Teamchange header

leer het vak, ontwikkel je stijl

Erkende Leergang Teamcoaching

Teamchange is dé specialist in teamcoaching en dat merk je in onze erkende leergang teamcoaching. Een complete, StiR erkende opleiding die met beide benen op de grond staat. Voor teamcoaches, teamtrainers en teamleiders. In tien dagen gaan we langs alle spannende thema’s waar je als teambegeleider mee te maken krijgt. Martijn Vroemen vormt met gastdocenten het team dat met jou van deze opleiding een coproductie maakt.

complete opleiding voor teamcoaches
 1. Teams ontwikkelen en eigenaarschap vergroten.
 2. Een team systemisch benaderen en systemische interventies kunnen doen.
 3. De onderstroom van een team begrijpen en daarin kunnen interveniëren.
 4. Het revitaliseren van teams die verandermoe zijn en waar geklaagd wordt.
 5. Kunnen omgaat met de paradox van zelfsturing en stimuleren van initiatief.
 6. Productief maken van diversiteit en het bevorderen van wederzijds respect.
 7. Het (h)erkennen van jouw eigen stijl en kracht als teambegeleider.

Deelnemers – De Leergang Teamcoaching is voor er voor teamcoaches, teamleiders en teamtrainers. Deze mix van deelnemers levert veel leermogelijkheden op. We zoeken nieuwsgierige deelnemers die echte vragen hebben en die bereid zijn hun cases in te brengen. Je hebt al wel eens ‘voor de groep gestaan’, als voorzitter, teamleider, projectleider, mediator, trainer of adviseur. Tijdens deze leergang komen over het algemeen vrij ervaren mensen, maar ook startende teamcoaches zijn welkom. Basis coachvaardigheden bezit je al, maar je wilt je repertoire uitbreiden in het werken met groepen en teams. We gaan uit van minimaal hbo-niveau.

Leerhouding – We vragen tijdens de leergang een actieve leerhouding. Je bent nieuwsgierig naar het vak, naar je mede-cursisten, en vooral ook naar jezelf. De leergang is methodisch, maar zeker ook reflectief. Persoonlijke ontwikkeling komt in alle bijeenkomsten aan bod.

Participatief leren – In deze opleiding teamcoaching sta je niet aan de kant: je gaat aan de bak. Deelnemers zullen ieder een stuk van de begeleiding op zich nemen. Zo kan je meteen oefenen en kunnen we samen leren. Daarnaast zul je concrete experimenten uitvoeren in je praktijk waarbij de deelnemers elkaar ondersteunen. De trainers staan daarbij klaar voor je als coach.

Inhoud – In elke module werken we aan drie thema’s; diagnose, interventie en zelfreflectie. Per module gaan we een slag dieper.

 • Diagnose van teams – Hoe identificeer je ontwikkelvragen en leermogelijkheden van een team? Hoe stel je ambities vast? Wat zijn probleemteams en hoe kun je die weer vlot trekken? Hoe doe je een intake?
 • Interventierepertoire – Welke technieken heb je als teamcoach tot je beschikking. Hoe kun je werken met de onderstroom in het team? Wat moet je als teamcoach nooit doen?
 • (Zelf)reflectie – Hoe krijg je eigenaarschap in het team? Wat kun je met intervisietechnieken? Wat zijn jouw kwaliteiten als teambegeleider? In welke rollen presteer je het beste? Waar liggen jouw grenzen?

Bijeenkomsten – De Leergang Teamcoaching is opgebouwd rondom drie modules. Verder zijn er een Startdag, een Slotdag en twee Praktijkdagen.

 • Startdag: kennismaken, leerdoelen bespreken en basisbegrippen teamcoaching.
 • Module 1: Professioneel Teamcoachen – “Leer helpen zonder bemoeizucht’
 • Module 2: Systemisch Teamcoachen – ‘Werk met de complexiteit van het team’
 • Module 3: Masterclass Teamcoachen – ‘Begrijp de psychologica van de groep’
 • Slotdag: persoonlijk manifest, feedback en theorietoets.

