Ervaringsleren in het hier-en-nu

Teamcoaching Intensive

Dompel je onder in een  driedaagse, intensieve leergroep waarmee je leert interveniëren in het groepsproces ‘hier-en-nu’. Want dat is de plek waar groepen en teams het meest effectief ontwikkelen. We gaan experimenteren met eigen gedrag en reflecteren, en je gaat wat je leert vertalen naar effectieve interventies vanuit authenciteit.  Elke dag staat er één onderstroomthema centraal: inclusie, invloed en intimiteit.

Erkenning & kwaliteit

Ons studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Even kennismaken?

Leerdoelen

 1. Je leert individuele interventies en groepsinterventies in een team te doen.
 2. Je verdiept inzicht in je eigen ‘binnenstroom’.
 3. En je sluit daarbij beter aan op het ‘hier-en-nu’ in de groep.
 4. Jij vergroot jouw authentieke ‘kwaliteit van aandacht’. 
 5. Je verbetert je houding en effectiviteit als teambegeleider zodat je intenties niet ‘gesaboteerd’ worden.
 6. Je ontwikkelt jouw eigen stijl en kracht als teambegeleider.
 7. Je leert woorden aan je professionele identiteit als teambegeleider.

Deelnemers – De Teamcoaching Intensive er er voor teamcoaches, teamleiders en teamtrainers. We nodigen nieuwsgierige deelnemers uit die bereid zijn naar zichzelf te kijken. Je hebt al ervaring met ‘voor de groep staan’, als voorzitter, teamleider, projectleider, mediator, trainer of adviseur. Je bent comfortabel met hbo-niveau.

Leerhouding – We vragen tijdens deze driedaagse een actieve leerhouding. Je bent nieuwsgierig naar het vak, naar je mede-cursisten, en vooral ook naar jezelf. Je gaat ‘persoonlijk werk’ doen, dus je kijkt naar je eigen gedrag en je staat open voor feedback van anderen.  Ook oefen je met het geven van feedback aan medecursisten.

e-Learning – De fysieke bijeenkomst is ingebed in online lees- en reflectie opdrachten. Zo kom je goed voorbereid naar de sessie, en kunnen we daar meer tijd besteden aan ervaren en oefenen. Je kunt daar alle basisconcepten van teamcoaching nog eens bekijken, want tijdens deze Intensive worden die niet gedoceerd.

Bijeenkomsten – Er zijn drie trainers en een wat grotere groep van tussen de 18 en 24 deelnemers. Je werkt in wisselende samenstelling:

 • Plenair delen we concepten en inzichten van elkaar.
 • In een vaste reflectiegroep (we maken 3 groepen) werken we vooral in het hier-en-nu en geef je feedback (tough love) op elkaar. Daarbij kan het soms confronterend worden: we zoeken de hoogte en de diepte op.
 • In mixgroepen doen we oefeningen. Je komt dus iedereen tegen en werkt met alle trainers.

Dagthema’s – Elke dag staat er één onderstroomthema uit het 4-IN model centraal. Achtereenvolgens zijn dat:

 • Inclusie – Wat doe jij om aan te sluiten bij een groep?* In hoeverre ben je bereid je aan te passen.. of juist af te wijken? Hoe ga je om met verschillen, aantrekking en allergieën? 
 • Invloed – Hoe neem je wel of geen invloed in een groep? Hoe zichtbaar ben je? Welke grenzen zijn voor jou belangrijk? Wat doe je als anderen jou willen sturen? Hoe spreek jij mensen aan en hoe uitgesproken ben je? 
 • Intimiteit – Wat laat je zien aan anderen? Hoe dichtbij mogen mensen komen? Hoe ga je om met emoties (en kwetsbaarheid) van jezelf en van anderen? 

*Al deze vragen stellen we jou, zodat jij ze kan stellen aan de mensen in de teams die je coacht.

Tijden – We starten de eeste dag om 09.30 en zijn om 20.00 uur klaar. Dan volgt een gezamenlijk diner. De tweede dag is van 09.00 tot 20.00, ook gevolgd door diner. En de derde dag van 09.00 tot 16.30 uur. 

De opleiding wordt gevoed vanuit drie bronnen, drie kennisdomeinen. Wij denken dat je daarmee een evenwichtig en compleet programma hebt.

Systemisch – Veel interventies in teams zijn gericht op problemen en worden daarmee niet zelden symptoombestrijding. Wij kijken liever naar het ‘geheel’, de patronen die daarin zitten en we kijken de ‘complexiteit’ van vraagstukken aan. Eigenlijk is alles wat wij doen systemisch geïnspireerd en we besteden er ook een hele module aan. 

Psychologisch – Teams bestaan uit mensen en het gedrag van mensen is niet logisch… het is psychologisch! In de opleiding leer je om jezelf beter te monitoren ‘in het moment’ en om mensen in teams beter te begrijpen. Dit alles vraag om zelfreflectie, zelfkennis en – uiteindelijk – zelfacceptatie. De taal die we hiervoor gebruiken komt grotendeels uit de Transactionele Analyse. 

Groepsdynamisch – Tussen mensen ontstaan in elke groep interacties en beïnvloedingen die continu op zoek zijn naar balans. De dynamiek van gevoelens, gedachten en gedragingen is deels in de bovenstroom waarneembaar, maar veel zit ook in de onderstroom. Wij helpen je om dit beter te begrijpen, maar vooral ook om er minder benauwd voor te zijn. Minder schroom voor de onderstroom!

Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.

 • We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
 • En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
 • Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
 • Van ons hoeft leren niet saai te zijn.  We houden van energie en actie!

Begeleiders – Voor de Teamcoaching Intensive hebben we onze top-senior trainers beschikbaar.

