht gegeven zou kunnen worden aan het team als een geheel: wat zijn we met elkaar aan het doen, waarom zijn we een team, werken we wel met elkaar aan dezelfde doelen, wat spreken we elkaar af nu we elkaar live nog minder (gaan) zien, hoe en wat spreken we met elkaar af, zodanig dat we onze doelen halen als geheel, als team.
- Omdat we door Covid-19 in een nieuwe fase terecht zijn gekomen ā tijdelijk of niet ā betekent dit dat niemand het nog echt weet en dat experimenteren beloond zou mogen worden. Fouten maken mag en fouten maken moet misschien zelfs om gezamenlijk uiteindelijk tot de juiste sleutel(s) te kunnen komen.
EƩn reactie
Ook vaardigheden zoals presenteren, debatteren, vergaderen onderhandelen en zelfs feedback geven en ontvangen kunnen prima digitaal ingestoken worden. Ik geef toe dat het nonverbale gedrag online soms lastig is te duiden. Toch blijkt dat zelfs feedback geven, als dat in tweetallen in een breakoutroom plaatsvind, voldoende veiligheid biedt en tot verrassende uitkomsten leidt.
Anita de Jong
trainer/coach bij Trainingen voor Politiek & Organisatie