Huiswerk – Voorafgaand aan elke module is er leeswerk en reflectieoefening, zoals een zelfassessment. Na elke module doe je een practicum en maak je een kort leerverslag.

Cursusgeld: 4390,-
Arrangement: 1280,-
Totaal: 5670,- (compleet)

Inbegrepen – In het totaalbedrag is alles inbegrepen. Verzorging, maaltijden, overnachtingen en al het cursusmateriaal. Er komt dus niets meer bij. Dit bedrag kan btw-vrij worden gefactureerd: informeer naar de mogelijkheden.

Tijdsduur – De leergang is intensief maar compact: het hele programma is gereed in 5 maanden. Er zijn 23 dagdelen contacturen. Daarnaast zijn er nog 10 dagdelen leeswerk en 7 dagdelen tijd voor reflectie/experiment. Deze tijd moet je echt reserveren en is, afhankelijk van wat je gaat proberen in de praktijk, een minimum. Per module is er plek voor maximaal 12 personen. Je krijgt dus veel persoonlijke aandacht.

LEERGANG 9 (LTC9) – vol/gestart

Startdag – 4 juni – Utrecht
Module 1 – 24/25 juni – Doorn
Praktijkdag – 9 september – Utrecht
Module 2 – 7/8 oktober – Doorn
Praktijkdag – 3 november – Utrecht
Module 3 – 25/26 november – Doorn
Slotdag – 12 januari – Doorn

LEERGANG 10 (LTC10) –  vol/gestart

Startdag – 11 september – Utrecht
Module 1 – 30 sep/1 okt – Doorn
Praktijkdag – 26 oktober – Utrecht
Module 2 – 4/5 november – Doorn
Praktijkdag – 24 november – Utrecht
Module 3 – 15/16 december – Doorn
Slotdag – 14 januari – Doorn

LEERGANG 11 (LTC11) – live gestart! 

Startdag – 9 november – Utrecht
Module 1 – 2/3 december – Doorn
Praktijkdag – 16 december – Utrecht
Module 2 – 13/14 januari – Doorn
Praktijkdag – 2 februari – Utrecht
Module 3 – 2/3 maart – Doorn
Slotdag – 13 april – Kaap Doorn

LEERGANG 12 (LTC12) – 4 plaatsen open

Startdag – 10 februari – Utrecht
Module 1 – 10/11 maart – Doorn
Praktijkdag – 31 maart – Utrecht
Module 2 – 21/22 april – Doorn
Praktijkdag – 12 mei – Utrecht
Module 3 – 2/3 juni – Doorn
Slotdag – 5 juli – Amsterdam

LEERGANG 13 (LTC13) – inschrijving open

Startdag – 8 april – Utrecht
Module 1 – 28/29 april – Doorn
Praktijkdag – 19 mei – Utrecht
Module 2 – 9/10 juni – Doorn
Praktijkdag – 30 juni – Utrecht
Module 3 – 13/14 september – Doorn
Slotdag – 12 oktober – Doorn

LEERGANG 14 (LTC14) – verwacht 2021

Startdag – 1 juni – Utrecht
Module 1 – 23/24 juni – Doorn
Praktijkdag – 8 juli – Utrecht
Module 2 – 15/16 september – Doorn
Praktijkdag – 6 oktober – Utrecht
Module 3 – 3/4 november – Doorn
Slotdag  8 december – Doorn

Praktijk 100% – De trainers van Teamchange staan volop in de praktijk. Ze praten niet (alleen) over teamcoaching, ze doen het, in alle soorten teams, op alle denkbare niveaus.

Martijn Vroemen – Heeft meer dan 20 jaar ervaring met groepstraining en teamcoaching. Hij is de oprichter van Teamchange en de schrijver van diverse boeken, zoals het bekende Team op Vleugels en het nieuwe Handboek Teamcoaching.

Gasttrainers – Bij elk van de modules zijn er speciale gasttrainers in het actie-avondprogramma (stemcoaching, trainingsacteur en mindfulness) en een specialist voor de tweede dag over: (1) transactionele analyse, (2) causale diagrammen, en (3) persoonlijk leiderschap.

