Na het succes van vorig jaar willen we wederom een leerzaam en inspirerend event aanbieden voor iedereen die met teams werkt. Het thema is ‘Bezield Samenwerken’. Kom ook op 22 september.

Want… wie wil er nog samenwerken in teams-zonder-geest? Wie gelooft nog in werken-zonder-waarden? Twee grootmeesters van ons vakgebied zullen hun antwoord op deze vragen geven. En meer dan dat: we gaan met ze aan de slag in de grote zaal. 

Dit is dus geen luistercongres, je doet mee. Deze dag bestaat uit inspiratie, ontmoeten en ervaren.

Wie komen er?

Deze dag is voor teamprofessionals, dus trainers, teamcoaches en teamleiders, en alumni van Teamchange.

Martijn Vroemen is gastheer en zal de dag openen met een lezing over bezieling in teams.

Jaap Boonstra put uit zijn gloednieuwe boek Allianties voor een duurzame toekomst over waardengedreven samenwerking. Teams zullen steeds meer over de grenzen van zichzelf en hun organisatie moeten kijken om de uitdagingen van vandaag te lijf te gaan.

Intermezzo na de lunch zal er een opmerkelijk intermezzo verzorgd worden door Erica Nap, waarbij we resonantie zullen ervaren!

Leike van Oss onderzoekt thet thema resonantie als antwoord op de ervaring van onmacht die overal lijkt te heersen: in teams, in organisaties en in de samenleving. Hoe kunnen we weer grip krijgen op de problemen die ons boven het hoofd stijgen.

Verder komen de trainers van Teamchange, en… jij dus :)

Dialoog Diner van Bosno ter gelegenheid van 40 jaar in company training

Leike van Oss vormt samen met vaste co-auteur Jaap van ’t Hek Organisatie-vragen en werkt met organisaties aan verandering.

Jaap Boonstra - Teamchange

Jaap Boonstra is hoogleraar Organisatiedynamiek bij Esade Business School en begeleidt samenspel in duurzame allianties. 

Martijn Vroemen is oprichter van het Teamchange netwerk, en initiatiefnemer van dit event. Hij zal de dag voorzitten.

08.45 – Inloop met koffie en begroeten
09.30 – Opening & Manifest door Martijn Vroemen
10.00 – Workshop door Jaap Boonstra
12.30 – Lunchbuffet
13.15 – Ruimte voor ontmoeten
13.30 – Resonantie happening o.l.v. Erica Nap
13.45 – Workshop door Leike van Oss
16.15 – Afsluiting door Martijn Vroemen
16.30 – Borrel voor de blijvers

Van vervreemding naar zingeving

Het is niet voor het eerst dat ik het thema bezieling vastpak. In 2005 schreef ik mijn enige boek dat niet over teams gaat: Kantoorlog. De strijd tussen zingeving en vervreemding. De vraag hoe mensen weer ‘zin’ – of ziel – in hun werk kunnen vinden houdt organisatiekundingen al decennia lang bezig. 

Maar hoe staat het er nu voor? Enerzijds zie je dat het gesprek over zingeving heel normaal is geworden in organisaties. Tegelijktijd staat het kunnen werken met ‘hart en ziel’ overal onder enorme druk. In de zorg, het onderwijs, in de profit sector én de non-profit. Teambegeleiders verzuchten regelmatig dat men in het team ‘geen eigenaarschap’ pakt. Het is met stip de meest gestelde vraag in opleidingen bij Teamchange: ‘hoe krijg ik eigenaarschap in het team?’

De vraag of en hoe mensen met bezieling kunnen werken is dus relevanter dan ooit. Het antwoord op de vraag kunnen we vinden in ‘wat mensen inspireert’. Die inspiratie zal vaak in-, maar vooral ook buiten het team liggen, want daar ligt de  reden van bestaan van bijna elk team. Als de context, of de bedding van teams de inspiratie dwarszit, dan moeten we dus dáár kijken. En dat is precies wat Jaap Boonstra en Leike van Oss doen. 

