GA JIJ EEN SLAGJE DIEPER?

Teamcoaching Psychologie

Transactionele Analyse is ontzettend populair en niet voor niets. Het biedt aansprekende modellen en concepten waar je snel mee uit de voeten kunt. Zoals de Dramdriehoek, het OVK model (Ouder – Volwassene – Kind posities) en Script (vastgeroeste patronen). In deze workshop leer je werken met deze kernbegrippen, je zult jezelf en je coachee of team beter begrijpen en en daardoor betere interventies doen. Deze dag is zonder overdrijven in één woord: indrukwekkend.

Aan de slag met Transactionele Analyse

Erkenning & kwaliteit

Ons studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Even kennismaken?

Onderwerpen – Deze kernbegrippen van TA komen voorbij:

 • Egoposities Ouder / Kind / Volwassene
 • De Dramadriehoek
 • Drivers en Stoppers
 • Het Okay-kwadrant

Leerdoelen

 1. Welke drivers en stoppers jouw gedrag bepalen. Herken ze bij jezelf, en daarna dus bij anderen.
 2. Hoe je de dramadriehoek kunt herkennen en ‘uitnodiging’ tot drama kunt weerstaan.
 3. Hoe adequaat te reageren op slachtoffergedrag.
 4. Wat je eigen triggers tot reddersgedrag zijn.
 5. Je krijgt meer inzicht in de onderstroom van individuen en teams
 6. Kortom: onmisbaar inzicht in jezelf en in groepsdynamiek.
 7. Daardoor: makkelijker oordeelsvrij kunnen interveniëren.

Deelnemers – Deze dag is geschikt voor:

 • Zowel individueel- als teamcoaches. Je kan beginner zijn of gevorderd. Maar je bent wel al werkzaam in het vakgebied. 
 • Trainers die de modellen willen gebruiken in hun trainingen.
 • Leidinggevenden en projectleiders die denken dat ze meer effect op de ‘relatie’ willen hebben (aanvullend op de ‘taak’).

Leerhouding – Je haalt het meest uit deze dag als je tijdens de reflecties cases in gedachten hebt. Overigens hoeven die beslist niet alleen ‘werkgerelateerd’ te zijn. Omdat we met elkaar moeten oefenen is het wenselijk dat je een open leerhouding hebt. 

Voorbereiding – Voorafgaand aan de dag vragen we je om de theorie vast te lezen en een enkele zelfreflectie oefeningen te doen. Totaal een uur werk. 

Ochtend – We starten met een korte introductie op TA en de kernbegrippen. Daarna gaan we aan de slag met je eigen drivers en stoppers. 

 • Ontstaan van TA
 • Egoposities OKV, Strokes, Okay-kwadrant, Dramadriehoek
 • Persoonlijk werk met drivers en stoppers

Middag – Je wilt TA toepassen als (team)coach. We helpen je op weg.

 • Herkennen van ‘niet-okay’ gedrag bij anderen.
 • Beter omgaan met de posities in de Dramadriehoek.
 • Zowel individuele- als collectieve patronen zien.

Tijden – Inloop vanaf 09.00 met koffie. Leer je medecursisten kennen. Om 09.30 beginnen we, of eerder als iedereen er al is. Er is een lunchpauze van 12.30 tot 13.30 en om 16.30 zijn we klaar.

Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.

 • We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
 • En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
 • Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
 • Van ons hoeft leren niet saai te zijn.  We houden van energie en actie!
 • De hele opleiding heb je één vaste docent + wisselende gastdocenten.

Margit Sleeuwenhoek – Werkt als coach, therapeut en trainer voornamelijk met TA. Haar eigen bureau heet Perpetuum Mobile, maar ze heeft vaste optredens bij onder meer Nijenrode en bij Teamchange. Margit is ongelofelijk scherp maar biedt tegelijkertijd geweldige containment. 

In principe doet Margit de dag alleen, tenzij de groep te groot wordt. 

Martijn Vroemen – Heeft meer dan twintig jaar ervaring met groepstraining en teamcoaching. Hij is de oprichter van Teamchange en de schrijver van Team op Vleugels en het Handboek Teamcoaching. Martijn is psycholoog en houdt van onderstroom. 


