Leervragen en doelgroep
Leerdoelen
- Je verdiept inzicht in je eigen ‘binnenstroom’.
- En je sluit daarbij beter aan op het ‘hier-en-nu’ in de groep.
- Jij vergroot jouw authentieke ‘kwaliteit van aandacht’.
- Je verbetert je houding en effectiviteit als teambegeleider.
- Je ontwikkelt jouw eigen stijl en kracht als teambegeleider.
Jouw next level
Iedereen kan een stap zetten om op een hoger niveau groepen te begeleiden. Wat die stap is bepaal je zelf. Misschien is het een rode knop of een blauwe plek. In ieder geval krijg je meer ruimte en rust in het maken van effectieve interventies. Die onstaat als je aan de slag gaat met vragen zoals:
- Waarom oordeel ik zo snel in groepen?
- Hoe komt het dat ik struikel over autoritair gedrag?
- Waarom raak ik snel in competitie?
- Wat kan ik doen als ik weerstand tegenkom?
- Waar komt mijn neiging tot ‘redden’ vandaan?
- Hoe maak ik mezelf klein in de groep?
- Wat doe ik met heftige emoties?
Deelnemers – Deze module is er voor iedereen die met groepen werkt: (team)coaches, teamleiders en teamtrainers. We nodigen nieuwsgierige deelnemers uit die bereid zijn naar zichzelf te kijken. Je hebt al ervaring met ‘voor de groep staan’, als voorzitter, teamleider, projectleider, mediator, trainer of adviseur. Je bent comfortabel met hbo-niveau.
Leerhouding – We vragen tijdens deze module een actieve leerhouding. Je bent nieuwsgierig naar het vak, naar je mede-cursisten, en vooral ook naar jezelf. Je gaat ‘persoonlijk werk’ doen, dus je kijkt naar je eigen gedrag en je staat open voor feedback van anderen.
Programma en werkwijze
e-Learning – De fysieke bijeenkomst is ingebed in online lees- en reflectie opdrachten. Zo kom je goed voorbereid naar de sessie, en kunnen we daar meer tijd besteden aan ervaren en oefenen. Je kunt daar alle basisconcepten van teamcoaching nog eens bekijken, want tijdens deze module worden die niet gedoceerd.
Bijeenkomsten – We werken met twee senior trainers in een groep van 10-12 deelnemers.
- Plenair doen we actieve oefeningen waarin je meteen ziet, voelt en ervaart wat jij doet in groepen en wat de groep met jou doet.
- In een vaste reflectiegroep (we maken 2 subgroepen) doe je persoonlijk werk. Daarbij kan het soms confronterend worden: we zoeken de hoogte en de diepte op.
- Je experimenteert vervolgens met nieuw gedrag en krijgt feedback.
Thema’s – We maken gebruik van concepten uit de TA en de groepsdynamiek.
- Inclusie – Wat doe jij om aan te sluiten bij een groep?* In hoeverre ben je bereid je aan te passen.. of juist af te wijken? Hoe ga je om met verschillen, aantrekking en allergieën?
- Invloed – Hoe neem je wel of geen invloed in een groep? Hoe zichtbaar ben je? Welke grenzen zijn voor jou belangrijk? Wat doe je als anderen jou willen sturen? Hoe spreek jij mensen aan en hoe uitgesproken ben je?
- Intimiteit – Wat laat je zien aan anderen? Hoe dichtbij mogen mensen komen? Hoe ga je om met emoties (en kwetsbaarheid) van jezelf en van anderen?
- Drivers & Stoppers – Wat heb jij geleerd om succes te oogsten. Wat is jouw ‘gaspedaal’ in het omgaan met anderen? Wat vermijd je, mag je niet zijn of doen, en wat is verstopt? Wat zijn met andere woorden de remmers in je gedrag?
- Authenticiteit – Welk gedrag is voor jou ‘waarachtigh’ in je kern? Hoe – en onder welke omstandigheden – kom jij het beste uit de verf als jezelf?
*Al deze vragen stellen we jou, zodat jij ze kan stellen aan de mensen in de teams die je coacht.
Tijden – We starten de eeste dag om 09.30 en zijn om 20.00 uur klaar. Dan volgt een gezamenlijk diner. De tweede dag is van 09.00 tot 16.30 uur.
