OOK LEERZAAM VOOR MANNEN

De ongeschreven regels die vrouwen (nog) niet kennen

Wat zijn binnen jouw organisatie de ongeschreven regels van het spel? Hoe word je kroonprinses? Hoe maak je carrière, hoe word je gevraagd voor de mooiste projecten of hoe kun je in ieder geval effectief je doelen bereiken?

In dit artikel

Masculiene spelregels

Voor mannen, in ieder geval voor de mannen die de hoogste posities in organisaties bemensen, is het spel appeltje eitje. Zij kennen het klappen van de zweep en weten hoe de hazen lopen. Voor veel vrouwen ligt dat anders. De spelregels zijn masculien van aard. Dat komt nu eenmaal omdat de meeste organisaties ooit door mannen zijn opgericht en de hoogste posities nog vaak worden bezet door mannen.

Vrouwen hebben geleerd het spel op een andere manier te spelen en kiezen vaak de strategie van hard werken en de beste antwoorden geven. Zolang we studeren gaat dat goed en is het ook één op één gerelateerd: je studeert hard, weet de beste antwoorden en krijgt dus het hoogste cijfer. Maar zodra je gaat werken gaat die vlieger niet meer op. Je kunt heel hard werken en het inhoudelijk het beste weten en toch worden overgeslagen als er een mooie positie in het managementteam vrij komt.

Ben jij manager of directeur?

En ben je vrouw? Waarschijnlijk ben je al een aantal ongeschreven regels in je carriere tegen gekomen. En je bent gekomen waar je bent, dus kun je het spel in meer of mindere mate spelen. Maar het is dringen aan de top. Hoe hoger je komt, hoe belangrijker het is dat je het spel beheerst. Dus zorg dat je het spel afkijkt van de topspelers. Maak jezelf zichtbaar en spreek je ambitie uit. En als vrouw is het ook belangrijk om andere vrouwen te helpen. Wees een rolmodel en laat hen mee profiteren van wat jij inmiddels hebt ervaren.

En ben je een man? Dan speel je het spel vast goed. Misschien onbewust, want voor mannen geldt dat zij ook niet zomaar een top 10 van de belangrijkste spelregels kunnen opstellen. Maar kijk eens naar je eigen gedrag en dat van vrouwen. Wat kun je hen leren over hoe het spel in elkaar zit? Kun je hen helpen om zichtbaarder te worden, vertel je hen hoe goed je vindt dat ze het doen en dat ze wat jou betreft aan een volgende stap toe zijn? Door vrouwen te ondersteunen in het spel, bereik je met jouw team en de organisatie betere resultaten.

En voor beiden geldt: natuurlijk willen we toe naar een cultuur waarin de feminiene én masculiene waarden worden erkend en gelijk worden gewaardeerd. Dus maak de ongeschreven regels die binnen jullie organisatie een dominante rol spelen bespreekbaar en maak je hard voor het bewust inzetten van aanvullende kwaliteiten.

Top 10 van de ongeschreven regels20130503_Stratego_voor_vrouwen_re-design_cover_v2 0

De belangrijkste tien ongeschreven regels van het spel zoals dat op dit moment nog bij veel organisaties wordt gespeeld:

1. maak je resultaten zichtbaar
Natuurlijk heb je de je resultaten met je team bereikt, dat weet iedereen.
En toch is het jouw resultaat. Wees helder over jouw rol en maakt die duidelijk door te praten in termen van ‘ik’.

2. Ga de competitie aan
Mannen leren al vroeg om spellen te spelen waarin zij kunnen winnen en verliezen; it’s all in the game. Ga de competitie aan en wacht niet tot je gevraagd wordt om mee te doen.

3. Blijf in het spel
Als mannen de competitie aangaan, spelen zij steeds rondes waarin ze winnen of verliezen. Zorg bij tegenslag dat je in het spel blijft. Je krijgt misschien een ‘nee’ of er wordt misschien een gevoelige slag toegebracht. Maar het is de bedoeling dat je weer opstaat en verder speelt. Laat je niet uit het veld slaan!

4. Weet dat branden er zijn om geblust te worden.
Vrouwen doen veel onzichtbaar werk. Zij voorkomen dat zaken escaleren. Maar als er ergens een brand ontstaat gaan de credits naar degene die de brand weet te blussen. De vraag waarom die brand is ontstaan wordt meestal niet gesteld.

5. Wees trots op je succes
Bescheidenheid siert de mens. Maar het maakt je niet zichtbaar. Het is belangrijk om je successen te vieren en zichtbaar te maken. En mocht je eens niet zo succesvol zijn, praat er dan gewoon niet over.

6. Onderhandel, ook voor jezelf
Vrouwen zijn erg goed in onderhandelen, vaak beter dan mannen, als zij dat doen voor een ander. Maar met stevig onderhandelen voor jezelf verdien je respect en word je serieus genomen. Je laat immers zien dat je niet overal ‘ja’ op zegt en je grenzen aangeeft. Bovendien ontstaat het beeld dat als je goed voor jezelf onderhandelt, je dat ook voor de organisatie kunt.

7. Vertel niet alles
Eerlijkheid is een mooie eigenschap. Maar je hoeft niet altijd alles meteen te vertellen. Op teveel informatie zit niemand te wachten en het maakt je positie minder krachtig. En soms is het gewoon handig om strategisch wat informatie voor je te houden.

8. Laat jezelf gelden en neem de ruimte in
Je stilhouden in vergaderingen omdat alles al meer dan eens is gezegd, heeft geen zin. Herhalen wat gezegd is, gebeurt ook om aan te geven waar je staat, wat jouw mening is. Neem dus actief deel en breng jouw mening naar voren. Als je door de gangen loopt of aan tafel zit, neem je de ruimte. Dat doe je fysiek door breed en rechtop te zitten, je doet dat met je stem door luid genoeg te praten met een lage stem en ook met je kleding kun je ruimte in nemen. Die rode jurk valt echt meer op dan dat grijze pak.

9. Doe vooral ook informeel zaken
We weten het zo langzamerhand allemaal. De echte besluitvorming vindt voorafgaand aan de vergadering plaats. Maak een krachtenveldanalyse van de spelers en hun belangen en denk strategisch na hoe je de spelers in het speelveld kunt beïnvloeden om jouw doelen te realiseren.

10. Laat je masculiene én feminiene kwaliteiten zien
Dit is de belangrijkste regel: je bent het meest effectief als je zowel competitief, gedecideerd, besluitvaardig en krachtig als ondersteunend, empatisch en verbindend bent.

Als je relativeert, het spel met een glimlach speelt en zowel feminiene als masculiene kwaliteiten laat zien, ga je met plezier naar je werk en bereik je je persoonlijke doelen!

Elisa de Groot en Monic Bührs zijn de oprichters van In Touch women resource management, www.intouchwrm.nl. In 2007 publiceerden zij het boek ‘Stratego® voor vrouwen’. Dit boek was genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2008 en is ook in het Engels vertaald. In 2013 is een herziene versie uitgegeven. Samen met Yvette Berkel publiceerden zij in 2009 het boek ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’. De opvolger van het eerste boek publiceerden Monic en Elisa in 2011: ‘Sterke mannen Slimme vrouwen’.

Aanverwante artikelen

Nieuwste artikel - Vijf stijlen in het omgaan met conflicten. Het TKI model

Nieuwste artikel - Mikado Management

Nieuwste artikel - Een teamcoach is niet bemoeizuchtig

Nieuwste artikel - Wat is een teamcoach? In essentie zijn er drie rollen en posities

Nieuwste artikel - Teamtools Online – 50 oefeningen met App & Web

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!