Margit Sleeuwenhoek
Martijn Vroemen
Wendel Greve

Praktijk 100% – De trainers van Teamchange staan volop in de praktijk. Ze praten niet (alleen) over teamcoaching, ze doen het, in alle soorten teams, op alle denkbare niveaus.

Onze visie – Wij geloven dat in dit complexe vakgebied we het zo eenvoudig mogelijk moeten maken, maar niet simplistisch. Je zult van ons een onderzoekende houding zien, en die vragen we ook van jou. Hoewel teams ook succes hebben door ‘harde’ variabelen, zoals structuur, doelen en systemen, kijken wij vooral naar de menskant van het samenwerken. De meeste Teamchangers zijn psycholoog en/of coach.

Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

Locatie – De Teamcoaching Intensive vindt plaats in conferentiecentrum Kaap Doorn. Het arrangement bevat alle lunches en diners en twee overnachtingen in een eigen kamer. 

Datum: 12, 13 en 14 maart 2024.

Cursusgeld:1660,-
Arrangement:580,-
Totaal (ex btw):2240,-

We kunnen btw-vrij factureren. Geef dat bij inschrijving aan. Betaling in termijnen mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.

 • Inbegrepen – In het totaalbedrag is alles inbegrepen, dus de locaties, maaltijden en de overnachtingen, en ook al het cursusmateriaal. Het kan desgewenst btw-vrij worden aangeboden. Informeer naar de mogelijkheden.
 • Studiebelasting – Totaal 8 dagdelen contacturen. We vragen je om je voor te bereidene via onze online e-learning omgeving: ongeveer 1 uur werk. Na afloop krijg je een certificaat van Teamchange.
 • PE-punten – We hebben deze aangevraagd bij de Nobco en de Stir, en we verwachten dat er 25 punten zullen worden toegekend.
 • Certificaat – Na afronding ontvang je een speciaal Teamchange Certificaat. 
 • Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

Reviews van onze opleidingen

Reviews

Systemisch Teamcoachen

9

'Ervarend leren in het hier en nu'

Het ervarend leren en ook het lef om zo het ongemak in te duiken vind ik altijd zo inspirerend. Martijn en Wendel zetten zichzelf in als experts, maar durven daarin zichzelf ook kwetsbaar en open op te stellen en vanuit daar weer een coachend leermoment te scheppen waar de hele groep iets aan heeft. Ik vind het zelf erg lerend om situaties te mogen aanschouwen wanneer er dingen ontstaan tussen trainer en groep (individuen), (maar als dat teveel gebeurd kan het onveilig worden, dus goed om dat vooraf te contracteren/aan te geven)

Teamcoaching Psychologie

10

'In de spiegel gekeken'

Wat is Margit een topmens! Die kan direct tot de kern komen en ook echt veel aan je teruggeven. Hierdoor is het alsof je direct een in een spiegel kijkt! Ik heb erg veel aan deze dag gehad en dhet heeft mij veel inzichten opgeleverd.

Professioneel Teamcoachen

9

'De juiste vragen op het juiste moment'

Jullie doen voorkomen dat het heel makkelijk is om de juiste vragen op het juiste moment te stellen, dat vergt senioriteit om dat op deze manier te kunnen. Dat maakt het prettig en op de 1 of andere manier veilig om met jullie de lastige vraagstukken over teamdynamiek te kunnen behandelen. Mooi om te zien hoe snel een groep openbreekt, misschien juist wel omdat we elkaar niet kennen en ook niet meer snel gaan zien. Maar daar hebben jullie ook een grote rol in gespeeld.

Teamcoaching Psychologie

9

'Veel nuttige en reflectieve informatie'

Fijne dag met veel bruikbare informatie. Margit is een fijne rustige coach met veel praktische voorbeelden.

Teamcoaching Essenties

9

'Maatwerk, Authentiek, Realistisch, Toepasbaar, IJzersterk en Nuttig –> Kortom MARTIJN'

Een aanrader voor iedereen die als Teamcoach aan de slag wil, gaat of verdieping zoekt. De training wordt down to earth gegeven: een mooie mix tussen theorie en praktijk& ervaringsleren. Ik heb me geen moment verveeld. Veel opgestoken ook van mijn medecursisten. Bovendien was de sfeer uiterst prettig en veilig!

Leergang Teamcoaching

8

'systemisch Teamcoahing'

Mooie afwisseling tussen de praktijk, het zelf doorvoelen en theorie. Fijne samenwerking tussen Martijn en Wendel. Kijk uit naar de volgende sessie!

Masterclass Online

9

'Een must voor elke teamtrainer'

De online masterclass ‘Teamdiagnose’ heb ik ervaren als een heldere fijne masterclass. Ook de bijbehorende online omgeving vind ik echt een pluspunt. Martijn gaf praktische handvatten en er was voldoende ruimte voor vragen en casuistiek. Veel inzichten opgedaan!

Masterclass Online

10

'Zeer waardevol en toepasbaar'

Ik heb de online masterclass teamcoaching, teamwiel, groepsdynamica en zelfsturing gedaan. De manier van leerstof delen (vooraf, tijdens en na de masterclass) vind ik erg prettig. De leerstof wordt zeer duidelijk uitgelegd en ga je tijdens de masterclass al mee aan de slag, hierdoor gaat de leerstof gelijk “leven”. Zeer waardevol!

Prijs is exclusief 21% btw. Desgewenst kunnen wij btw-vrij factureren. Dat is voor particulieren en bepaalde organisaties voordelig. Vink deze optie bij inschrijving aan.

Stel je vraag!

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Handleiding Zoom + mini-werkvormen