Onze drie invalshoeken
De opleiding wordt gevoed vanuit drie bronnen, drie kennisdomeinen. Wij denken dat je daarmee een evenwichtig en compleet programma hebt.
Systemisch – Veel interventies in teams zijn gericht op problemen en worden daarmee niet zelden symptoombestrijding. Wij kijken liever naar het ‘geheel’, de patronen die daarin zitten en we kijken de ‘complexiteit’ van vraagstukken aan. Eigenlijk is alles wat wij doen systemisch geïnspireerd en we besteden er ook een hele module aan.
Psychologisch – Teams bestaan uit mensen en het gedrag van mensen is niet logisch… het is psychologisch! In de opleiding leer je om jezelf beter te monitoren ‘in het moment’ en om mensen in teams beter te begrijpen. Dit alles vraag om zelfreflectie, zelfkennis en – uiteindelijk – zelfacceptatie. De taal die we hiervoor gebruiken komt grotendeels uit de Transactionele Analyse.
Groepsdynamisch – Tussen mensen ontstaan in elke groep interacties en beïnvloedingen die continu op zoek zijn naar balans. De dynamiek van gevoelens, gedachten en gedragingen is deels in de bovenstroom waarneembaar, maar veel zit ook in de onderstroom. Wij helpen je om dit beter te begrijpen, maar vooral ook om er minder benauwd voor te zijn. Minder schroom voor de onderstroom!
De trainer(s)
Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.
- We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
- En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
- Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
- Van ons hoeft leren niet saai te zijn. We houden van energie en actie!
Begeleiders – Voor de Teamcoaching Intensive hebben we onze top-senior trainers beschikbaar.
Waarom bij Teamchange?
Praktijk 100% – De trainers van Teamchange staan volop in de praktijk. Ze praten niet (alleen) over teamcoaching, ze doen het, in alle soorten teams, op alle denkbare niveaus.
Onze visie – Wij geloven dat in dit complexe vakgebied we het zo eenvoudig mogelijk moeten maken, maar niet simplistisch. Je zult van ons een onderzoekende houding zien, en die vragen we ook van jou. Hoewel teams ook succes hebben door ‘harde’ variabelen, zoals structuur, doelen en systemen, kijken wij vooral naar de menskant van het samenwerken. De meeste Teamchangers zijn psycholoog en/of coach.
Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.
Data, locaties, prijs
Locatie – De Teamcoaching Intensive vindt plaats in conferentiecentrum Kaap Doorn. Het arrangement bevat alle lunches en diner met overnachting in een eigen kamer.
Datum: 25-26 november 2024.
Cursusgeld: | 1200,- |
Arrangement: | 350,- |
Totaal (ex btw): | 1550,- |
We kunnen btw-vrij factureren. Geef dat bij inschrijving aan. Betaling in termijnen mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.
Investering & opbrengst
- Inbegrepen – In het totaalbedrag is alles inbegrepen, dus de locaties, diner en de overnachting, en ook al het cursusmateriaal. Het kan desgewenst btw-vrij worden aangeboden. Informeer naar de mogelijkheden.
- Studiebelasting – Totaal 19 contacturen. We vragen je om je voor te bereidene via onze online e-learning omgeving: ongeveer 1 uur werk. Na afloop krijg je een certificaat van Teamchange.
- PE-punten – We hebben deze aangevraagd bij de Stir, en we verwachten dat er 17 punten zullen worden toegekend.
- Certificaat – Na afronding ontvang je een speciaal Teamchange Certificaat.
- Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.
Reviews van onze opleidingen
Reviews
Teamcoaching Next Level
9
'Intensieve leerervaring'
- Julika Snijders
- coach / organisatie ontwikkel adviseur
Teamcoaching Next Level
9
'Wat een reis weer …..'
- Arno Tierie
- Teamcoach KPN
Teamcoaching Next Level
10
'De kers op de taart!'
- Jenny Badreddine
- Teamcoach
Teamcoaching Next Level
9
'Diepgang'
- Robine ter Meulen
- Consultant/ teamcoach
Teamcoaching Next Level
9
'Prachtige en leerzame module'
- Judy Rebel
- Rebelski Peoplemanagement