Geen data te zien hier? Kan aan Safari liggen of server. Probeer een andere browser of klik dit totaal overzicht. 

 • Voorbereiding – Voorafgaand aan de dag vragen we je om de theorie vast te lezen en een enkele zelfreflectie oefeningen te doen via onzes interactieve, online leeromgeving. Dit vraagt minimaal een half uur werk.
 • Afronding – Om het leereffect maximaal te maken kun je in onze e-leeromgeving enkele verwerkingsoefeningen doen. Je vind er aanvullend materiaal en als je klaar bent krijg je een certificaat.
 • Tijden – De dag duurt van 09.30 (09.00 inloop) tot 16.30. Er is een uur lunchpauze tussen 12.30 en 13.30.
 • Studiebelasting – In totaal is het 8 uur contacturen + 1 à 2 uur voorbereiding.
 • Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

Reviews van deze opleiding

Reviews

Teamcoaching Psychologie

10

'In de spiegel gekeken'

Wat is Margit een topmens! Die kan direct tot de kern komen en ook echt veel aan je teruggeven. Hierdoor is het alsof je direct een in een spiegel kijkt! Ik heb erg veel aan deze dag gehad en dhet heeft mij veel inzichten opgeleverd.

Teamcoaching Psychologie

9

'Veel nuttige en reflectieve informatie'

Fijne dag met veel bruikbare informatie. Margit is een fijne rustige coach met veel praktische voorbeelden.

Teamcoaching Psychologie

9

'Een waardevolle zelfconfrontatie'

Teamcoaching psychologie is vooral ook heel persoonlijk. Welke belemmering zit er in de coach? Die te leren kennen is een waardevolle zelfconfrontatie. Zonder die belemmering te kennen, houdt je een team tegen op precies die onderwerpen. De training staat minder in het teken van toepassen in een team, maar vooral in het teken van de teamcoach zelf. De wijze waarop deze kennis en inzichten gebracht worden, is werkelijk bijzonder.

Teamcoaching Psychologie

10

'Je wordt echt verder geholpen!'

Margit weet als geen ander direct veiligheid te creëren in de groep en voelt intuïtief goed aan wat de groep of een individu nodig heeft om het proces te bevorderen, om je echt verder te helpen. Dat is soms confronterend maar je bepaalt zelf de grenzen, maar Margits authentieke werkwijze werkt inspirerend en maakt mij steeds nieuwsgierig. De warme en veilige leeromgeving maakt het leren leuk. Margit gebruikt praktische & laagdrempelige oefeningen, waardoor je nieuwe inzichten daadwerkelijk voelt binnenkomen, en niet alleen maar (theoretisch) begrijpt. Een dag met Margit is leerzaam, inspirerend en inzichtgevend. Enorm waardevol.

Teamcoaching Psychologie

9

'Transactionele analyse'

Goede opzet waarbij de theorie niet herhaald werd (die had je moeten lezen vooraf!). Trainer beheersen de stof en brengen deze gedurende de dag tot leven door in te sprelen op gebeurtenissen op de dag zelf.

Teamcoaching Psychologie

10

'Theorie tot leven gebracht!'

Wat een boeiende, leerzame en inspirerende training over psychologie in teams! Super om in korte tijd meer te leren over Transactionele Analyse én dit door praktische oefeningen te vertalen naar mijn eigen werk. Heel verhelderend hoe Margit haar jarenlange ervaring met TA samenvat in één model, en dit aanvult met veel voorbeelden uit de praktijk. De theorie wordt hiermee echt tot leven gebracht. Dit gecombineerd met de deskundigheid, humor en persoonlijke begeleiding van Martijn en Wendel maakte dit voor mij een bruikbare en waardevolle training. Dank jullie wel!

Prijs is exclusief 21% btw. Desgewenst kunnen wij btw-vrij factureren. Dat is voor particulieren en bepaalde organisaties voordelig. Vink deze optie bij inschrijving aan.

Stel je vraag!

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Handleiding Zoom + mini-werkvormen