Studiegids Opleiding Essenties

Beste Teamchanger, wat mooi dat je mee gaat doen met de Opleiding Teamcoaching Essenties! Op deze pagina vind je alle informatie die nodig is om je voor te bereiden op de bijeenkomsten. We vinden het belangrijk dat je rondom de modules jezelf inleest; dan kunnen we tijdens de sessies wat meer de diepte in. Ook ga je (schriftelijk) reflecteren en uitproberen. En je geeft feedback op de verslagen van enkele leergenoten. Oefen maar als coach 😉

Kom voorbereid

Op de eerste dag zullen we het Handboek Teamcoaching voor je meenemen. Je ontvangt ook een speciaal werkboek. We vragen je om goed voorbereid te komen. Zorg dat je de oefeningen en het leeswerk hebt gedaan, dat werkt voor iedereen het beste. Wil je meer? Kijk op deze pagina om leestips en gratis artikelen voor teamcoaches te ontdekken.

Zelfassessment – Download het met de knop hieronder. Op het schutblad staat precies wat je per bijeenkomst voor oefeningen doet. Begin op tijd, zeker voor dag 1, want je gaat feedback vragen aan collega’s, en dat duurt altijd eventjes.

Voorbereiding per bijeenkomst

 1. Lezen: Je leest de vier basisartikelen die in het leerportaal staan, sectie B. (kost je 30-45 minuten max). Dit alles staat ook in het Handboek Teamcoaching, HI en HXII, mocht je liever van papier lezen. Ook lees je dit artikel over teams.
 2. Leerwensen formuleren: denk na over je leervraag: wat is de kern van wat je wilt leren/ontwikkelen tijdens deze opleiding? Mail dit via het formulier.
 1. Experiment 1: je doet n.a.v. van de eerste module een experiment in je praktijk. Probeer iets uit, doe iets op een andere manier. Hiervan mail je een verslag naar je begeleider en buddy’s, uiterlijk een week voor de volgende module. Op deze pagina vind je een online formulier waarmee je dat verslag makkelijk kunt maken.
 2. Leeswerk: lees uit het Handboek Teamcoaching hoofdstuk 3 en 4. Verder een artikel over maakbaarheid en een artikel over teamleiders. En optioneel dit artikel over TGI van Martijn Vroemen.
 3. Oefening: neem een team in gedachten en vul de 10-randvoorwaarden checklist (oefening 4) uit het zelfassessment.
 1. Leeswerk: lees uit het Handboek Teamcoaching hoofdstuk 5, 6, 8 en 9. En het artikel over valkuilen.
 2. Oefening: als je een casus wilt inbrengen, bereid dan een 5-minuten pitch voor a.h.v. 10 vragen die je in het werkboek vindt bij het onderdeel ‘training teaminterventie’.
 1. Experiment 2: je doet wederom een experiment in je praktijk. Hiervan mail je een verslag naar je begeleider en buddy’s, uiterlijk een week voor de volgende module. Op deze pagina vind je het online formulier,
 2. Oefening: de dilemmatest uit het zelfassessment (oefening 12).
 3. Leeswerk: uit het Handboek hoofdstukken 10 en 11. 
 4. Metafoor: Neem een team waar jij mee/in werkt in gedachten en bedenk een beeld dat bij je opkomt als je aan de sfeer en omgang denkt in dit team. Neem dit beeld mee, liefst geprint op een A4.

Aanwezigheid

Voor iedereen, dus ook voor jou, wordt de opleiding beter als je er echt helemaal bent. Zorg dat je afleiders weg-organiseert. Tijdens de sessies zien we liever geen telefoons en pads. We beginnen en eindigen op tijd. Ben je onverhoopt toch later, zorg dat je dat aan iemand in de groep (of aan ons) laat weten via een bericht.

Blok alle dagen in je agenda. Mocht je door overmacht een keer niet kunnen, dan zijn de losse dagen meestal in te halen, maar daar kunnen kosten aan verbonden zijn. (Een baas of klant die moeilijk doet, of een oppas die afbelt is voor ons geen overmacht: regel een plan B). Vaak kunnen we de locatiekosten er nog voor je aftrekken, maar niet als je heel kort van tevoren pas afmeldt.

Plaats en tijd

 • De eerste module is een tweedaagse met overnachting. Op dag 1 is er inloop vanaf 09.00 uur. We beginnen als iedereen er is maar uiterlijk om 09.30 uur. Het programma gaat door tot iets voor 20.00 uur, daarna is er een gezamenlijk diner. Op dag 2 beginnen we om 09.00 uur en we eindigen om 16.30 uur.
 • Geef eventueel dieetwensen door aan het conferentieoord. De lunch is een vrij uitgebreid buffet, dus daar kan je meestal wel iets vinden dat in je dieet past.
 • Op deze pagina staan altijd de actuele tijden en plaatsen. De ‘losse’ dagen zijn op goede treinlocaties, maar je kunt er ook altijd parkeren. en dagkaarten kopen. Er is altijd inloop om 09.00 uur en start uiterlijk 09.30. Deze dagen eindigen we om 16.30 uur.

Fijn dat je de tijd nam om dit even te lezen. We hebben er veel zin in en zien uit naar een inspirerende en leerzame opleiding!

Namens het hele docententeam,

Martijn Vroemen

Zelf-assessment voor opleidingen Teamchange

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

Laat hieronder je gegevens achter en we boeken samen een (half)uurtje in dat ons past. We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. Wij vinden kennismaken altijd waardevol. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

logokleinpath