Groepscoach – Is de vaste begeleider, gedurende alle sessies. Dit zijn altijd ervaren teamcoaches die zelf een erkende opleiding hebben gedaan. Zie ons netwerk.

Vind je eigen vorm – Met deze Leergang Teamcoaching dringen wij je geen visie of zienswijze op, we helpen je om er zelf een te vormen. Je krijgt direct bruikbare modellen en tools aangereikt, maar we laten ook altijd alternatieven zien. Over teams wordt vaak veel te dogmatisch en overspannen gedacht. Wij denken dat niet alle samenwerkingsverbanden ‘topteams’ moeten zijn om toch succes te hebben.

Onze visie – Wij geloven dat in dit complexe vakgebied we het zo eenvoudig mogelijk moeten maken, maar niet simplistisch. Je zult van ons een onderzoekende houding zien, en die vragen we ook van jou. Hoewel teams ook succes hebben door ‘harde’ variabelen, zoals structuur, doelen en systemen, kijken wij vooral naar de menskant van het samenwerken. De meeste Teamchangers zijn psycholoog en/of coach.

Zie onze kwaliteitsbelofte in 10 punten.

Stir Logo Vector Marge0Deze leergang is erkend door de StiR, een onafhankelijk register voor professioneel begeleiders in Nederland. De erkenning is een kwaliteitskeurmerk voor opleidingen. Je kunt je bij succesvolle afronding met het deelnamecertificaat van Teamchange laten registeren als Erkend Teamcoach. Registratie geeft opdrachtgevers de zekerheid dat je kundig bent opgeleid. Voor jou heeft het nog extra voordelen:

 • Je bent vindbaar in het online StiR-register
 • Je mag het StiR-keurmerk en logo voeren in je communicatie-uitingen als zelfstandig begeleider.
 • Er zijn kortingen op vakbladen en bepaalde evenementen.

Bel Martijn Vroemen – 06 53214501 – of mail maar info@teamchange.nl
Je kunt ook alle informatie downloaden door de brochure aan te vragen.

 

Deze opleiding scoort een 9.6 op Springest, dus objectief. Een greep uit de laatste reacties:

Julika Snijders
“Zeer volledige leergang voor teamcoaches, met meer of minder ervaring. Je leert al doende met elkaar en door elkaar (buddy groep) allerlei modellen/interventies, coaching- en team processen via persoonlijke ontwikkeling en groei als mens. Er is veel ruimte om jouw persoonlijke coachkwaliteiten te vinden. Martijn is continue voorbeeld als teamcoach die met hoofd, hart en handen werkt. Ik heb de afgelopen 5 maanden zeer veel geleerd en sta als mens en als coach ‘stevig’. Super!!!”

Imre Aniba – Teamcoach/trainer
“Hoi, als je op zoek bent naar een goede teamcoachopleiding, zoek niet verder! Ik heb net deze week de opleiding afgerond en ben onwijs enthousiast over het resultaat en de ervaring. Toen ik zocht naar opleidingen heb ik getwijfeld tussen de Baak en Teamchange maar heb gekozen voor teamchange omdat de beschrijving en de inhoud iets vernieuwender en verfrissender voelde. Die verwachting heeft Martijn (en zijn gastdocenten) meer dan waar gemaakt. Naast dat ik onwijs veel praktische kennis en werkvormen heb geleerd heb ik ook als teamcoach veel over mijzelf geleerd. Verder is de groepsgrootte beperkt (dat is fijn). Martijn en collega’s -> dank voor deze ervaring!”

Annemarie van Ooijen – Projectmanager en teamcoach
“Authentiek, professioneel en gedreven. Zomaar een paar woorden die ik heb overgehouden aan deze opleiding. Onder de bezielende leiding van Martijn haal je het beste uit jezelf en de groep. Een optimale combinatie van theorie en praktijk.”

Cathy Brouwer – Teamcoach
“Rustig en scherp. Humor en serieus. Oog voor iedere deelnemer en voor de groep. Laten ontstaan en grenzen stellend. Ontschuldigend en confronterend. En steeds de vakman. Steeds het inspirerende voorbeeld. Steeds ongewoon ‘gewoon Martijn’. Martijn verrijkt. Waardevol voor elke teamcoach die verdieping wenst in zichzelf en het vak.”