Jaap en Leike hebben beiden hun sporen in ons vakgebied ruimschoots verdiend. Al jaren staan zij aan de top van veranderkundige denkers in Nederland, met veel – om niet te zeggen heel veel – publicaties op hun naam. Dit Teamchange congres biedt jullie twee denkers die enorm veel aan ons vakgebied hebben bijgedragen, maar die ook altijd met twee voeten in de praktijk staan.

Ik ben trots dat zij ieder een workshop ‘met de hele zaal’ voor hun rekening willen nemen, en ik vertrouw er op dat we met elkaar een inspirerende, bezielde dag zullen hebben.

Hopelijk gaan we elkaar zien, 
22 september 2023, in Amersfoort,

Met hartelijke groet,
Martijn

Van onmachtige contexten naar resonante relaties

Onze maatschappij, maar ook onze organisaties kunnen plekken zijn die onmachtig maken. Hoe hard je ook werkt om er greep op te krijgen, de onmacht die je erover voelt verdwijnt niet. Sterker, met alles wat je probeert, lijkt die groter te worden. Teamcoaches ontmoeten continu teams die wil ‘willen’, maar die geen grip meer hebben op de uitdaging waar ze voor staan.

Teamwerk speelt zich bovendien steeds vaker af in organisaties waarin de controle en beheersdwang toeneemt, terwijl je als team steeds flexibeler en wendbaarder in staat moet zijn om snel te reageren op veranderende omstandigheden. Een lastige cocktail voor betekenisvol werk, want probeer hierin maar eens het gevoel van zelfeffectiviteit en werkplezier te houden.

Wat hebben we met elkaar georganiseerd waardoor mensen zich zo vaak onmachtig voelen? En hoe kunnen we onze organisatiecontext zo organiseren dat betekenisvol en resonant werk (weer) mogelijk wordt? Leike van Oss is co-auteur van het boek Onmacht, in samenleving en organisatie (samen met Jaap van ’t Hek. Boom, 2019), en verdiept zich nu in hoe resonantie het antwoord kan zijn op de onmacht. Ze gaat in de workshop input geven, en input vragen!

 • We verkennen met elkaar onmachtspatronen in organisaties en teams: hoe ontstaan ze, waarom lukt het niet om uit die onmacht te komen?
 • Daarna onderzoeken we of resonantie een tegengif kan zijn tegen die onmacht. Resonantie is een betekenisvolle relatie met een ander of met de context waar je onderdeel van uitmaakt. Uit veel organisaties lijkt die kenmerkende resonantie verdwenen.
 • Wat is resonantie en onder welke randvoorwaarden kunnen we daar in organisaties opnieuw de basis voor leggen?
 • Hoe kunnen teamcoaches en teamleiders praktisch aan de slag om meer resonantie te krijgen in de teams die ze begeleiden?

Teamwerk over de grenzen van organisaties

Steeds meer teams in organisaties zijn tijdelijk van aard en worden opgavegericht samengesteld. Vaak moet men samenwerken over de grenzen van de organisatie heen. Er ontstaan allianties, onmisbare samenwerkingsvormen als we problemen willen aanpakken die ons allemaal raken. Het woningtekort, het lerarentekort, een veilige wijk: vraagstukken die geen organisatie meer zelfstandig kan aanpakken.

Zulke allianties zijn meestal waardengedreven. Ze kennen een gemeenschappelijke ambitie met duidelijke waarden en principes die de alliantie in een bepaalde richting sturen en de leden begeleiden bij hun samenwerkingsactiviteiten.

Het vormgeven van deze samenwerking is een dynamisch proces vol spannende momenten, paradoxen en tegenstellingen. Jaap Boonstra beschrijft in zijn nieuwe boek Allianties voor een duurzame toekomst (Boom, 2023) hoe dit in z’n werk gaat en hoe je dit proces kunt begeleiden. Tijdens zijn workshop het Teamchange Jaarcongres zal hij zijn visie uit de doeken doen. Dit kun je verwachten.

