Studiegids Opleiding Topklas

Beste Teamchanger, wat mooi dat je mee gaat doen met de Opleiding Teamcoaching Topklas! Samen met de opleiding 'Essenties' ga je nu een certificaat halen. Op deze pagina vind je alle informatie die nodig is om je voor te bereiden op de bijeenkomsten. Ook vind je hier een leeswijzer en praktische informatie. We verheugen ons op je komst ūüôā

Kom voorbereid

Het Handboek Teamcoaching is verplichte literatuur. Van ons krijg je het Praktijkboek Teamcoaching. We vragen je om goed voorbereid te komen. Zorg dat je de oefeningen en het leeswerk hebt gedaan, dat werkt voor iedereen het beste. Wil je meer? Kijk op deze pagina om leestips en gratis artikelen voor teamcoaches te ontdekken.

Lees alles wat op deze pagina staat. Het is een hoop info, maar we gaan er wel van uit dat je dit weet en dus voorbereid bent. En download het zelfsassessment werkboek als je dat nog niet hebt.

Voorbereiding per onderdeel

 1. De vier basisartikelen die in het leerportaal staan, sectie B, beschouwen we als bekend. (leestijd is 30-45 minuten max). 
 2. Lees optioneel dit artikel over TGI van Martijn Vroemen.
 3. Het zelf-assessment. Daar staat op de eerste pagina welke oefeningen je doet voor welke bijeenkomst (ongeveer 30 minuten werk).
 4. Je kijkt naar leerdoelen, en je vult dit formulier in. Ook dat stuur je naar ons op.
 1. Leeswerk: bekijk/lees uit het Handboek Teamcoaching hoofdstukken 1 en 3 en paragraaf 45. Uit het Praktijkboek Teamcoaching lees je paragraaf 22 en 77. Je kan dit ook hier vinden.
 2. Uit het zelf-assessment doe je de oefeningen 3, 5 en 6 en eventueel 7. Neem de uitslag van de Drivers test mee naar de bijeenkomst.
 1. Leeswerk: bekijk/lees uit het Handboek Teamcoaching hoofdstuk 5 en uit het Praktijkboek Teamcoaching paragraaf 21, 23 en 25. Optioneel bekijk je teksten over teamrollen: paragraaf 27 en 63.
 2. Uit het zelf-assessment doe je de oefeningen 8 en 9.
 3. Leer/reflectieverslag: je maakt een leerverslag van wat je toe nu toe geleerd hebt en maakt daarvan een verslag. Op deze pagina vind je een online formulier waarmee je dat verslag makkelijk kunt maken.
 1. Leeswerk: lees/bestudeer uit het Handboek hoofdstuk 12. 
 2. Oefening: uit het zelfassessment maak je oefening 11.
 3. Leerverslag: je maakt een persoonlijk reflectieverslag van ongeveer 1 A4. Dit mail je naar je begeleider en buddy’s, uiterlijk een week voor de volgende sessie. Op deze pagina¬†vind je een online formulier waarmee je dat verslag makkelijk kunt maken.

Je gaat een Manifest maken. Dit is jouw eindverhaal: een statement en uitspraak over wie jij wilt zijn als teamcoach, hoe je visie is (of zich ontwikkelt) op het vak en waar je graag mee aan de slag wilt. Zie ook paragraaf 60 uit het Handboek.