Frank Blazkowski – Teamcoach
“Goede mix van theorie en praktijk met Martijn Vroemen als inspirerend boegbeeld van de opleiding. Het handboek teamcoaching is hierbij een overzichtelijk naslagwerk. Het vak van teamcoach wordt vanuit diverse perspectieven belicht.”

Jorien Tilstra – Interim Manager en Teamcoach
“De leergang van Martijn en de gastdocenten is verrijkend en vérrijkend. Niet alleen door de vorm en inhoud, maar ook doordat Martijn een leerklimaat schept met loads of containment waarin alle deelnemers kunnen groeien. Een mooi voorbeeld van het coachen van een volkstuinteam in de praktijk!”

Aldo Bagchus Msc
“De leergang heeft mij enorm veel opgeleverd aan inzichten voor teams en zeker ook voor mijzelf! Het is helaas achter de rug en ik zie uit naar terugkom dagen of anderszins manieren het contact met de zeer inspirerende groep te behouden! Dank Martijn!”

Albert Pera – Senior Trainer at ‘regisseur als trainer’
“Ik raad de opleiding van harte aan! Martijn heeft goede inhoudelijke blokken samengesteld en werkt daarbij samen met iedere tweede dag van een module een andere co-trainer. Dat werkt heel erg versterkend omdat het de opleiding verbreed en verdiept. Martijn heeft een eigen kijk op het vakgebied van teamcoachen. Zijn teamontwikkelingsmodel is heel praktisch en veel beter toepasbaar dan ‘Tuckman’. Dat is voor mij de reden geweest om de opleiding te volgen en mij een goede fundatie gegeven om daadwerkelijk als teamcoach aan de slag te gaan. Als je zoekt naar een stevige basis om als teamcoach te willen gaan werken, zeg ik: meld je aan.”

Stef Heijnen – Managers Toezicht
“Martijn verstaat de Kunst om trainen en coachen te verenigen op hoog niveau, met blijvende verandering bij het team (want dat werd het) en individuele deelnemers. De gedoseerde afwisseling met net zo ervaren co-trainers versterkte de sterke opzet van de leergang maakt dat alles beklijft en uitdagend blijft. Boek en aantekeningen zal ik nog vaak raadplegen!”

Nicole Swinkels – Teamcoach
“Deze leergang biedt ervarend leren met een rijke theoretische opbouw. Confronterend en met humor wordt je tijdens deze opleiding gespiegeld in je eigen leertraject tot een excellente teamcoach. Het programma is gevarieerd en verrassend.”

Len van de Kooy – Teamcoach 
“Zeker een aanrader. Martijn is 1 van de goeroe’s op het gebied van teamcoaching. Hij weet ontzettend veel. In zijn coachende stijl is hij scherp en confronterend. Locatie’s zijn prima.”

Geert van Valen – Teamcoach en trainer
“Intensieve opleiding met uiteenlopende onderwerpen, die zowel theoretisch als praktisch vaardig worden ingezet. Vanuit verschillende perspectieven (het team, het systeem, de teamcoach) word je uitgedaagd en getraind om het team verantwoordelijkheid te geven en oordeelloos te begeleiden naar wat het team zelf nodig heeft. Martijn Vroemen weet zowel beginnende als ervaren teamcoaches op een hoger en dieper niveau te brengen. Inspirerend en een waardevolle verdieping van zijn uitmuntende boeken.”

Jantine van der Slikke – Teamcoach
“Een geweldige ervaring deze leergang. Veel nuttige en praktische kennis opgedaan. Martijn is een vakman, mooi aangevuld met diverse trainers. De groep was divers en vanaf het begin een veilige setting om volop te leren. En last but nog least de prachtige locaties in Doorn en Utrecht. Ik kan echt geen minpunt bedenken. Aanrader voor elke teamcoach.”

