Teamchange header

ONDERSTROOM BEGRIJPEN & BEÏNVLOEDEN

Workshop Groepsdynamica

Ken jij zo'n team waar de sfeer goed is, maar er worden geen afspraken nagekomen? Of het team waarin iedereen keihard presteert, maar er is geen saamhorigheid? En wat te denken van het teamlid dat jou als (bege)leider aanvalt en niemand zegt er wat van? Hoe red je je daar uit? Kom naar de Workshop Groepsdynamica en leer werken met de onderstroom. We gaan met praktische voorbeelden aan de slag en je krijgt helder overzicht: we maken groepsdynamiek eenvoudig. Minder schroom voor de onderstroom!

training over onderstroom en teamdynamiek

Nieuw – Deze workshop wordt soms online aangeboden. Zie bij Data & Locaties wanneer, en bij Investering wat het kost. 

Waarom is de onderstroom in teams zo boeiend? Omdat veel gedrag van groepen niet direct te verklaren valt uit het gedrag van individuen afzonderlijk. Er zijn blijkbaar andere ‘krachten’ aan het werk. We gaan deze ‘ingewikkelde’ groepsdynamiek eenvoudig maken. Met handige modellen en diverse tips krijg je er snel grip op. Je snapt wat er zoal onder water kan spelen. En hoe je subtiele of juist krachtige interventies kunt maken.

 1. Leer de onderstroom begrijpen: de misverstanden en de thema’s met het 4-IN model.
 2. Ontdek welke ingangen er zijn om onderstroom zichtbaar te maken.
 3. Oefen methodes om met de onderstroom te werken: beïnvloeden en interveniëren.
 4. Overwin je schroom om het bespreekbaar te maken.
 5. Je krijgt zicht op wat jou eigen behoeftes in groepen zijn en hoe je daarmee omgaat als teamcoach.

Deelnemers – Deze opleiding is geschikt voor mensen die al werkervaring hebben, en die hun praktische vragen rondom teamcoaching aan de orde willen stellen. Je hebt vaak het gevoel dat er ‘iets aan de hand’ is: maar wat moet je daar nu mee?

 • Teamleiders en teamcoaches die er klaar voor zijn om de onderstroom bespreek te gaan maken.
 • Teambegeleiders die het bespreken van onderstroom nu nog erg ‘spannend’ vinden.
 • Voorzitters en projectleiders die nu nog vooral werken met inhoud en structuur.
 • Trainers die meer bagage willen hebben om teams te helpen ontwikkelen.

Leervragen – Je haalt het meest uit deze dag als je tijdens de reflecties een team of groep in gedachten hebt waarmee je nu werkt. Dit kan ook een team zijn waarvan je lid (dus geen coach of leider) bent en zelfs een team waarin je in het recente verleden werkte.

Voorbereiding – Voorafgaand aan de training vragen we je om wat leeswerk te doen, en je krijgt twee korte zelfreflectie opdrachten. Verwacht geen programma waarin we van een afstandje naar abstracte teams kijken: we gaan werken met praktijkgericht oefeningen, jouw eigen situaties en voorbeelden.

Ochtend – De focus ligt op begrijpen van de groepsdynamiek. We starten met een aantal stellingen over groepsdynamiek. Al snel zullen we 4 misverstanden bespreken, 4 diagnosestappen en 4 interventiemogelijkheden. Ook komt het 4-IN model aan de orde, over groepsbehoeften in de onderstroom. Er is tijd voor praktijkcases.

Middag – De focus ligt op beïnvloeden van de groepsdynamiek. We kijken naar dysfunctionele patronen en hoe je daar de vinger achter kunt krijgen. Om te interveniëren is zelfkennis belangrijk. Hoe sta jij doorgaans in groepen? Je krijgt ook twee tools mee: de interventieladder en het werken met sleutelvragen.

Tijden – Inloop vanaf 09.00 met koffie. Leer je medecursisten kennen. Om 09.30 stipt beginnen we, of eerder als iedereen er al is. Er is een lunchpauze van 12.30 tot 13.30 en om 16.30 zijn we klaar.

Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.

 • We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
 • En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
 • Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
 • Van ons hoeft leren niet saai te zijn.  We houden van energie en actie!
 • De hele opleiding heb je één vaste docent + wisselende gastdocenten.

Martijn Vroemen – Heeft meer dan twintig jaar ervaring met groepstraining en teamcoaching. Hij is de oprichter van Teamchange en de schrijver van Team op Vleugels en het Handboek Teamcoaching.

Wendel Greve – Was jarenlang HR-adviseur en trainer in het bedrijfsleven, en nu mede-eigenaar van het adviesbureau Greve & ’t Hart. Ze is huistrainer bij De Baak. Wendel is specialist in activerende werkvormen.

Els Burger – Is eigenaar van het  bureau Zinnige Zaken. Zij werkt aan persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling, is psycholoog en vaste coach bij Van Eden & Partners. Els is doortastend en kan meeslepend vertellen.

Totaal: 490,- (inclusief dagarrangement en lesmateriaal)
Online versie: 390,- (inclusief online lesmateriaal)

Inbegrepen – Het totaalbedrag is inclusief verzorging en een lunch. Deze training kan desgewenst btw-vrij worden aangeboden. Je krijgt een prachtig werkboek met oefeningen en theorie.

Collegakorting – Wij vinden het een goed idee als je collega’s meeneemt, zodat je daarna effectiever aan de slag kunt. Daarom geven we collega’s van dezelfde organisatie graag 50 euro korting (maximaal 4 collega’s per training, tezamen op één factuur). 

Bonus – Er zijn geen bijkomende kosten meer. Je hebt recht op een coachgesprek met een van de trainers.

Studiebelasting – De studiebelasting is totaal 8 contacturen en 1 uur voorbereiding. Verder vragen we van jou hbo niveau, nieuwsgierigheid naar je mede-cursisten en een actieve houding tijdens de dag.

Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

28 oktober – Amsterdamgestart
18 november – Amsterdam – geannuleerd
10 december – Amsterdam wachtlijst
4 februari – Online (Zoom) – inschrijving open
7 april – Amsterdam 2 plaatsen
7 juli – Amsterdam – 4 plaatsen

Ons eigen studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Erkenning en kwaliteit

Eerst kennismaken?

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zult een link via e-mail ontvangen om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Maak gastaccount
Maak deelnemer account
Maak student account
Maak alumnus account