Soms ligt het niet voor de hand

Doet de teamleider mee met coaching? (5 tips)

In onze opleidingen krijg ik vaak de vraag of de teamleider mee moet doen met de teamcoaching. Een hele terechte vraag, want de teamleider heeft een speciale rol en daarmee heeft zijn of haar deelname een speciale invloed op de coaching. In bijna alle gevallen speelt op de achtergrond van deze vraag een zorg over (psychologische) veiligheid mee. Hoewel uiteraard elke situatie uniek is, zijn er een aantal algemene overwegingen die je mee kunt nemen. Hier volgen er vijf.

In dit artikel

Tip 1 – Vraag het aan het team

Dit zou niet eens een tip moeten zijn. En toch is dit antwoord verrassend genoeg voor diverse vragenstellers een eyeopener. Maar niet altijd de oplossing! Want het team weet het vaak zelf ook niet en vraagt jou juist om advies. De overige tips komen dan van pas.

Daar komt bij dat het team een antwoord kan geven dat juist past bij de problemen die het heeft. Een team dat erg conflictmijdend is bijvoorbeeld, zou wel eens kunnen wensen om zonder teamleider te coachen, omdat het opziet tegen broodnodige confrontaties. Of een team dat erg in de klaagstand staat, zou zich met een teamleider erbij erg kunnen schamen, en jou dus adviseren de teamleider erbuiten te laten.

Tip 2 – Kijk naar het team lidmaatschap

Erg voor de hand liggend: als de teamleider lid is van het team doet zij altijd mee. Het uitsluiten van een teamleider-lid is zelfs erg onwenselijk. Een teamcoach werkt met het collectief, met het gehele team-systeem.

Maar een teamleider die feitelijk alleen randvoorwaarden schept en beoordelingen doet kun je ook als ‘context’ beschouwen. Zij is dan één van de partijen in de omgeving waar het team mee te dealen heeft. Net als klanten, collega teams, inspecties, burgers, concurrenten, et cetera.

Tip 3 – Kijk naar betrokkenheid bij werkzaamheden

Er zijn veel soorten teamleiderschap waarbij je niet onomstotelijk kunt vaststellen of er sprake is van ‘teamlidmaatschap’. Soms hebben teamleiders meerdere teams onder hun hoede bijvoorbeeld. Kijk dan of de teamleider actief en inhoudelijk betrokken is bij de werkzaamheden. Een meewerkend voormens zou ik laten meedoen. Maar een teamleider die vooral manager is kan ook wegblijven.

Help dan wel bij het verbeteren van communicatie tussen het team en de teamleider/manager. Dat op zich kan al een oefening zijn voor de betrokkenen. Het onderhandelen over doelen en targets, bijvoorbeeld, is voor veel teams een hele uitdaging. En evenzeer voor de teamleider, die kan leren dat je over doelen wederzijdse afspraken maakt, en dat het opleggen van targets indruist tegen de geest van teamwerk.

Tip 4 – Aantoonbaar aandeel in de problematiek?

Een teamleider die duidelijk een aandeel heeft in de problemen waar het team coaching voor vraagt doet liever wél mee. Ook als hij niet direct teamlid is.

Alleen in extreme gevallen kan ik me voorstellen dat je de teamleider erbuiten laat. Bijvoorbeeld als er beschuldigingen zijn van intimidatie, of ander wangedrag. Of als het allemaal erg juridisch dreigt te worden. Dan moet je je sowieso afvragen of je niet liever mediation doet in plaats van (of naast) de teamcoaching.

Tip 5 – Begin zonder, daarna met

Bij twijfel stel ik wel eens voor om eerst een keer zónder te werken, om daarna de teamleider/manager te laten aanhaken. Uiteraard levert dat weer nieuwe uitdagingen op. De teamleider staat op ‘achterstand’, dus als hij invoegt moet je goed voor inclusie zorgen en ook heel transparant zijn over het waarom van deze keuze en over wat er in de eerste sessie(s) is gebeurd.

Als ik hier voor kies, dan staat het starten zonder teamleider wél op de agenda van de eerste sessie. Ik wil dan onderzoeken waarom het kennelijk lastig is om de teamleider erbij te hebben, en ik probeer er naar toe te werken dat het team bij een volgende keer hierover met de teamleider in gesprek kan gaan.

Maar… wat doe je als een teamleider zélf er niet bij wil zijn terwijl jij toch denkt dat het beter is? Of: wat als het team sterk verdeeld is? De helft is voor deelname, en de rest tegen. En: hoe ga je om met een teamleider die zich door jou apart wil laten coachen? Of die geen enkel eigen aandeel wil zien in de problemen? Over dit soort hoofdbrekers moeten we het iets uitgebreider hebben.

Bijvoorbeeld in een van onze opleidingen. Vooral de themadag Teamcoach Fundamentals en de tweedaagse module Professioneel Teamcoachen zijn hiervoor geschikt. Beiden zijn onderdeel van onze langere opleidingen.

Of kom naar een van de Ask-me-Anything sessies, gratis en online. Op onze contactpagina kun je je hiervoor aanmelden.

Aanverwante artikelen

Een teamcoach is niet bemoeizuchtig

Drie basiswetten bij systemisch werken met teams

20 Modellen om naar teamrollen te kijken

Zes hoofdbrekers bij teamcoaching

Zes treden op de interventieladder van de teamcoach

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Dank voor dit inspirerende artikel. De teamleads binnen mijn onderdeel zijn productowners met HR verantwoordelijkheden. Gezien tip 2, dus onderdeel van het team. Maar tegelijkertijd hebben ze ook managerstaken….stof tot nadenken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!