Jean-Paul Paumen – Learning lead Rabobank
“De leergang Teamcoaching heb ik ervaren als een inspirerende en gedegen opleiding in het vak van Teamcoach. Martijn Vroemen is een vakman die op een bevlogen en authentieke manier zijn ruime kennis van het vakgebied combineert met warme aandacht voor de deelnemer als mens. Een echte aanrader als je als Teamcoach op zoek bent naar verdieping en uitbreiding van je kennis en vaardigheden.”

Christy Pach
“De Leergang der Leergangen! Hoog niveau, veel vaart en een enorme boost in kennis, praktische ervaring, persoonlijke en professionele ontwikkeling. Voor iedereen die het vak Teamcoach serieus neemt of zoals ik de omslag maakt vanuit een management rol.”

17 reacties

 1. Zeer waardevolle en inspirerende leergang met theorie en inzichten die direct toe te passen zijn op de teams waarmee je werkt. Er is binnen de leergang, naast een fijne dosis theorie, meer dan voldoende aandacht voor reflectie en het maken van de vertaalslag naar de dagelijkse werkpraktijk. De diverse instroom van deelnemers is van grote meerwaarde. Martijn weet hier, met zijn teamcoachingsvaardigheden, in een mum van tijd een veilige, hecht commmunity van de maken.

 2. Martijn heeft een fantastische leergang neer weten te zetten. De leergang is goed van niveau, een mooie combinatie van theorie, praktijk, modellen en inzichten. Echt geschikt voor zowel teamcoaches als teamleiders. Door de inzet van gastdocenten ontvang je veel gereedschap dat zeer bruikbaar is in de praktijk. De leergang is geschikt voor teamcoaches die in de spiegel willen kijken. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en tough love wordt zeker gegeven.

 3. Een geweldige leergang teamcoaching! Echt met inzichten waarvan je denkt: Had ik dit tien jaar geleden maar geweten. Het boek van Martijn Handboek Teamcoaching is een uitstekende basis voor de theorie. Verder veel modellen geleerd en werkvormen geoefend. Echt een aanrader!

 4. Martijn is perfect in staat om voldoende veiligheid te creëren om uit je comfortzone te komen. Zijn feedback aan mij was spot-on. Zijn reflective practitioner staat constant aan. De opbouw van de opleiding met de verschillende gastdocenten heeft een grote meerwaarde. Goede balans tussen theorie, praktijk, spanning en ontspanning.

 5. Ik heb de training ‘Erkende Leergang Teamcoach’ gedaan. Het was intensief, leerzaam, leuk en verrijkend. Ik zou dit zeer aanbevelen voor iedereen die professioneel met teams werkt of wil werken. De leergang wordt verzorgd door meerdere, zeer ervaren en boeiende trainers. Veel praktijkervaring gestoeld op een solide theoretische basis. En dat merk je!

 6. Wat een pareltje is deze leergang Teamcoaching! Een perfecte mix van solide theorie, heel veel praktijkervaringen, fascinerende trainers, mooie en direct toepasbare werkvormen & modellen en inspirerende locaties. Martijn weet op zijn geheel eigen wijze veel diepgang aan te brengen en inspireert van begin tot einde. Als je jezelf als teamcoach serieus wilt nemen, mag je dit niet missen…

 7. Niets belangrijker bij een training of opleiding dan de PERSOON van de trainer/opleider. Martijn is kalm, sensitief, betrokken, vriendelijk, alert, hij heeft een schat aan vak- en ervaringskennis en hij is buitengewoon taalvaardig. Op dat laatste kwam ik af als een beer op de strooppot; van alle websites die ik bezocht bij het zoeken naar een voor mij geschikte teamcoachopleiding, was de site van Martijns Teamchange de enige met een authentieke signatuur: krachtig, helder en eenvoudig. Geen humbug, geen poeha. Die signatuur kenmerkt ook de Leergang Teamcoaching. Deze is uitstekend naar inhoud, duur en belasting, haalt het beste in je boven en geeft je de kennis en tools om te doen waarvoor je kwam leren: teams adequaat begeleiden op hun weg naar een solide, open en betrokken samenwerking waarbij ieders inbreng en belang ertoe doet.

 8. Inspirerende, verdiepende leergang over een altijd boeiend thema. Martijn is zeer deskundig, heeft veel ervaring en deelt dat op een prettige manier.