 • We verkennen hoe waardengedreven allianties vanuit tot stand komen door het initiatief van enkele mensen die een team vormen en daarna hun team verbreden.
 • We verdiepen ons in de levensfasen die allianties doorlopen en in de vraagstukken die leden het hoofd moeten bieden om succesvol te zijn.
 • We werken aan (enkelen van de) twaalf paradoxen waarmee de leden te maken krijgen in hun onderlinge samenwerking. Hoe behoud je bijvoorbeeld je autonomie en schaar je je tegelijkertijd achter een gemeenschappelijke strategie? En hoe vind je de balans tussen maatschappelijke en bedrijfseconomische betekenis?
 • We gaan met elkaar na hoe je de paradoxen in samenwerking kunt overstijgen en benutten en wat het betekent om een teamlid te zijn in een waardengedreven alliantie.

Waar is het?

De dag is van 09.30 tot 16.30 in de De Eenhoorn te Amersfoort. In de sfeervolle, ronde zaal Studio 33. 
Uitstekend bereikbaar: tegenover het station en er is ook veel parkeergelegenheid.

Wat krijg ik?

 • Een wervelend, kleinschalig event met vakgenoten. Er is prachtige inhoud en verrassende werkvorm.
 • Uiteraard is er prima verzorging met lunch en een borrel na afloop.
 • PE-punten (6) bij de STiR. 
 • Je kunt de boeken van Leike en Jaap met korting kopen.

Wat kost het?

 • De investering voor deze inspirerende dag is €495. Het bedrag is btw-vrij.
 • Voor Teamchange alumni (Essenties, Verdieping of Leergang) geldt een prijs van €395.

Hoe meld ik aan?

 1. Je kiest de knop met jouw tarief en rekent met iDeal af.
 2. Je ontvangt een bevestigingsmail met een factuur. Je ontvangt geen apart toegangsbewijs.

Prijzen gelden bij aanmelding via deze webwinkel. Wil je liever via een formulier inschrijven, factuur ontvangen en bijvoorbeeld je werkgever laten betalen? Ga dan naar deze pagina. Er komen € 30 administratiekosten bij.

Na 28 juli (8 weken tevoren) betaal je 50% annuleringskosten.
Na 25 augustus (4 weken tevoren) 100%

Je kunt altijd kosteloos een vervanger sturen.

Reageren? Leuk!

12 reacties

 1. Een congres met liefde en persoonlijke aandacht georganiseerd. Geen 13 in een dozijn knaller van een groot evenementenbureau, maar persoonlijk en daardoor oprecht en boeiend. Aanrader voor alle teamcoaches (leidinggevenden en externen)

 2. Het was een leerzame dag, met een goede sfeer en wat een dijk van een intermezzo. Hierin hebben we met elkaar ervaren hoe resoneren werkt en wat het op kan leveren. Samen sparren, kennis op doen en ervaren! Voor mij een hele fijne combinatie.

 3. Wat een leuk dag! Qua inhoud was het congres heel inspirerend en uitdagend. Daarnaast een fantastische mogelijkheid om andere leuke bekende en (nog) niet bekende teamcoaches te kunnen ontmoeten. Dank je wel!

 4. Het was een fijne inspirerende dag waarin de onderlinge resonantie er goed inzat.
  Teamcoaching is op deze dag in een veel breder perspectief gezet. Mooi! Vooral Jaap en Leike vond ik ijzer sterk. Tijd om van de aangeboden kennis, te vertalen naar mijn dagelijkse werk als teamcoach.

 5. Een zeer inspirerende dag, van hoog niveau qua inhoud! Een dag met kennisoverdracht, oefening, ontmoeten en verbinden. Kortom leerzaam en fijn!

 6. Wat een geweldige dag! Mooie combinatie tussen inhoud en persoonlijke verhalen die raken. De intermezzo vond ik heel origineel, nog nooit zoiets gedaan! Dank voor het organiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

 • JPG/JPEG/PNG
 • Zo vierkant mogelijk
 • Vooral je gezicht
 • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!