 • Bekijk al je aantekeningen, je verslagen, de feedback die je gekregen hebt en de ‚Äėresultaten‚Äô van je zelf-assessment. Doe het niet slechts ‚Äėuit je herinnering‚Äô, maar ga er voor zitten om alles door te nemen. Er gaan je vanzelf patronen opvallen en inzichten invallen.
 • Doe eventueel de ‚Äėvisie-oefening‚Äô (oefening 13 uit het zelfassessment).
 • Schrijf je Manifest: dat is jouw eindverhaal. Een statement en uitspraak over wie jij wilt zijn als teamcoach, jouw¬†profiel. Waar jouw specifieke toegevoegde waarde ligt, je talenten √©n waar je juist wat minder warm van wordt.
 • Vertel iets over je¬†visie¬†op het vak en waar je graag mee aan de slag wilt. Zie ook paragraaf 60 uit het Handboek.
 • Het is leuk als je ook¬†leerpunten¬†deelt. Wat heb je echt meegenomen uit de leergang?
 • Het hoeft geen verkoopverhaal te worden. Het is een ‚Äėvoorlopige‚Äô stand van zaken, want je bent als professional nooit af‚Ķ Dus als je vertelt wat je nog wilt leren, waar je nog twijfels over hebt, dat mag er ook in.
 • Als je het visueel wilt maken, mooi. Maar we moeten het ook, na je presentatie, kunnen lezen, dus maak altijd ook een tekst. Vaak is 1 √† 2 kantjes echt voldoende.
 • Zorg dat je uiterlijk de avond van te voren alles af hebt, en mail het¬†uitsluitend¬†aan je begeleider: iedereen maakt een eigen verhaal en je laat je niet afleiden door verhalen van anderen.

De Pitch voorbereiden

 • Het verhaal is de basis van je ‚Äėpitch‚Äô, die je houdt op de slotdag. Daar ga je de¬†kern¬†van je Manifest aan de groep presenteren. Hoe je dat doet staat je vrij, maar als het creatief is en/of aansprekend, dat maakt de dag wel zo leuk! Kies een vorm die aanspreekt en bij jou past. Tip: alleen inhoud zonder vorm is algauw saai, maar alleen vorm zonder inhoud net zo!
 • Tijd voor het opstarten van computers, en gehannes met online filmpjes: vermijd het. Je mag een presentatie naar ons mailen (maar wel voor bedtijd graag). Als je een filmpje wilt laten zien: het beste werkt het als je dat download en in je presentatie in bouwt.
 • Het hoeft g√©√©n verhaal met een beamer te zijn (maar het mag wel). Alle andere vormen zijn denkbaar!
 • Je hebt een kwartier. De ervaring leert dat 10 minuten presenteren lang genoeg is. Dan hebben we nog 5 minuten om op jouw verhaal te regeren en vragen te stellen. Die 15 minuten is echt maximaal: uitlopen kan niet.
 • ¬†

Als je met deze Topklas i.c.m. Essenties je certificaat wilt halen is aanwezigheid en het gereed hebben van je portfolio verplicht. 

 • Deelname aan alle onderdelen is verplicht om voor het certificaat (en dus erkenning) in aanmerking te komen. Uiteraard hebben we begrip voor echte¬†overmacht¬†situaties, zoals sterfgevallen en ziekte. Werk en klanten is voor ons geen overmacht. Geen oppas ook niet. Bij overmacht kijken we samen hoe we je het gemiste kunnen laten inhalen, of compenseren. We vinden altijd een oplossing.
 • De tweedaagse module is met overnachting. Op dag 1 is er inloop vanaf 09.00 uur. We beginnen als iedereen er is maar uiterlijk om 09.30 uur. Het programma gaat door tot iets voor 20.00 uur, daarna is er een gezamenlijk diner. Op dag 2 beginnen we om 09.00 uur en we eindigen om 16.30 uur.
 • Alle andere dagen beginnen we na een inloop om 09,.00 uiterlijk om 09.30 uur. We gaan door tot 16.30 uur, behalve de anderhalfdaagse: die eindigt om 20.00 uur.
 • Geef eventueel dieetwensen door aan de locaties. De lunch is een vrij uitgebreid buffet, dus daar kan je meestal wel iets vinden dat in je dieet past.
 • Op deze pagina staan altijd de actuele tijden en locaties.
 • ¬†

Fijn dat je de tijd nam om dit even te lezen. We hebben er veel zin in en zien uit naar een inspirerende en leerzame opleiding!

Namens het hele docententeam,

Martijn Vroemen

Zelf-assessment voor opleidingen Teamchange

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

logokleinpath