Comfortzone – even geen prikkels asjeblieft
Comfortzone betekent dat je geen nieuwe prikkels opdoet en alleen het oude bekende, dat wat je gewend bent tot je neemt. Het is wel een zone die als ‘angst neutraal’ wordt beschreven, waar je geen stress ervaart omdat er misschien te weinig voedsel of aandacht voor je is.
Dus, nee, het betekent niet echt dat het per se comfortabel is daar in die zogenaamde comfortzone. Het kan namelijk ook zijn dat je gewoon je ouwe vertrouwde chagrijnige humeur of vervelende routines doorloopt binnen die bekende zone…
Comfortzone blijkt dus niet die fijne, ontspannende bubbel te zijn, maar de plek waar je niets nieuws meemaakt, niets nieuws hoort, leest, ziet, ruikt, proeft of voelt. Vrij saai dus eigenlijk, maar wel lekker vertrouwd en veilig.
Wanneer je uit je comfortzone gaat kom je eerst in het spannende, beetje enge, gebied waar je onzekerheid ervaart en excuses vindt om vooral niet aan de slag te gaan met nieuwe dingen. Daar moet je even doorheen :-)
Levenslust en veerkracht
Resultaten uit verschillende psychologische studies laten zien dat wij, en ons brein juist nieuwe prikkels nodig hebben om te leren, te ontwikkelen en te groeien. Ook als je je diploma’s al op zak hebt, ook als je al veel geleerd hebt, ook als je bijna met pensioen gaat, eigenlijk altijd en voor iedereen blijft het essentieel om buiten je comfortzone te gaan en dus jezelf te blijven ontwikkelen.
Het blijkt namelijk dat mensen die regelmatig buiten hun comfortzone komen levenslustiger zijn, het leven als meer avontuurlijk ervaren, creatiever en flexibeler worden en zelfs meer zelfvertrouwen krijgen en betere relaties hebben met anderen. Wie wil dat nou niet?
Wanneer je vaker buiten je comfortzone gaat ontdek je dat je meer kan dan je dacht en krijg je meer zelfvertrouwen
‘Je brein is als een spier.’ Huh?
Grappig dat de Van Dale ons hier op het goede spoor zet: ontwikkeling, en dus ook persoonlijke ontwikkeling, werkt vergelijkbaar als spierontwikkeling.
ont·wik·ke·len (ontwikkelde, heeft ontwikkeld)
1 tot volle wasdom brengen: flinke spierbundels ontwikkelen
Zonder nieuwe indrukken heeft ons brein geen redenen om zichzelf te ontwikkelen…
Dat geld precies op dezelfde manier als voor je spieren, inderdaad een mooi voorbeeld dus. Wie zijn spieren sterker wil maken die traint, en vraagt meer van zijn spieren dan ze gemakkelijk aankunnen. Eigenlijk maak je het spierweefsel zelfs een beetje stuk, maar daarna herstelt het weefsel zich en wordt sterker dan het daarvoor was.
“Je brein is eigenlijk net als een spier.” – Dat zei een medisch psycholoog eens tegen mij en geeft een heel gezonde insteek om ook mentaal sterker te kunnen worden. Overigens wordt deze ontwikkel mogelijkheid (neuroplasticiteit) van de hersenen ook bevestigd door vele andere (neuro-)psychologen en psychiaters zoals bijvoorbeeld Norman Doidge.
Je brein kun je dus ook prima trainen, net als spieren, om bijvoorbeeld meer prikkels aan te kunnen, maar ook om flexibeler en creatiever te worden. Wanneer je nieuwe ervaringen opzoekt, hoe klein ook, dan gaat je brein aan de slag en ontstaan er nieuwe connecties tussen hersencellen en word je brein ‘sterker’ en jij als persoon flexibeler, creatiever en levenslustiger.
Kortom, zowel voor het brein als voor spieren geldt; vraag iets meer dan dat wat gemakkelijk (en misschien comfortabel) is en daag jezelf uit zodat je leert, nieuwe connecties maakt in je hoofd, flexibeler en sterker wordt. Fysiek, maar zo werkt het dus zeker ook mentaal. Vraag iets meer van jezelf en van je brein dan dat wat gemakkelijk en comfortabel is, dan kan je uiteindelijk meer aan.
Ambitieuze strebers
Tot slot nog even voor alle ambitieuze strebers onder ons: net als bij spierkrachttraining geld dat er altijd een optimale omstandigheid is om je prestaties te verbeteren, dus dat betekent ook voor ons brein en ons persoonlijk dat we niet te weinig nieuwe dingen moeten proberen en leren maar ook zeker niet ineens te veel onbekende, nieuwe situaties aangaan.
Wat jouw ideale dosis prikkels, mini-avonturen, nieuwe ervaringen is, dat is afhankelijk van jouw conditie en unieke persoonlijke situatie. Dus blijf goed luisteren naar je eigen authentieke zelf, zoek een beetje groeipijn op, maar niet te veel. Ook hier kan je de analogie met de spieren prima toepassen: hersteltijd is een gezonde indicatie of je te veel prikkels, nieuwe dingen hebt opgezocht.
Spannend om uit je comfortzone te stappen? Zeker! Maar meestal ook heel leuk en enerverend wanneer je het eerste ongemak, de eerste onzekerheid of zelfs angst, overwonnen hebt. Dan wordt het zelfs leuk om iets nieuws te leren, andere dingen te ervaren en jezelf te blijven uitdagen om steeds een beetje verder te ontwikkelen, leren en groeien.
Uit je comfortzone stappen is dus echt essentieel voor je persoonlijke ontwikkeling én je levenslust. Gezonde spanning is goed voor je. Een beetje ‘stress’ helpt je lichaam en geest juist om beter te presteren. Leer maar om daar een beetje van te genieten, dat kan 😊.
Over Annemiek Stam
Geïnspireerd om verder te werken aan persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling binnen jouw organisatie? Wil je daar graag een externe teamcoach bij inzetten?
Lees hier mijn profiel op Teamchange of bel me op 06-13179662. Ik ben heel benieuwd naar jouw bedrijf en jouw team(s) en werk graag samen naar een passende aanpak.
Kameleon helpt jouw bedrijf vooruit!