interne- of externe teamcoach?

Overwegingen bij het inzetten van een externe teamcoach

Er is best wat geschreven over de voor- en nadelen van een in- of externe coach. Dan gaat het over een coach die individuele medewerkers begeleid in uiteenlopende onderwerpen zoals loopbaan, outplacement, vitaliteit of leiderschap. Maar hoe zit het met het kiezen voor een interne of een externe teamcoach? In dit artikel heb ik de belangrijkste voordelen en een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

In dit artikel

 

Drie belangrijkste voordelen van interne teamcoaches

  1. Als je een grote organisatie hebt met veel behoefte aan teamcoaching dan lijkt het financieel prima uit te kunnen om een interne teamcoach in dienst te nemen van het bedrijf.
  2. Voor teamcoaching op werkwijzen en vaardigheden die breed in de organisatie nodig zijn werkt het goed om een interne coach/trainer in te zetten. Deze kent de organisatie en kan juist doordat zij/hij intern is zorgen voor consistentie binnen de organisatie.
  3. De interne coach kent de organisatie en haar cultuur goed en kan daardoor makkelijk aansluiten bij de dagelijkse realiteit van de mensen en bij de visie, missie, ambities, purpose en values die het bedrijf nastreeft.

Posities van de teamcoach (uit: Handboek Teamcoaching, Martijn Vroemen, 2017)

 

Drie aandachtspunten & valkuilen bij interne teamcoaches

  1. De teamcoach moet, voor het beste resultaat op de samenwerking en het succes van het team, een neutrale rol kunnen vervullen. Die onafhankelijkheid wordt deels bepaald door de persoonlijkheid en professionaliteit van de teamcoach, maar ook deels door de organisatie zelf.
  2. Wanneer de onafhankelijkheid van de teamcoach onder druk staat kan dit een serieuze negatieve invloed hebben op de ervaren veiligheid binnen de organisatie. Veiligheid is wel één van de belangrijkste voorwaarden voor teamontwikkeling: een omgeving waarin teamleden zich kwetsbaar op kunnen stellen en vrij uit kunnen spreken om samen te kunnen leren en ontwikkelen.
  3. Voor een interne coach is het lastiger om voldoende kritisch te zijn ten aanzien van het nut en noodzaak om een teamcoach in te zetten. Het is belangrijk om te blijven borgen de interne teamcoaches toe werken naar teams die zelfstandig en succesvol functioneren zonder teamcoaches. Dit is natuurlijk lastiger wanneer het belang van de teamcoach is om werk te behouden binnen de organisatie, de efficiëntie komt misschien onder druk te staan.

Drie voordelen van een externe teamcoach

  1. Natuurlijk heeft de externe teamcoach het grote voordeel van de frisse blik op jouw organisatie en op de teams. De externe coach is geen onderdeel van de bedrijfscultuur, heeft ervaring met veel andere teams en organisaties en is daardoor in staat om te werken aan teamontwikkeling vanuit een bredere context.
  2. Een externe coach kan worden ingezet, alleen wanneer nodig, en alleen dan heeft een bedrijf er kosten aan. Jouw organisatie hoeft niet te investeren in het opbouwen van ervaring en deskundigheid, dat heeft de teamcoach zelf gedaan. Het is daardoor vaak financieel efficiënt om met een externe teamcoach te werken.
  3. Er zijn veel verschillende teamcoaches met veel verschillende soorten ervaring en specialisaties in verschillende soorten teamcoaching. Hierdoor kan je teamcoaches heel specifiek en flexibel inzetten, afhankelijk van de behoefte binnen de organisatie. Zelfstandige teamcoaches, of professionele bureaus beschikken meestal over een grote mate van ervaring en professionaliteit.

Drie aandachtspunten & valkuilen bij een externe teamcoach

  1. Hoe vind je de juiste teamcoach? Vaak wordt er gekozen op basis van een persoonlijke ervaring van een collega met een bepaalde coach. Kijk zelf kritisch naar de behoefte van jouw bedrijf; wat voor soort coaching is er nodig? Spreek eens met een algemene/breed inzetbare coach of een organisatiecoach. Een organisatiecoach is iemand die zowel organisatieadvies kan geven als ook de rol van teamcoach kan vervullen en dus ook goed in staat is om mee te denken over een passende aanpak.
  2. Een externe coach inzetten is vaak heel efficiënt doordat je als bedrijf geen kosten en risico’s draagt die je wel hebt bij een interen coach en omdat je de externe coach heel flexibel inzet, alleen wanneer dat nodig is. Maar er is niet altijd een budget voor vrij gemaakt waardoor soms de financiering meer tijd en aandacht vraagt. Uiteraard wordt er daardoor wel kritisch gekeken naar de noodzaak van de inzet van een externe teamcoach.
  3. Let op certificeringen: Heeft de coach een Stir! Certificering? Is de coach gecertificeerd voor de methoden die worden ingezet? Of heeft de coach qua ervaring en opleiding op andere manier een stevige basis om te werken met teams binnen organisaties?

Hopelijk biedt dit overzicht een helder startpunt om uiteindelijk tot een weloverwogen keuze te komen voor een externe of een interne teamcoach.

Over Annemiek Stam

Geïnspireerd om verder te werken aan samenwerking en teamontwikkeling binnen jouw organisatie? Wil je daar graag een externe teamcoach bij inzetten?

Lees hier mijn profiel op Teamchange of bel me op 06-13179662. Ik ben heel benieuwd naar jouw bedrijf en jouw team(s) en werk graag samen naar een passende aanpak.

Kameleon helpt jouw bedrijf vooruit!

Aanverwante artikelen

Nieuwste artikel - Een teamcoach is niet bemoeizuchtig

Nieuwste artikel - Zes hoofdbrekers bij teamcoaching

Nieuwste artikel - Team op vleugels – Gids voor geïnspireerd samenwerken

Nieuwste artikel - Even tot team tellen – Randvoorwaarden voor teamwerk

Nieuwste artikel - Doet de teamleider mee met coaching? (5 tips)

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!