 9. Wat ik met name van jou geleerd heb is je scherpe analyse en mooie reflecties tijdens b.v. een ingebrachte casus. Je beschikt over veel kennis, theorieën en modellen, maar gaat hier zeer “relaxt” mee om. Deze benadering sprak mij erg aan, ik ben persoonlijk nogal wars van te veel dogma’s en theorieën. In mijn werk zal ik zeker aan je denken als ik de onderstroom probeer te bespreken, er overdracht van het team op mij plaats vindt of een klagerig team het keuzekruispunt uitleg. Bedankt (naam bekend).

 10. Deze Leergang Teamcoaching heeft mij veel opgeleverd: kennis en begrip van allerhande modellen en interventies waarmee ik in de praktijk direct heb geëxperimenteerd. Vooral ook geleerd wat níet te doen en waar (mijn) grenzen liggen. Ik kan wel even vooruit.

 11. Een leergang om niet te vergeten. Inzicht in teamdiagnoses, interventies en vooral wat speelt in de onderstroom bij teams. Begeleid door topcoaches in hun vakgebied en bovenal onder bezielende leiding van Martijn Vroemen die vanuit zijn ervaring alle groepsprocessen duidelijk kan schetsen aan de hand van praktijkvoorbeelden en een bijna creepy waarnemingsvermogen heeft om deze processen te doorgronden en te pinpointen .. een leergang waar je aan de slag moet en waar vooral ruimte is om ook je eigen praktijk te reflecteren met de groep. Veel van geleerd. Het bijzondere waarnemingsvermogen van Martijn om onderstromen te signaleren en bespreekbaar te maken zal ik nooit evenaren maar heb nu wel een enorme toolkit aan diagnose, interventie en groepstools die ik kan inzetten in mijn dagelijkse werkzaamheden. Martijn, Sibrenne, Yvonne, Els en Elisa .. bedankt! Groet, Richard Jansen – Brandweer Amsterdam-Amstelland.

 12. Een verrijking! Een hele mooie mix van deelnemers, onderwerpen en gastdocenten. Ervaringen uit de praktijk die op een praktische wijze worden behandeld en onderbouwd worden met bruikbare theorie. Afwisselende college locaties waar kunt, cultuur en natuur voor extra dynamiek zorgen. Last but not least Martijn Vroemen, een docent die zijn sporen heeft verdiend in de coaching wereld en zijn kennis en ervaring op inspirerende wijze weet te delen. Een aanrader! Freek van Dijk Implementatieadviseur Sociaal Medische Zaken UWV

 13. Wil je je als leidinggevende je meer ontwikkelen in coachend leiderschap? Dan is deze leergang een aanrader. Veel geleerd van achtergronden en modellen m.b.t. teams aan de hand van casuïstiek van alle deelnemers.

 14. Deze leergang beveel ik van harte aan bij iedereen die meer te weten wil komen over jezelf als teamcoach en leidinggevende. Een goede balans tussen kennis vergaren en eigen vraagstukken en ervaring inbrengen. De mede-cursisten denken mee, spiegelen en geven feedback. Onder kundige begeleiding van Martijn Vroemen. Een absolute aanrader!

 15. De Leergang Teamcoaching is voor mij als leidinggevende zeer waardevol geweest. Martijn en zijn gastdocenten bieden een verfrissende kijk op het werken met teams en met de modellen kon ik meteen in mijn eigen praktijk aan de slag.
  Een aanrader!

 16. De leergang wordt praktisch aangevlogen met veel ruimte voor uitwisseling van ideeën – ervaringen en echte to the point leerstof vanuit Martijn. Zeer verhelderend en direct toepasbaar.
  Degene die deze leergang volgt kan direct het geleerde gaan toepassen en zelf ervaren hoe een en ander uitpakt. Een echte en directe manier om je als “coach” te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ons eigen studiemateriaal

Boeken van Martijn Vroemen - Teamchange

Erkenning en kwaliteit

Eerst kennismaken?

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in.
Je zult een link via e-mail ontvangen om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Maak gastaccount
Maak deelnemer account
Maak student account
Maak alumnus account