Teamchange header

PROFESSIONEEL & PERSOONLIJK

Module Professioneel Teamcoachen

Werken met groepen is een spannende zoektocht en het is een echt vak. Bij Teamchange verstaan we dat vak, en we dragen onze kennis en ons enthousiasme graag over. We hebben veel ervaring, en we hebben ook een visie: teamcoaches zijn soms te bemoeizuchtig. Hoe goed bedoeld ook, het maakt een coach minder professioneel. Wat wel professioneel teamcoachen is, daarover gaat deze workshop. Je krijgt een plattegrond van teamcoaching en veel tools.

Teamchange basistraining teamcoach Professioneel Teamcoachen
 1. Leer hoe je eigenaarschap bij het team krijgt en houdt.
 2. Overzie de professie van de teamcoach met het Coachwiel en ken de 10 uitgangspunten.
 3. Krijg inzicht in wat jouw rol wel en niet is. Ontdek wat het is om een ‘reflective practioner’ te zijn.
 4. Je kunt werken met het team-ontwikkelmodel T0-T3.
 5. Stel heldere diagnose en kies de juiste interventies.
 6. Weet hoe je een veilige leeromgeving voor teams maakt.

Deelnemers – Je werkt met een of meerdere teams in de rol van teamcoach, trainer, voorzitter, coördinator of teamleider. Dat doe je nu misschien op gevoel, op ervaring, of je hebt al wat opleiding gedaan. Maar je hebt behoefte om je nu echt te professionaliseren. Weten wat je doet en waarom je het doet. Iedereen die met groepen werkt en die wil leren werken met teams is welkom. Je bent comfortabel met hbo-niveau.

Leerwensen – We gaan ervan uit dat je interesse hebt in groepen en nieuwsgierig bent. We gaan er ook van uit dat je het soms best spannend vindt in zo’n groep. We vragen van jou dat je open staat voor je medecursisten en dat je wilt delen wat je meemaakt. Je ontwikkelt professioneel, en (dus) ook persoonlijk.

Dag 1 – De plattegrond van teamcoaching

 • Uitgangspunten teamcoaching / Werken met het Coachwiel. 
 • Van Volkstuinteam tot Topteam.
 • Leer probleemteams herkennen. 

Je leert wat je in je rugzak moet hebben als teamcoach. Je zult het Coachwiel leren kennen en een compleet overzicht hebben van het werkveld en de rolopvatting van jou, als coach. We behandelen het team-ontwikkelmodel, zodat je altijd weet waar je staat met een team, en waar je heen gaat. Verder kijken we naar vier typen ‘probleemteams’ en wat je bij elk van die typen kan doen als coach.

Avondprogramma: Grenzen-workshop met Aikido.

Dag 2 Kernkwaliteiten van de teamprofessional

 • Jezelf ontwikkelen als teamprofessional; aannames en overtuigingen
 • Werken met het Keuzekruispunt
 • Zelfsturing en eigenaarschap in teams.

Wat vraagt het van jou om een goeie teamprofessional te zijn? Hoe blijf je uit de reddersrol en hoe voorkom je overdracht? Welke (belemmerende) aannames heb jij over jezelf? Wij helpen jou om waarderend naar teams te kijken. Jij helpt teams om hun eigen ambities te formuleren en niet de jouwe. Tenslotte gaan we werken met het super krachtige “Keuzekruispunt”, speciaal ontwikkeld door Martijn Vroemen als model om (onder meer) te werken aan eigenaarschap en zelfsturing.

We starten de eerste dag om 09.00 met inloop en gaan de tweede dag door tot 16.30 uur.

Praktijkervaring – Bij Teamchange maken de trainers dagelijks vlieguren in de praktijk. We coachen talloze teams in alle denkbare soorten organisaties.

 • We vinden het leuk om onze ervaring over te dragen aan gemotiveerde deelnemers.
 • En maken onze kennis direct toepasbaar met herkenbare modellen.
 • Je leert geen abstract verhaal, maar past alles meteen toe op je eigen team.
 • Van ons hoeft leren niet saai te zijn.  We houden van energie en actie!
 • De hele opleiding heb je één vaste docent + wisselende gastdocenten.

Martijn Vroemen – Heeft meer dan twintig jaar ervaring met groepstraining en teamcoaching. Hij is de oprichter van Teamchange en de schrijver van Team op Vleugels en het Handboek Teamcoaching.

Wendel Greve – Was jarenlang HR-adviseur en trainer in het bedrijfsleven, en nu mede-eigenaar van het adviesbureau Greve & ’t Hart. Ze is huistrainer bij De Baak. Wendel is specialist in activerende werkvormen.

Els Burger – Is eigenaar van het  bureau Zinnige Zaken. Zij werkt aan persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling, is psycholoog en vaste coach bij Van Eden & Partners. Els is doortastend en kan meeslepend vertellen.

Cursusgeld: 1090,-
Arrangement: 310,-
Totaal: 1400,- (compleet)

Inbegrepen – In het totaalbedrag is alles inbegrepen. Dus arrangement, overnachting, maaltijden en cursusmateriaal. Je krijgt een prachtig werkboek met oefeningen en theorie. Er komen geen kosten meer bij. Deze opleiding kan desgewenst btw-vrij worden aangeboden. 

Bonus – Er zijn geen bijkomende kosten meer! Je krijgt een mooi werkboek gratis. En je hebt recht op een coachgesprek met een van de trainers.

Studiebelasting – De studiebelasting is totaal 20 contacturen en 2 uur voorbereiding. Verder vragen we van jou HBO niveau, nieuwsgierigheid naar je mede-cursisten en een actieve houding tijdens de dag.

PE-Vignet – Aan deze workshop zijn 15 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).

Garantie – Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

16/17 september – Driebergengestart
20/21 januari – Driebergen neem contact op
14/15 april – Driebergen – open
10/11 juni – Driebergen – open

Ons eigen studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Erkenning en kwaliteit

Eerst kennismaken?

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zult een link via e-mail ontvangen om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Maak gastaccount
Maak deelnemer account
Maak student account
Maak alumnus account